Biksemad er helt fantastisk restemad. Retten er helt perfekt at lave hvis du har en rest kød, f.eks. en culottesteg, cuvettesteg eller lignende. Hvis du også har en rest kogte kartofler stående i køleskabet er det helt perfekt. Alternativt kan du koge nogle kartofler til formålet.
Det er en virkelig nem og lækker aftensmad, og du kan have den færdig på lidt over en halv time. Til biksemad serverer man for det meste spejlæg og syltede rødbeder.
Biksemad med spejlæg
Ingredienser
- 800 g kartofler, brug gerne en rest kogte kartofler
- 500 g kød, rester af f.eks. culottesteg eller lignende.
- 2 æbler, kan undlades
- 3 løg, evt. rødløg
- 30 g smør, til stegning
- salt
Tilbehør
- syltede rødbeder
- 4 spejlæg, 1-2 pr. person
Sådan gør du
- Hvis du bruger rå kartofler starter du med at koge dem. Ellers går du videre til punkt 2.
- Skær de kogte kartofler, kødet, æbler og løg i tern.
- Opvarm en stor og dyb pande og smelt smørret i den.
- Start med at svitse løgene på panden.
- Tilsæt dernæst de kogte kartofler. Krydr med salt og evt. peber. Lad kartoflerne stege til de har fået lidt stegeskorpe på alle sider.
- Vend lidt rundt i det hele indimellem.
- Tilsæt så kødet og lad det stege med nogle minutter.
- Når du synes biksemaden er tæt på at være færdig tilsætter du æblerne i tern.
- Lad det stå i et par minutter til æblerne lige er blevet lidt bløde. Imens laver du spejlæggene.
- Varm lidt olie op på en pande og slå æggene ud på panden. Lad spejlæggene stege ved lav-middel varme til hviden er blevet fast, men blommen stadig er flydende.
- Servér biksemaden sammen med spejlæg og syltede rødbeder.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tips til opskriften
Jeg elsker at komme æbler i min biksemad, det synes jeg giver et lækkert syrligt modspil, men de kan sagtens undlades.
Servér eventuelt også med engelsk sauce - også kaldet worcestershire sauce.
Opskrift på biksemad
Jeg har skrevet min opskrift på biksemad ned så jeg kunne dele den med jer. Men for det meste laver jeg faktisk ikke retten efter en opskrift. Jeg laver den meget på slump og ud fra hvad jeg lige har tilbage af rester. Det synes jeg fungerer virkelig godt.
Biksemad med spejlæg
Biksemad skal serveres med spejlæg. Det hører sig bare til retten. Det er virkelig lækkert når æggeblommen flyder ud og giver lidt cremethed til retten. Retten er nok det de fleste ville kalde en klassiker i det danske køkken.
Biksemad med flæskesteg
Biksemad kan laves med det meste kød. Vi bruger for det meste en rest af en steg. Til jul laver vi altid biksemad med af resterne af vores flæskesteg. Det smager skønt, og så er det rart at få flæskestegen serveret på en anden måde efter jul.
Efter jul er der også rester af andestegen. Prøv også at lave biksemad resterne af din and. Det smager super godt, og du kan også sagtens blande flæskesteg og and i den samme ret.
Frys kød ned du kan bruge senere
Hvis du ikke synes du har nok rester af kød til at lave din biksemad, så kan du med fordel fryse resterne ned. Når du så har nok så tager du kødet op af fryseren og laver din biksemad. Det er en virkelig god måde at mindske dit madspild. Det er noget jeg selv går meget op i.
tuttu skriver
jeg kan godt lide det opskrifter