Denne smukke dessert med brombærbomber serverede jeg i 2018 til nytårsaften. Den fik rigtig mange rosende ord med på vejen, og den smagte altså også virkelig godt. Nu håber jeg, at I kan få glæde af opskriften.
Desserten er lidt omfattende at lave, men det gode er at du kan lave det hele klar et par dage inden den skal serveres for dine gæster. Disse fine og lækre brombærbomber kan selvfølgelig laves til enhver fest, men desserten passer rigtig fint til nytårsaften. Så hvis du leder efter en nytårsdessert er du kommet til den rette opskrift.
Prøv også disse opskrifter:
Chokolademousse | Citronfromage med rugbrødstuille, valnøddecrocant, drænet yoghurt og citronmelissesukker | Gateau Marcel chokoladekage
Jeg synes, at brombær og hvid chokolade passer super godt sammen. Derfor er disse brombærbomber også vældig lækre. De små moussebomber smager også skønt, men er faktisk mest med fordi de er så fine. Så hvis man ønsker at pynte desserten på en anden måde, så kan man også sagtens undlade at lave dem.
Hvis du har brug for inspiration til andre desserter til nytårsaften så prøv at se her.
Brombærbomber i hvid chokoladeskal
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Springform 28 cm i diameter
- (reklamelink)Sprøjtepose
Ingredienser
Chokoladekagebund
- 100 g smør
- 150 g (reklamelink)mørk chokolade
- 2 dl mælk
- 75 g (reklamelink)kakaopulver, usødet
- 150 g (reklamelink)hvedemel
- 0,75 tsk (reklamelink)bagepulver
- 3 æg
- 115 g sukker
Valnøddecrunch
- 75 g (reklamelink)mørk chokolade
- 50 g (reklamelink)valnødder
Hvide chokoladeskaller
- 300 g (reklamelink)hvid chokolade
Brombærcreme
- 250 g frosne brombær
- 2 dl piskefløde
- 1 dl creme fraiche 38 %
- 1,5 spsk (reklamelink)flormelis
- ½ (reklamelink)vaniljestang
Brombær moussebomber
- 250 g frosne brombær
- 80 g sukker
- 2,5 blad (reklamelink)husblas
- 2,5 dl piskefløde
- ½ (reklamelink)vaniljestang
- ½ økologisk citron, skal + saft
Pynt
- Friske brombær
- Hakkede nødder
- (reklamelink)Guldstøv, sølvstøv, rosa støv el.lign.
Sådan gør du
Chokoladekagebund
- Smelt smør, mørk chokolade og mælk i en gryde ved svag varme.
- I en skål blander du kakaopulver, hvedemel og bagepulver.
- I en anden skål pisker du æg og sukker sammen til en tyk masse.
- Bland de tørre ingredienser sammen med æg/sukker blandingen.
- Hæld dernæst chokoladeblandingen i kagedejen og bland rundt.
- Smør en springform på cirka 28 cm i diameter, eller brug bagepapir i formen.
- Hæld dejen i formen og bag kagen i ovnen i cirka 15 minutter ved 180 grader.
- Lad kagen afkøle.
- Brug en udstikker med en diameter på cirka 5-6 cm til at udstikke kagen i 6 stykker, som du herefter halverer, da de ellers er for tykke.Tip!: Det kage der er til overs kan du fryse ned og bruge til romkugler eller træstammer.
Valnøddecrunch
- Smelt mørk chokolade enten i mikrobølgeovn eller over vandbad.
- Hak valnødderne fint og bland dem i den smeltede chokolade.
- Fordel valnøddecrunchen ovenpå dine 12 runde kagebunde.
- Stil bundene på køl (enten køleskab eller fryser) så chokoladen størkner.
Hvide chokoladeskaller
- Temperer den hvide chokolade. Jeg bruger mikrobølgeovnen til det.
- ⅔ af chokoladen hakkes groft den sidste ⅓ del hakkes fint.
- Smelt den grofthakkede chokolade i mikrobølgeovnen. Giv den cirka 20-30 sekunder af gangen og så rører du rundt. Bliv ved indtil den er helt smeltet.
- Kom så den finthakkede chokolade i den smeltede chokolade og rør rundt indtil det hele er smeltet sammen.
- Pensl chokoladen i din halvkugleform. Stil den i fryseren i 5-10 minutter og pensl derefter et nyt lag af chokoladen så formen er dækket. Selvom det måske ser stribet ud nede i formen, skulle det gerne blive fint blankt på toppen alligevel. Stil igen formen i fryseren i 5-10 minutter.
