Hjemmelavet falafel er ikke svært at lave, og så smager det virkelig godt. Falafel er fantastisk til at komme i lækre pitabrød.
En falafel er en dybstegt kugle, der er lavet af drænede kikærter. Den originale hjemmelavet falafel opskrift kommer fra mellemøsten, og det kan man næsten også se, på de krydderier der kommer i.
Det lyder måske lidt mærkeligt med friturestegte kikærter, men de sprøde små kugler smager helt fantastisk.
De er meget populære blandt vegetarer bl.a. fordi kikærterne har et rimeligt indhold af protein. Man ser dem ofte solgt på diverse kebabsteder i pitabrød på samme måde som man ville spise kebab.
Man behøver selvsagt ikke at være vegetar for at spise dem, men det er en god måde at spare lidt på kødet.
Herhjemme elsker vi at rejse, og i mange lande kan man få en virkelig god hjemmelavet falafel. Det er derfor lækkert, at man trods alt kan lave dem hjemme i sit eget køkken.
Du må ikke lade dig skræmme af, at den hjemmelavet falafel skal ned i varm olie. Sørg for at bruge et termometer da olien skal være cirka 175-180 grader varmt. Og så tag det stille og roligt og lav et par falafler af gangen.
Prøv også disse opskrifter:
Pandebrød | Krydret oksekød på spyd med hjemmebagt naanbrød | Dahl
Man kan få en masse lækkert falafel tilbehør. Jeg serverer dem ofte i et lækkert hjemmebagt pitabrød. Der kan man komme en sprød agurk, tomat, salat og en hjemmelavet creme fraiche dressing i.
Herunder får du min bedste opskrift på falafel.
Falafel
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Gryde
- (reklamelink)Termometer
Ingredienser
- 400 g (reklamelink)tørrede kikærter, (800 g udblødte kikærter)
- 2 bundter persille
- 1-2 fed hvidløg
- 3 æg
- 2 tsk salt
- 4 tsk stødt koriander
- 4 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk (reklamelink)chilipulver
- 2 spsk (reklamelink)rasp
- 2 spsk citronsaft
- 1-2 løg
- ½ liter (reklamelink)smagsneutral olie, f.eks. rapsolie
Sådan gør du
- De tørrede kikærter sættes i blød dagen før.
- På dagen hældes iblødsætningsvandet fra.
- Kikærterne skal ikke koges.
- Placer kikærter i en foodprocessor eller blender sammen med alle de andre ingredienser (undtagen olien).
- Form runde falafler med hånden og en spiseske.
- Opvarm olien i en gryde. Den er varm nok når olien syder omkring en træpind.
- Placer falaflerne i den varme olie og kog dem i et par minutter.
- Tag falaflerne op af den varme olie og læg dem på en tallerken med lidt køkkenrulle, som kan suge fedtstoffet.
- Servér f.eks. falaflerne i hjemmebagte pitabrød eller i en god salat.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Hvis du gerne vil forberede maden lidt i forvejen, så kan du godt røre farsen til falaflerne sammen et par timer inden. Så skal du bare lave falafel tilbehør, inden at falaflerne skal laves.
- Lav gerne rigeligt med falafler nu hvor du er i gang. Det er sådan, at et hjemmelavet falafel godt kan fryses ned. Den kan fryses ned, når den er rå eller færdigstegt.
- Se lidt længere nede hvordan du steger dine falafler korrekt.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Jeg plejer at varme min olie op til en 175-180 grader. Det er en god ide hertil at have et (reklamelink)termometer, så man kan kontrollere, at temperaturen er korrekt. Hvis olien er for varm, vil falaflen ikke blive gennemstegt og blot blive tilberedt uden på.
Jeg serverer ofte falaflerne i et hjemmebagt pitabrød. Hertil kommer jeg en god creme fraiche dressing, tomat, salat og agurk i. Man kan også servere dem i et fladbrød og med en god hummus.
En salat med falafel er også virkelig lækkert!
Nej, til denne opskrift kan du ikke bruge kikærter på dåse, da disse kikærter allerede er tilberedt. Her skal kikærterne blot udblødes i vand, men skal ikke koges. Kikærter på dåse er til gengæld super gode til hjemmelavet hummus.
Anne skriver
God opskrift, Louise. Jeg fulgte den slavisk og de blev rigtig gode. Tak
Louise Dam skriver
Hej Anne! ;-)
Hvor dejligt at høre!
Sindy skriver
Nogle erfaringer med at lave i ovn i stedet? 😄
Louise Dam skriver
Nej, det har jeg desværre ikke prøvet.
