Jeg er muligvis den sidste til at få afprøvet opskriften på dulce de leche, som er den lækreste karamelcreme. Det handler om at koge en dåse (OBS! kog ikke direkte i dåsen men hæld på et glas!) kondenseret mælk i 3 timer og ud kommer lækker karamel - eller det man også kalder for dulce de leche eller dolce latte - kært barn har mange navne. Men når alt kommer til alt er det vel egentlig bare en lækker og cremet karamel, som kan bruges til næsten alt. Det er kun fantasien der sætter grænser.
Jeg kogte min dåse i 3 timer, hvis du koger den i kortere tid bliver den mere karamelsauce agtig og hvis du koger den i længere tid så bliver den mere fast i konsistensen. Det er helt op til dig :-) Når du har kogt den i i 3 timer bliver konsistensen til noget der minder om Nutella. Når først karamellen er kogt kan du lade dåsen være lukket (ja ja jeg ved godt det i praksis ikke kan lade sig gøre), så kan den holde sig til udløbsdatoen der står på dåsen. Hvis du åbner den hældes karamelcremen over på et rent glas og du opbevarer det i køleskabet skulle det kunne holde sig i 1 måned. Har jeg googlet mig frem til :-).
Update: Der er efterfølgende blevet talt om at det med at koge en dåse måske ikke er den bedste idé, da dåsen ikke lavet til så høje temperaturer og derfor muligvis kan afgive nogle stoffer til karamellen, som måske ikke er det sundeste. Derfor vil jeg anbefale at man i stedet hælder den kondenserede mælk ned i et glas der kan lukke helt tæt. Jeg brugte blot et syltetøjsglas der var renset godt - og det fungerede helt perfekt!
Dulce de leche / Dolce Latte eller bare karamel på dåse
Ingredienser
Sådan gør du
- Hæld den kondenserede mælk på et rent glas med tætsluttende låg. F.eks. et syltetøjsglas. Det skal kun klare at koge i 3 timer.
- Placer glasset i bunden af en stor gryde og dæk det helt med vand. Sæt låg på gryden.
- Sæt vandet i kog og lad det koge i 3 timer.
- Når det har kogt i 3 timer lader glasset afkøle i vandet til du kan røre ved vandet og tage glasset op.
- Åbn glasset og frem kommer den lækreste karamelcreme - karamellen har en lidt underlig konsistens når den stadig er lun - så køl den helt ned inden du bruger den.
Jóhanna Joensen skriver
Hej
Kan man ikki burge karamelseret mælk, eller er det ikke det samme?
Louise Dam skriver
Karameliseret mælk er det du laver i denne opskrift faktisk. Til det skal man bruge kondenseret mælk. Men du kan købe dulce de leche færdiglavet på dåse også.
Hanne skriver
Hej. Jeg brugte et henkogningsglas som jeg anbragte på en karklud og så ellers som du har skrevet. 😊
Louise Dam skriver
Det var smart at sætte det på en karklud! Godt du kunne bruge opskriften :-)