Andesovs hører sig til når man serverer andesteg juleaften eller Mortens aften. En god smagfuld brun sovs, lavet på fond fra anden. Få min opskrift på andesauce længere nede på siden.
Til andestegen juleaften hører der sig en lækker andesovs. For mange lyder det måske som noget der er svært at lave, men det er slet ikke så slemt igen.
For at lave en god andesauce kræver det, at du har en god andefond. Den kan man købe sig til hvis man bare skal lave en sovs til andebryster. Men hvis du steger en hel and bruger du den stegesky der drypper ned i bradepanden ved stegningen.
Se også disse opskrifter:
Den perfekte andesteg til juleaften | Brunede kartofler | Æbler med gelé
Jeg laver en opbagt andesovs af den fond der er tilbage fra stegning af anden. Man skummer fedtet af og bruger så fonden der har masser af smag.
Jeg laver opbagningen til min andesauce med enten andefedt eller smør. Begge dele smager skønt.
Er det dig der skal stå for årets julesovs? Så kan du måske bruge min opskrift herunder på en lækker andesauce.
Andesovs
Ingredienser
- 7 dl andefond, stegesky/fond fra bradepanden
- 3 spsk (reklamelink)hvedemel
- 6 spsk andefedt, kan erstattes af smør
- 1 dl piskefløde, brug cirka 1-2 dl
- 3 tsk ribsgelé
- kulør
- salt og peber
Sådan gør du
- Hæld væden fra bradepanden (den du har haft under andestegen), gennem en si ned i en høj kande. Sæt den eventuelt på køl lidt tid så fedtet begynder at stive.
- Andefedtet vil komme til at ligge i toppen. Skum fedtet af ved hjælp af en ske. Sørg for at gemme andefedtet. Du skal have cirka 7 dl andefond tilbage til at lave sovsen af.
- I en gryde smelter du 6 spsk andefedt eller smør.
- Tilsæt hvedemel og rør godt rundt med et piskeris. Lad melet afbage 1 minuts tid.
- Tilsæt nu din andefond meget lidt ad gangen imens du pisker. Det er vigtigt at tilsætte lidt væske ad gangen da melet skal absorbere væsken og der ikke må komme klumper i sovsen. Tilsæt så den resterende fond.
- Lad sovsen koge op og lad den simre i 10 minutter.
- Tilsæt så piskefløde, ribsgelé (hold evt. lidt tilbage og smag til senere med det), lidt kulør indtil farven er som ønsket.
- Lad sovsen småsimre i 5 minutter og smag til med salt, peber og ribsgelé.
- Hvis sovsen ikke er tyk nok kan du jævne den med lidt sovsejævner. Men husk den tykner lidt mere når den køler lidt ned på bordet.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Hvis du kun steger et par andebryster får du ikke den lækre fond. Derfor kan du i stedet købe en færdig andefond og bruge i opskriften på julesovs.
Husk hvis du køber din fond skal du læse på den hvor meget vand den eventuelt skal blandes op med. Hvis man køber en koncentreret andefond skal den blandes op. Du skal bruge 7 dl i alt når den er blandet op.
Jeg synes ikke det er svært at lave en opbagt andesovs. Det vigtigste er at melet lige får lov til at afbage en smule inden der kommer væde i. Og så er det vigtigt at væden kommer i lidt ad gangen
Hvis du beregner cirka 1-1,5 dl sovs pr. person burde det række. I denne opskrift bliver der cirka 7-8 dl sovs. Det burde derfor være nok til cirka 6 personer.
Hvis sovsen begynder at skille under jævningen skal du tilsætte lidt koldt vand, så samler den sig igen.
Tim Henriksen skriver
Fin sovs. Der mangler lige et nyttig gammelt husmoderråd. Her kommer det: Hvis sovsen begynder at skille under jævningen skal du tilsætte lidt koldt vand, så samler den sig igen.
Louise Dam skriver
Mange tak for et godt tip - det vil jeg skrive ind :-)