Inge skriver
Undskyld - undskyld - undskyld
Har lige nu set, at der selvfølgelig skal løg i
VH inge
Inge skriver
Hej Louise.
Det e,r godt nok en opskrift, du har lagt op for længe siden, men jeg vil alligevel høre, om der ikke skal løg i farsen. Syntes jeg kan se på et af billederne, at der er store stykker løg i blenderen.
Venlig hilsen inge
Louise Øster Lorenzon skriver
Eeej ser først nu hvor mange andre der også har problemer med at de bare opløser sig i olien. Har nu næsten måtte tilføje 500g rasp for at få dejen til at hænge sammen... øøøøv
Har fulgt opskriften til punkt og prikke
Louise Dam skriver
Øv, hvor irriterende. Jeg ved ikke hvorfor nogen oplever det og andre ikke gør. Måske er der forskel på kikærterne? Du bruger ikke kikærter fra dåse vel (de er nemlig kogte)?
Nanette skriver
Hej.....
Nu har jeg prøvet at lave falafel, de smager rigtig godt men! Når jeg kommer dem i olien, flyder de bare ud og forsvinder. Jeg følger opskriften til prikke men resultatet er det samme. Hvis jeg steger dem som frikadeller (flade på pande) så sker det også
Hvad gør jeg galt?
🙁😢
Louise Dam skriver
Det lyder mærkeligt. Bliver 'farsen' lidt klistret og er til at forme til kugler? Jeg har aldrig selv oplevet det nemlig..
kasper skriver
Olien er ikke varm nok.
Maiken skriver
Super god og nem opskrift, har lavet dem mange gange, laver altid dobbelt portion så jeg har lidt til fryseren😉👍
Louise Dam skriver
Dejligt at høre Maiken :-)
Jens Hansen skriver
Hej Louise super dejlig opskrift på falafel, er blevet et fast ugenligt mad punkt.
Louise Dam skriver
Ej, hvor er det dejligt at høre :-)
Susan skriver
Hej.
Ved du om man kan lave "farsen" dagen før og lad det stå i køleskabet?
Mvh. Susan
Louise Dam skriver
Jeg har ikke prøvet, men det tror jeg godt.
Mahin skriver
Hej
Kan man komme dem i fryserne og opvarme dem i ovnen
Louise Dam skriver
Ja, det burde du godt kunne.
Steffen skriver
Hej Louise. Prøvede lige din opskrift. Da jeg puttede "farsen" i olien, så blev kuglerne langsomt opløst i olien :( Overvejder lidt hvad der kan være sket - jeg fulgte din opskrift til punkt og prikke !
Louise Dam skriver
Hej Steffen
Måske har du ikke fået dem presset nok sammen inden de kom ned i olien, eller olien var måske ikke varm nok?
Jesper Sonne skriver
Vil blot sige mange tak for opskriften - de smager fantastisk!
Louise Dam skriver
Dejligt at høre Jesper :-)
Joan skriver
Så fik jeg endelig prøvet disse, fandt opskriften for længe siden, og nu måtte det være. Jeg brugte kikærter på dåse, og det hele blev ret vådt, men jeg kunne heldigvis bare smide nogle små klatter dej ned i olien med en teske, og det fungerede virkelig godt (plus jeg behøvede ikke fumle med det med hænderne).😄
De smager desuden skønt, tak for opskriften.😊
Louise Dam skriver
Hej Joan
Dejligt du kunne bruge opskriften. Prøv med kikærter der blot er udblødt næste gang - det er meget bedre :-)
Mig skriver
Hej Louise
Tager man persillestilken med også eller er det kun bladene? Jeg har tænkt mig at bruge min bamix stavblender, så ved ikke om den kan komme igennem stilkene...
Louise Dam skriver
Jeg bruger ikke stilken, men det tror jeg sagtens man kan.
Mig skriver
Hej igen Louise
Nu er min aftale rykket og jeg satte mine øko kikærter i blød i går nat kl. 01:00. Får dem først brugt i morgen eftermiddag. Dvs. Der så vil gå 1,5 døgn før jeg tager kikærterne i brug til falafel.. Har du nogen erfaringer med det? Jeg er bange for at kikærterne vil blive alt for bløde til falafler hvis de står i længere tid end de 12 timer... Skal jeg kassere vandet og putte kikærterne uden væske i køleskabet?
Lone skriver
Dem vil jeg prøve til i aften. Troede alle kikærter skulle koges efter iblødsætning. Håber jeg nu kan bruge dem alligevel.
