Æblesmør har faktisk meget lidt at gøre med smør, faktisk ingenting overhovedet. Så man kunne jo fristes til at kalde det æblemarmelade istedet måske? Lige meget hvad man kalder det så smager det fantastisk. Æblesmør er sådan set bare en karamelliseret æblemos, og det er også karamelliseringen der gør at æblesmørret får denne skønne mørke farve (og den brune farin, hvis man har det i). Æblesmørret kan f.eks. nydes på brød som en marmelade, på pandekager, ovenpå skyr eller yoghurt. I min variant er der krydret med kanel og vanilje, men jeg har også set versioner med ingefær, allehånde og stjerneanis. Så smid de krydderier i du selv kan lide, så skal det nok blive godt :-) Med kanel i bliver æblesmørret rigtig julet, og passer derfor perfekt ind her i december måned og til en god julefrokost måske?
Prøv at tage et kig på mine andre opskrifter med æbler. Der er rimelig mange lækre opskrifter imellem :-)
Æblesmør med vanilje & kanel
Ingredienser
- 1,2 kg æbler, i kvarte med kernehus og skræl
- 2 dl vand
- 1 dl (reklamelink)æblecidereddike
- 200 g brun farin
- 100 g (reklamelink)rørsukker, eller almindeligt sukker
- 50 g chaisukker, kan erstattes af rørsukker eller almindeligt sukker
- 1 stang kanel
- ½ (reklamelink)vaniljestang, flækket
Sådan gør du
- Vask æblerne grundigt, skær dem i kvarte og fjern stilken og blomsten. Behold kernehuset og skrællen, da der er pektin i begge dele og det fungerer som fortykningsmiddel. Æbler, vand og æblecidereddike hældes i en gryde, og sættes i kog. Lad æblerne kog helt ud. Det tager cirka 1 time. Hæld nu det hele op i en sigte, så du får sorteret alle skræller og kernehuse fra og står tilbage med en fin æblemos. Jeg fik 950 g æblemos ud af min portion.
- Bland nu æblemosen med brun farin, sukker, kanel og vanilje (skrab kornene ud af vaniljestangen og smid stangen i også). Lad det nu koge ved middel varme i cirka 1,5 time. Skru så lidt ned og lad det koge videre i cirka 1-1,5 time, eller indtil æblesmørret er færdigt. Du kan teste det ved at ligge en streg på en tallerken og trække en finger igennem. Hvis det ikke flyder sammen igen, så er æblesmørret færdigt.
- Hæld nu æblesmørret på glas du har skoldet i kogende vand. Her kan det holde sig ret længe idet sukkeret har en konserverende effekt. Jeg opbevarer mit æblesmør i køleskabet.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Skrevet af: Louise Dam[show_post_categories show="tag"]Kategori: [show_post_categories show="category"]
Mette skriver
Hej
Jeg er i gang med denne opskrift, men er kommet i tvivl om, om det skal koges med eller uden låg?
Jeg håber, du kan hjælpe hurtigt 🙏
Louise Dam skriver
Det skal koge med låget på.
Jane skriver
Smager rigtig godt. Syntes dog efter kogning der var meget sukker i. Så tog 2 rababer fra fryseren og kogte dem med. Det hjalp på sødmen.
Louise Dam skriver
Orv det lyder altså også lækkert med rabarber i. Det er også en ret sød 'marmelade/smør'.
Jeanette skriver
Super lækkert. Tak for opskriften. Jeg kunne være endnu mere begejstret hvis du regnede kcal per 100 g ud og vedhæftede dine opskriver generelt
Louise Dam skriver
Hej Jeanette
Hvor er det dejligt du kunne bruge opskriften - det smager simpelthen så lækkert!
Der vil løbende komme vejledende kalorieberegninger på mine opskrifter. Men det tager lang tid at kommer igennem alle opskrifter. Mange af opskrifterne vil dog være med angivelse af kalorier pr. person, da det er sådan mængden i opskrifterne tit er angivet. Ellers ville jeg skulle lave alle opskrifter igen og veje den færdige ret :-)
Hilsen Louise