Sukkerkogte æbler med gelé hører til på julebordet i min familie. De halve æbler tilberedes i en sukkerlage og fyldes med gelé. De passer super godt til den ellers fede julemad.
Æbler med gelé er for mig en ret der skal med på julebordet. Det hører sig til juleaften. I mange år har det været min mormor der har stået for det her lækre tilbehør til jul. Men nu er det vist ved at være min opgave.
De halve æbler med gelé er nemme at lave. Det er helt simpelt æbler der skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Så skal de ned i en varm sukkerlage. Når de er kølet af fyldes de traditionelt med ribsgelé, men en anden gelé kan også bruges.
Jeg koger faktisk ikke æblerne i sukkerlagen. Jeg lader blot lige sukkerlagen koge op, og så får æblerne lov til at trække i sukkerlagen. På den måde er der mindre risiko for at æblerne går i stykker eller koger ud.
Se også disse opskrifter:
Andesteg til juleaften | Rødkålssalat med appelsin og granatæble | Brunede kartofler
Jeg synes, at æblerne giver et dejligt modspil til den fede julemad. De smager så godt, og er samtidig meget nemme at lave! Der kommer lidt citronsaft i sukkerlagen så man undgår æblerne bliver brune.
Få min nemme opskrift på sukkerkogte æbler med gelé lige her.
Æbler med gelé
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Parisiennejern/melonske
Ingredienser
- 1 liter vand
- 4 æbler, vælg et fast æble som f.eks. cox orange, ingrid marie el. lign.
- 250 g sukker
- 2 tsk (reklamelink)vaniljesukker
- ½ citron, saften heraf
- 8 tsk ribsgelé
Sådan gør du
- Sæt vandet til at koge under låg i en gryde.
- Stil sukker, vaniljesukker og citronsaft klar.
- Skræl æblerne, fjern blomst og stilk og skyl dem under vandhanen.
- Når vandet koger hælder du sukker, vaniljesukker og citronsaft i gryden.
- Halvér æblerne på midten.
- Med et parisiennejern eller en teske fjerner du forsigtigt kernehuset, uden at ødelægge æblet.
- Når vandet koger igen lægger du forsigtigt æblerne i sukkerlagen.
- Lad vandet koge op igen. Sluk så for gryden, læg en lille tallerken ovenpå æblerne for at holde dem nede i vandet og læg låg på gryden. Lad æblerne stå og trække i sukkerlagen i 20-30 minutter. Mærk på æblerne, de skal være møre men stadig faste.
- Tag æblerne op af sukkerlagen og læg dem på en tallerken så de kan afkøle.
- Når æblerne er kølet af (de kan også serveres let lune) fyldes de med ribsgelé i hullet fra kernehuset. Brug cirka 1 tsk ribsgelé til hvert halve æble.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Brug sukkerlagen til æblesirup
Når du har lavet dine sukkerkogte æbler skal du endelig ikke smide sukkerlagen ud. Lad den koge ind i gryden uden låg på til det bliver til en lækker æblesirup. Husk den tykner lidt mere når den er blevet kold. Hæld æblesiruppen på et rent skoldet glas og opbevar den i køleskabet. Æblesiruppen kan du f.eks. bruge på pandekager, yoghurt eller havregrøden.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Jeg har brugt Ingrid Marie æbler, men Cox Orange skulle også være rigtig gode at bruge. Det er bare vigtigt at bruge et æble der er lidt fast, så det ikke koger ud i den varme væske.
Den klassiske opskrift er med ribsgelé. Men du kan sagtens bruge en anden gelé. F.eks. æblegelé eller paradisæblegelé.
Det kommer an på hvor vilde din familie er med æblerne synes jeg. Jeg kan personligt godt spise et helt æble - altså to af de halve æbler med gelé. Men jeg ved også at der er andre der kun beregner et halvt æble pr. person. Så ½-1 æble pr. person vil jeg sige.
Ja, du kan sagtens lave æblerne den 23. december. Så sætter du dem blot i køleskabet i sukkerlagen når de har stået og trukket ved stuetemperatur. Citronsaften skulle gerne sørge for at æblerne ikke bliver brune.
Jeg har hørt at der er andre der laver æblerne i god tid og så fryser dem ned sammen med sukkerlagen. Så skal de blot tages op den 24. december om morgenen så de kan nå at tø op. Jeg har endnu ikke selv afprøvet dette tip.
Det tror jeg er en smagssag. Jeg kan godt lide dem kolde. Men hvis du synes kan du opvarme dem forsigtigt i sukkerlagen. Men de skal ikke op og koge, og temperaturen skal nok holdes til omkring 50 grader.
Tina Møller skriver
Hvor meget vand skal de koge i?
Louise Dam skriver
Hej Tina
Cirka 1 liter vand. Det vigtigste er bare de er dækket.
Birgitte Brandt skriver
Vi laver også altid halve æbler, dog i sukker/eddike lage og altid af store Belle de Boskoop æbler.
Vi laver halvt med ribsgelé og halv med svedsker som har ligget i ovnen med flæskestegen.
Personligt foretrækker jeg ribsgelé.
Louise Dam skriver
Mange tak for at dele dine erfaringer med de halve æbler. Det er altid sjovt at høre hvordan andre gør.