Louise Dam skriver
Det går nok alligevel :-)
Louise skriver
Kan falaflerne bages i ovnen i stedet? :-)
Louise Dam skriver
Det har jeg ikke prøvet, så det ved jeg desværre ikke. Du må prøve dig frem :-)
Diana skriver
Hey Louise
Jeg prøvede din opskrift. Desværre var det som om falaflerne blev helt opløste nede i olien. Har jeg gjort noget forkert. Tilsodet måtte jeg give op og lave resten på panden. Det undre mig rigtig meget at falaflerne forvandt i gryden og blev sådan noget smuldre.
Louise Dam skriver
Hej Diana
Det er svært for mig at sige hvor det er gået galt. Er du sikker på olien var blevet varm nok?
Hilsen Louise
Diana skriver
Ja bestemt.
Men jeg tror selv jeg har fu det fajlen. De æg jeg brugte var rigtig store. Så jeg tror spimpelthen at dejen har været for våd. Derfor har skorpen ikke kunne hæng ved. Så næste gang, må jeg bruge mindre æg 😊
Louise Dam skriver
Arh, det har du nok ret i :-)
Jacob skriver
Jeg havde samme problem som dig sidste gang jeg lavede dem, men blandede bare lidt mere rasp i så de ikke var ligeså klistrede, jeg fandt ud af at "dejen" ikke må være klistret :)
Fie skriver
Lyder lækre, vil glæde mig til at prøve dem:-) er de frysergnet?
Louise Dam skriver
Hej Fie
Jeg har ikke selv forsøgt, men jeg kan google mig frem til at der er flere der skriver de fint kan fryses. Både før og efter tilberedning. Hvis du fryser dem efter tilberedning kan det dog måske godt være svært at få dem ligeså sprøde igen.
Hilsen Louise
Alice Nielsen skriver
Super god nem opskrift. De plejer at falde fra hinanden...
Tilføjede lidt citronpeber. Virkeligt gode( brugte 2 dåser kikærter)
Venligst Alice
Louise Dam skriver
Dejligt at høre du kunne lide opskriften :-)
Christina Sievertsen skriver
Hold da op - der var jo noget af det nemmeste jeg nogensinde har prøvet! Og havde nok været endnu nemmere hvis min blender havde været større - jeg har jo nok falafel til at kunne leve af det hele 2016 😁 var bange for at den ville blive tør - tør falafel er en trist affære - men de er dejligt bløde og lækre! Og havde nok været endnu bedre hvis jeg havde haft den rette mængde af alle ingredienser, specielt persille og citronsaft. Men det må blive næste gang - for sådan en kommer der helt sikkert! Tak for en god opskrift 😁
Louise Dam skriver
Hej Christina
Hvor er det bare dejligt at høre! :-)
Martha skriver
Hvad for en slags olie bruger du?
Skal prøves på fredag :)
Louise Dam skriver
Hej Martha
Jeg bruger for det meste solsikkeolie. Men enhver smagsneutral olie kan anvendes.
Hilsen Louise
Pernille Karlsen skriver
Åh, jeg er helt vild med falafler! Da jeg var i Israel, levede jeg stort set af det! Jeg har gerne ville genskabe det herhjemme, men har aldrig fået det gjort. Det skal jeg helt sikkert afprøve i den nærmeste fremtid. Tak for opskriften! :)
Louise Dam skriver
Du må endelig prøve at lave dem selv - håber at min opskrift kan leve op til dem fra Israel :-)
Signe braat skriver
Hej Louise
Helt fantastisk opskrift.
Glæder mig allerede til at sange din opskrift på falafel.
Mange sommer hilsner
Signe Braat
Fødevarekonsulent
http://Www.fødevaregruppen.dk
Louise Dam skriver
Lyder godt. Håber du kan lidt dem :-)
Mathilde skriver
Mhm, det ser godt ud!
Jeg har selv kun prøvet at stege dem på panden, men jeg skal da helt klart prøve at friturestrege dem - de ser langt mere sprøde og faste ud i konsistensen :-)
Louise Dam skriver
Ja, det må du endelig prøve :-)
Tina Liel skriver
Ser lækkert ud Louise!! Bliver aldrig træt af falafel. Bor i Israel og her er der jo falafel restauranter overalt. Her bruger man slet ikke æg i falafel. Det gør jeg heller ikke. Et par spsk. mel og l1 tsk. natron istedet. Så kan veganere også være med ;-)
Louise Dam skriver
Det lyder lækkert, det må jeg da prøve en dag så :-)