Churros eller spanskrør er en slags spanske vafler. For mig hænger de sammen med kulde, sne, tivoli og julemarkeder. Men man kan faktisk også nemt lave en portion hjemmelavet churros.
Churros stammer fra Spanien og er deres bud på vafler, og derfor kalder vi dem også spanskrør på dansk. Det er faktisk en dej der minder meget om en vandbakkelsesdej, men i stedet for at bage dejen i ovnen, så bliver den sprøjtet ud i lange rør og friturestegt.
Prøv også disse opskrifter:
Gammeldags æbleskiver | Risalamande vafler | Småkager med chokolade og nødder
Det klassiske tilbehør er lun chokoladesauce. Det er også det jeg selv synes er bedst. Men man kan også servere sine churros med softice. I Spanien spise de ofte spanskrør om morgen med chokoladesovs, men herhjemme er det for det meste noget vi nyder som dessert eller som lidt sødt om eftermiddagen.
I min opskrift drysser jeg de færdige spanskrør med rørsukker, men du kan også bruge flormelis eller kanelsukker.
Lune Churros (spanskrør) med chokoladesauce
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Sprøjtepose
- (reklamelink)Stjernetyl cirka 9 mm
- (reklamelink)Elpisker
Ingredienser
- 4 dl vand
- 50 g sukker
- ½ tsk salt
- 75 g smør
- ½ (reklamelink)vaniljestang, eller 1 tsk vaniljepulver
- 250 g (reklamelink)hvedemel
- 2 æg
- 1 pakke palmin eller 1 liter smagsneutral olie/fritureolie, til kogning
Serveres med
- 1 spsk (reklamelink)rørsukker
- 1 portion hjemmelavet chokoladesauce
Sådan gør du
- Bland vand, sukker, salt, smør og kornene fra vaniljestangen i en gryde (se min guide til at flække en vaniljestang her)
- Sæt gryden på et varmt blus og varm det op indtil smørret er smeltet og det begynder at småkoge.
- Hæld den varme blanding over i en skål.
- Hæld melet i og pisk med en elektrisk pisker, eller i en røremaskine imens dejen køler af.
- Rør et æg i et ad gangen, og pisk indtil dejen er blød og smidig.
- Stil dejen i køleskabet i cirka 30 minutter så den bliver lidt fastere.
- Opvarm palminen i en gryde.
- Fordel dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl
- Tjek om palminen er varm nok ved at stikke en tandstik, tændstik eller lignende i. Når det syder omkring den er palminen varm nok. Du kan også måle temperaturen med et termometer. Den skal være cirka 180 grader.
- Pres stænger af dej ned i den varme palmin. Klip dejen af helt oppe ved tyllen så dine churros får en længde på omkring 6-7 cm.
- Lad dine churros koge i olien i et par minutter til de er gyldenbrune. Vend dem undervejs.
- Læg de færdige churros på fedtsugende papir (f.eks. køkkenrulle) og drys med lidt rørsukker.
- Server med lun hjemmelavet chokoladesauce.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Når man køber en portion lune churros i Tivoli eller på et julemarked, så får man dem i et fint kræmmerhus man kan gå rundt med. Du kan nemt selv folde kræmmerhuse til dine spanskrør eller købe nogle færdiglavede kræmmerhuse.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, du kan fryse dem ned så snart de er færdige. Når de skal spises kommes de frosne churros på en bageplade med bagepapir og varmes i ovnen ved 200 grader i cirka 5 minutter. Så burde de være næsten som de lige var lavet.
Palmin er en raffineret kokosolie, men den smager ikke af kokos. Den kan holde til høje varme temperaturer og er derfor velegnet til at koge f.eks. klejner eller churros i. Du kan dog sagtens bruge en anden smagsneutral olie. Det kunne f.eks. være rapsolie, eller en fritureolie.
Æggene i dejen er med til at få dine churros til at hæve når de kommer ned i den varme olie. Derfor skal du bruge en lille stjernetyl på cirka 9-10 mm. Så vokse dine spanskrør nemlig til den rette størrelser i olien.
Hvis de bliver for tykke vil de blive før færdige på ydersiden, end i midten og du ender med rå dej i midten.
Jeg laver mine churros cirka 6-7 cm i længden, det synes jeg er en fin størrelse. Du kan dog også sagtens lave dem længere hvis du synes.
Ja, du kan enten bruge min opskrift på en nem chokoladesauce, eller du kan købe en god chokoladesauce
Dan jeppesen skriver
Super dejlige mere end nok til 4 personer
Louise Dam skriver
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Line skriver
Hej Louise.
Hvor mange churros får man ca ud af 1 portion?
Mvh Line
Louise Dam skriver
Jeg er ikke klar over antallet. Men der er rigeligt til 4 personer :-)
Anna skriver
Kejsa
Kan de laves dagen før, og hvordan opbevares så ???
KH Anna
Louise Dam skriver
Nej, det tror jeg ikke er så godt.
Magnus Schalborg skriver
DU ER MIN HELT, Louise!!
Louise Dam skriver
Haha, det var da skønt at høre :-)
Anna skriver
Wauw. Jeg er direkte dum i et køkken, men denne opskrift var så nem og lige til. Jeg har aldrig smagt bedre spanskrør, ikke engang i Tivoli!
Louise Dam skriver
Ej, hvor er det bare godt at høre Anna! Jeg er også selv ret vild med dem :-)
Emma Hansen skriver
åh, mand hvor ser de lækre ud! Dem bliver jeg simpelthen nødt til at forsøge at lave i juletiden. Skønt med nogle jule-opskrifter! :-)
Stephanie (Bryllupsfeensblog.dk) skriver
Du er min helt! Eeeeelsker churros og har ikke fået dem, siden jeg boede i USA. De her skal jeg klart lave med pigerne i weekenden :-)
Chris skriver
ulalala, de ser bare super godt ud
Louise Dam skriver
De smagte også helt fantastisk!