Her kan du finde min allerbedste opskrift på fynsk brunsviger, ligesom jeg selv bedst kan lide den. Det er en rigtig snasket brunsviger, hvor der er masser af fyld på toppen af den og en god blød bund. Få opskriften på brunsviger fra Fyn lige her.
Rigtig snasket brunsviger kommer fra Fyn
Der er vist ingen tvivl om, at de fleste personer ved, at brunsvigeren kommer fra Fyn. Brunsvigeren eller ‘brunner’, som man siger på Fyn, er efterhånden er blevet en fynsk nationalret. Det er en helt klassisk gærdej, hvor der på toppen kommer en blanding af brun farin og smør, der så fint karamelliserer inde i ovnen.
Når dejen er hævet, så prikker man små fordybninger med sine fingre. Det er i de huller, at al den gode snask skal løbe ned, så fyldet ikke kun fordeler sig oven på kagen men også løber ned i. Det er dét, der er med til at give en helt rigtig snasket brunsviger.
Brunsviger
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Lille gryde
- (reklamelink)Bageform 24 x 34
Ingredienser
Dej
- 1 dl sødmælk
- 50 g smør
- 25 g gær
- 25 g sukker
- 1 æg
- 250 g (reklamelink)hvedemel
- ½ tsk salt
Fyld
- 125 g smør
- 175 g brun farin
- 2 spsk sirup
Sådan gør du
Dej
- Opvarm mælk og smør til smørret er smeltet. Væsken skal kun være lun.
- Smuldr gæret i den lune mælk og smør.
- Tilsæt sukker, æg, hvedemel og salt og ælt dejen til den bliver blank og smidig. Jeg bruger røremaskine til dette.
- Kom dejen i en form cirka 24x34 cm foret med bagepapir.
- Tryk dejen godt ud til alle kanterne og sørg for at lave en lille kant rundt i siderne så fyldet ikke flyder for meget ind under kagen under bagningen.
- Kom et fugtigt viskestykke over dejen og lad den hæve et lunt sted i cirka 1 time. Imens dejen hæver laves fyldet.
Fyldet
- Kom smør, brun farin og sirup i en gryde og lad det smelte sammen ved medium varme. Det skal ikke op og koge, bare opvarmes til det kan røres helt sammen. Stil til side.
Saml brunsvigeren
- Kom lidt vand på fingrene og prik dybe huller med fingrene i dejen. Men uden at prikke hul i bunden. Lav rigeligt med huller!
- Fordel dit afkølede men stadig lune fyld over brundsvigeren.
- Sæt brunsvigeren i en opvarmet ovn (alm. varme) ved 200 grader i 15 minutter.
- Når den kommer ud af ovnen vipper jeg formen lidt så fyldet kommer lidt henover kanterne også.
- Lad brunsvigeren køle af og servér så imens den stadig er helt nybagt.
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Du skal passe på med at bage den for længe i ovnen. Den må hellere være en smule underbagt end overbagt, da den ellers kan blive tør.
- Det er en af de kager, der skal spises inden for et par timer. Den smager ekstra godt, når den lige har sat sig og stadig er lidt lun.
Andre opskrifter på brunsviger
Der findes utallige forskellige opskrifter på en god klassisk brunsviger. Nogen spiser den med flødeskum på toppen, det er vist mest i Nordjylland, og jeg har også læst udgaver, hvor der kommer først kommer vaniljecreme ovenpå og så fyldet ovenpå her.
Brunsviger uden gær
Der er nogen, der vælger at lave deres brunsviger uden gær men i stedet på bagepulver. I denne her opskrift bruger jeg dog gær, da jeg synes, at det klart giver det bedste resultat og den mest luftige brunsviger. Når man bager brunsviger uden gær vil den ikke holde sig bløde og lækker i ligeså lang tid, men skal spises med det samme.
Vegansk brunsviger
Som udgangspunkt er denne her brunsviger ikke vegansk. Jeg bruger blandt andet æg, smør og mælk der er mejeriprodukter. Hvis du gerne vil lave den vegansk, vil jeg tro, at du godt kan undlade ægget. Smør og mælk kan du erstatte med et vegansk alternativ. Det kan være, at du skifter almindelig smør ud med en vegansk smør og komælk ud med en havremælk.
Brunsvigerens dag
Brunsviger er så god en kage, at den har fået sin helt egen dag! Hvert år fejrer man Brunsvigerens Dag den sidste torsdag inden efterårsferien. I år 2024 er det den 10. oktober, i år 2025 er det den 8. oktober, i 2026 er det den 14. oktober og i 2027 er det den 12. oktober.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Der er mange bud, og i danskernes øjne stammer brunsviger fra Fyn. Dog har man fundet billeder tilbage fra en tysk by Braunschweiger (oversat brunsviger til dansk) tilbage i 1800, hvor der blev bagt en kage, der ligner den.
Der findes mange skønne dialekter i Danmark, men der er grundlæggende to måder at udtale det på. Du kan udtale u’et som en u-lyd eller u’et som en å-lyd. Der er også mange, der kalder det for en ‘brånner’ eller en ‘brunner’.
Det kan svinge en del, alt efter hvilke ingredienser som man bruger. Dog er der cirka 350 kcal pr. 100 gram.
Lars Pedersen skriver
Perfekt brunsviger. Kæmpe succes - også blandt ellers særdeles kritiske fynboer:-)
Louise Dam skriver
Uha, det er jo noget af en ros at få! Mange tak :-)
Anette Sandau skriver
super nem at lave, og smager himmelsk
Louise Dam skriver
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Bente Lundkvist skriver
den bedste brunsviger...min søn har lige sagt at den skal mine arbejdskammerater have til min fødselsdag...5 bradepander, de store mor
Louise Dam skriver
Skønt at høre! Tak for din fine anmeldelse :-)
Gitte Nielsen skriver
Den bedste brunsviger jeg nogensinde har lavet, den er super nem og den smager bare mega godt.
Den bliver helt sikkert bagt her i huset igen.
Louise Dam skriver
Wauw sikke en skøn kommentar at få! Mange tak :-)