Du og din krop har brug for sunde fedtstoffer. Det har en stor betydning for dit helbred at du får de rigtige typer af fedtstoffer - der er nemlig flere forskellige slags. Overordnet inddeles fedt i mættet fedt og umættet fedt. Mættet fedt er de faste fedtstoffer og det umættede fedt er det bløde flydende fedtstof. Det er de umættede fedtstoffer der er sunde, og dem du skal sørge for at få flest af. Et godt tip er at jo mere flydende fedtstoffet er jo mere umættet fedt er der i og jo sundere er det.
Mættet fedt
Mættet fedt findes hovedsageligt i fødevarer med et højt indhold af animalsk fedt. F.eks.
-Smør, smørbart blandingsprodukt, stege- og bagemargarine og svinefedt.
-Piskefløde, creme fraiche, ost, sødmælk og andre fede mejeriprodukter
-Kød og pålæg med højt fedtindhold
-Kager, chips, flødeis og chokolade
-Palmin og kokosfedt
Det er mættede fedt du skal forsøge at skære ned på. og Fødevarestyrelsen anbefaler at vi får max. 10% mættet fedt i vores kost.
Umættet fedt
Umættet fedt er det vi skal spise mest af. Umættet fedt deles op i:
Enkeltumættet fedt
-Alle planteolier og særligt i raps og olivenolie
-Nødder, frø, avokado og smørbart plantestof
-Flydende margariner
Flerumættet fedt
-Alle planteolier og særligt i vindruekerne- og solsikkeolie
-Smørbart plantestof
-Fede fisk (f.eks. laks, sild, makrel, hellefisk og stenbider)
DTU lavede i marts 2015 en stor undersøgelse af danskernes kostvaner, som viser, at kun 3% af befolkningen følger Fødevarestyrelsens anbefalinger, når det gælder indtaget af max. 10% mættet fedt i kosten. Det mættede fedt kan bl.a. føre til et forhøjet kolesteroltal. Faktum er, at hele 26 procent af den danske befolkning dør af en hjertekarsygdom. Derfor er det vigtigt, at få skiftet noget af det mættede fedt ud med det umættede, fordi det modvirker et højt kolesteroltal og endda kan hjælpe med til at sænke det.
Jeg vil derfor gerne gøre en indsats for at hjælpe danskerne til hvor det er nemt at bytte det mættede fedt ud med umættet fedt.
Så her får du mine 7 tips til hvordan du byttet mættet fedt ud med umættet fedt:
1. Skift sødmælken ud med skummetmælk eller minimælk.
2. Vælg en 30+ ost istedet for en 45+ ost.
3. Vælg hakket kød med max 10 % fedt og lad pakken med 14-18 % ligge, selvom den er billigere.
4. Fjern synligt fedt fra kød efter stegning.
5. Steg i planteolier eller flydende margarine istedet for i smør eller stegemargarine.
6. Spis fed fisk istedet for kød mindst én gang om ugen.
7. Istedet for kødpålæg til frokost kan du spise fiskepålæg, eller måske en avokado i skiver på rugbrødet.
Johanne skriver
Jeg bliver lidt ked af det, når jeg læser de her indlæg, som Becel får jer til at lave. Det er simpelthen løgn, at mættet fedt i sig selv er skadeligt, hvis du spørger forskerne. Desuden er der også forskel på naturligt og unaturligt mættet fedt. Læs evt. kommentarerne til Matildes indlæg: http:// helsematilde.com/2015/10/becel/.
Jeg vil til hver en tid hellere spise lidt mere fedt fra kød og smør end alt det omega 6, som vi i DK får alt for meget af. Vi skal hellere fokusere på at få noget mere omega 3 fra rene kilder som fx fisk og olivenolie.
Så please, overvej lige lidt nærmere, hvad det er, I reklamerer for :-)
Louise Dam skriver
Hej Johanne
Jeg har selv kigget på og lært lidt om næringsanbefalingerne omkring fedt og de nye danske kostråd. Det står meget klart i de danske kostråd, at man skal reducere og være forsigtig med det mættede fedt og i stedet vælge umættet fedt. Jeg er jo ikke ekspert på området, men jeg mener, at det er vigtigt at følge de officielle råd, som er baseret på solid forskning og er udformet med bidrag fra Kræftens Bekæmpelse,
Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Kost- og Ernæringsforbundet, Foreningen af Kliniske Diætister, Landbrug & Fødevarer, Komiteen for Sundhedsoplysning, Coop og DTU Fødevareinstituttet. Det er især vigtigt nu, hvor der er så mange holdninger til, hvad man skal/ikke skal spise. Jeg har været inde på DTU’s hjemmeside/database (http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_default.asp), og set på indholdet af omega-3 i olivenolie, og der er kun 0,6 g per 100 g i olivenolie, mens der er hele 11,1 g i rapsolie. Og jeg ved, at der er rapsolie i Becel.
Du kan se mere om de officielle danske kostråd på http://altomkost.dk/publikationer/publikation/pub/hent-fil/publication/de-officielle-kostraad/
Hilsen Louise