Brombærcreme
- Kog de frosne brombær i en gryde i cirka 5 minutter.
- Blend brombærene til en puré med f.eks. en stavblender.
- Si kernerne fra brombærpuréen.
- Pisk fløden til skum.
- Pisk creme fraichen.
- Halvér vaniljestangen og skrab kernerne af den ene halvdel ud og bland sammen med flormelisen.
- Bland flødeskum, creme fraiche, brombærpuré, flormelis og kornene fra vaniljestangen sammen i en skål.
- Kom brombærcremen i en sprøjtepose og fordel den i chokoladeskallerne (der stadig er i formen). De må ikke blive fyldt for meget da kagebunden også skal kunne være der. Prøv lige med én til at starte med.
- Læg kagebunden ovenpå cremen, med valnøddecrunchen mod brombærcremen.
- Stil herefter formen i fryseren i cirka 30 minutter.
- Tryk forsigtigt kagerne ud af formen.
- Opbevar kagerne i en bøtte på køl. Her kan de holde sig i op til 3 dage.
Brombær moussebomber
- Udblød husblasen i koldt vand i cirka 20 minutter.
- Skrab vaniljekornene ud af den anden halvdel af vaniljestangen og bland sammen med lidt af sukkeret.
- Bring brombær, vaniljesukker, sukker, den tomme vaniljestang, citronsaft og citronskal i kog. Lad det simre i cirka 10 minutter.
- Sigt det hele så du står tilbage med en saft.
- Knug husblasen fri for vand og rør den i den lune saft.
- Lad saften med husblas køle af i køleskabet.
- Pisk fløden til en let skum.
- Vend derefter flødeskummen forsigtet sammen med saften over flere omgange for at sikre at den ikke skiller.
- Hæld den færdige mousse op i en sprøjtepose og fordel moussen i din silikoneform med små huller. Jeg lavede to forskellige størrelser.
- Sæt formen i fryseren og lad dem stå i mindst 2 timer og ellers bare indtil de skal anrettes.
Anretning
- Læg en kage på tallerkenen og fordel lidt moussebomber og friske brombær rundt på tallerkenen. Pynt evt. også med lidt hakket nødder og guldstøv eller lignende. Her er det bare fantasien der sætter grænser.
Fie skriver
Hej.
Kan man lave dem med rabarber i stedet for brombær?
Louise Dam skriver
Ja, det er jeg helt sikker på man sagtens kan :-) Men du må lige smage til hvordan sødmen passer eller om der skal mere sukker i.
Cecilie skriver
Så fine. Men kan man lave dem uden chokoladen?
Louise Dam skriver
Hej Cecilie
Beklager det sene svar. Det burde du kunne. Så kan man evt. glace kagen eller sprøjte med velvet spray chokolade der giver en fin struktur.
Tina skriver
Kan kagerne laves to uger før og så opbevares på frys indtil? :-)
Louise Dam skriver
Hej Tina
Ja, det kan de sagtens. Lad dem tø op i køleskabet. Du skal nok regne med det tager omkring 1,5 time for dem at tø op (+/-).
Hilsen Louise
Pia skriver
Hej Louise,
Det ser så lækkert ud, men hvilken type pensel bruger du til skallerne? En med hår eller en silikonepensel?
På forhånd tak for hjælpen,
Pia
Louise Dam skriver
Jeg bruger en med hår. Du kan købe specielle pensler, som er fødevaregodkendt. Se f.eks. [eafl id="111464" name="Fødevarepensel" text="denne her"].
Hi skriver
Kan man bruge blandedebær i moussekupler/bomberne?
Louise Dam skriver
Ja, det kan du sagtens :-)
Ida skriver
Kan de færdige bomber tåle at stå i fryseren natten over? :-)
Louise Dam skriver
Ja, det kan de sagtens :-) Bare sørg for at tage dem ud i god tid og lad dem tø op i køleskabet. Det tager nok cirka 1,5 time.
Holger skriver
Stor ros for altid flotte fotos og indbydende opskrifter!
Det er altså lækkert at se på :-)
De allerbedste hilsner
Holger
Louise Dam skriver
Mange tak :-)
Isabella skriver
Hej Louise.
Hvilken form brugte du til kagerne? Muffin forme?
Mvh. Isabella
Louise Dam skriver
Jeg har linket til formen under noter i opskriften.
Piskeriset skriver
Den ser så fin ud! <3
Louise Dam skriver
Mange tak!