Bøf Stroganoff er en skøn gryderet fyldt med masser af smag fra bacon, svampe og oksekød.
Bøf Stroganoff er en meget klassisk gryderet, som passer super godt til de kolde efterårs- og vintermåneder. Hvis du bruger en lidt billigere udskæring af oksekød, så er det en ret der gerne må stå og simre noget tid på komfuret. Så bliver kødet lækkert mørt og retten bliver fuld med god smag!
Bøf Stroganoff skal gerne serveres med en cremet kartoffelmos. Men den kan også sagtens serveres med kogte ris, hvis man er mere til det.
Her får du min opskrift på bøf stroganoff, og du finder billeder af fremgangsmåden under opskriften.
Bøf stroganoff
Ingredienser
Bøf stroganoff
- 500 g oksekød i strimler, f.eks. indelår eller klump. Flere steder kan du også købe oksekød i strimler til stroganoff
- 250 g champignon
- 2 spsk paprika
- 2 spsk (reklamelink)hvedemel
- salt/peber
- 3 løg
- 200 g god bacon, skåret i skiver
- 140 g tomatpuré, 1 stor dåse
- 3 dl vand
- 1 oksebouillonterning
- 3 dl piskefløde
- smør, eller olie - til stegning
Serveres med kartoffelmos
- 1 kg kartofler, store melede, evt. bagekartofler
- 50 g smør
- 1,5 dl mælk, gerne sødmælk
- salt
- peber
Sådan gør du
Bøf stroganoff
- Bland paprika, hvedemel og salt/peber sammen i en skål eller dyb tallerken.
- Bland oksestrimlerne sammen med melblandingen.
- Skær champignon i halve skiver.
- Skær løgene i halve og dernæst skiver.
- Steg bacon skiverne på panden. Tag dem af når de er gyldne og sprøde. Skær baconen i strimler når det er kølet af.
- Steg champignon og løg på panden i baconfedtet. Fortsæt indtil begge dele er møre og gyldne. Tag panden af varmen.
- Smelt lidt smør eller opvarm lidt olie i en gryde.
- Brun kødet af i gryden.
- Tilsæt tomatpuré og rør rundt. Lad det lige 'brænde af' i gryden 1 minuts tid.
- Tilsæt så champignon, løg og bacon i strimler.
- Tilsæt vand og bouillonterning.
- Lad retten småsimre i 45-60 minutter eller indtil kødet er mørt.
- Tilsæt piskefløden og smag retten til. Tilsæt evt. mere salt/peber og paprika.
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
- Fordel kartoflerne i en gryde og hæld vand over.
- Sæt gryden til at koge til kartoflerne er møre, det tager cirka 20 minutter.
- Der skal ikke salt i vandet!
- Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem lige stå at dampe tørre uden låget på. Men de skal stadig være helt varme.
- Kom smørret i mindre tern ned til de varme kartofler og mos det godt sammen. Hvis du bruger en elpisker skal du blot mose kartoflerne med det i første omgang og ikke piske, et alm. piskeris du stamper ned i eller med en kartoffelmoser.
- Hæld mælken i lidt ad gangen imens du pisker med en elpisker hvis du ønsker en luftig kartoffelmos. Pisk til du har en cremet og luftig kartoffelmos.
- Hvis du hellere vil have en mere grov og lidt tungere mos så bruger du en kartoffelmoser/stamper (reklamelink) eller et almindeligt piskeris du blot stamper mosen med.
- Smag din kartoffelmos til med salt og evt. peber.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Bøf Stroganoff er eftersigende af russisk oprindelse. Det her er bare en ret fuld af smag og så er det altså virkelig comfort food på en kold dag.
Kød til bøf stroganoff
Da det er en simreret, behøves det ikke at børe en dyr udskæring du anvender. Man anvender oksekød til stroganoff og udskæringen hedder ofte klump eller inderlår. Nogle steder kan du også oksekødsstrimler til stroganoff.
Boeuf sauté Stroganoff
Stroganoff kan også laves med et bedre stykke kød som f.eks. oksemørbrad. Her er det dog vigtigt at kødet blot brunes af og så fjernes fra varmen. Herefter skal det først i saucen når resten er helt klar. Det skal nemlig være rød/medium i midten. Hvis man laver retten på denne måde kaldes den i stedet for Boeuf sauté Stroganoff og så er det ikke længere en simreret.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, lav bare en stort portion bøf stroganoff og frys nogle portioner ned. Så er der altid til en dag, hvor det skal gå lidt stærkt.
Holdbarhed kommer altid også an på renlighed og hvor friske ingredienser du har brugt. Men jeg vil mene at bøf stroganoff kan holde sig minimum 3 dage på køl. Men hvis du har mange rester vil jeg anbefale dig at fryse det ned i stedet for.
Jeg synes, at kartoffelmos er perfekt til bøf stroganoff. Men du kan sagtens servere retten med kogte ris i stedet for.
Jane Simonsen skriver
Kan man lave det dagen før? Til gæster. 🥳
På forhånd tak.
Louise Dam skriver
Ja, det kan du sagtens :-)
Fiona skriver
Tak fordi du minder mig om, at det er ved at være sæson for min livret.
Jeg plejer at komme et par gulerødder i skiver i, både for at strække retten (jeg bruger altid mørbrad) men også for smagen. Efteråret og vinteren er jo som skabt til simremad, og jeg laver altid så der er nok til 2-3 dage. De fleste simreretter bliver de følgende dage.
Louise Dam skriver
God idé med et par gulerødder i. Det er jeg sikker på smager godt, og selvfølgelig også smart at den kan række til flere måltider.
Claus Pedersen skriver
Tak for en god og nem opskrift.
Lige til at gå til.
Er man i tvivl ser man bare på de gode fotos, om det man selv laver, se ud som på fotoserie.
Louise Dam skriver
Hej Claus
Hvor er det dejligt du kunne bruge opskriften. Det er også en af mine egne favoritter :-)
Hilsen Louise
Tanya Mikkelsen skriver
Kan man bruge kokosmælk i stedet for piskefløde?
Louise Dam skriver
I princippet kan du godt - men jeg tror ikke det giver en særlig god smag. Jeg forbinder bestemt ikke kokossmag med bøf stroganoff.