Finskbrød er en helt klassisk julesmåkage, hvor der er drysset med hakkede mandler og perlesukker på toppen. De smager skønt, og min opskrift på finskbrød er super nemme at lave.
Finskbrød.. Det er egentlig et fjollet navn. Så vidt jeg kan finde frem til er julesmåkagen ikke fra Finland, men fra Danmark. Og derudover er det jo en småkage og ikke et brød. Men lige meget navnet, så smager den finskbrød altså skønt.
Finskbrød er en meget simpel småkage, som egentlig bare er en mørdej, toppet med hakkede mandler og perlesukker.
Prøv også disse opskrifter:
Lakridskranse | Marcipankugler med lakrids & hvid chokolade | Brunkager
Selve dejen består altså kun af mel, smør og sukker, så det er nok noget de fleste kan finde frem hjemme i skabet. Så skal de små finskbrød bare pensles med æg og drysses med hakkede mandler og perlesukker. (På billedet har jeg drysset med svensk perlesukker, der er helt hvidt. Dansk perlesukker er at foretrække. Det er gennemsigtigt.)
Her får du min opskrift på de lækreste finskbrød, lige til at lave i december måned til julehygge.
Finskbrød
Ingredienser
- 250 g (reklamelink)hvedemel
- 200 g smør
- 50 g sukker
Pynt
- 1 æg + lidt vand
- (reklamelink)mandler, finthakkede
- perlesukker
Sådan gør du
- Skær smørret i små stykker og smuldr det sammen med hvedemelet i en skål.
- Tilsæt sukker og ælt det sammen til en fast dej.
- Stil dejen på køl 30 minutter.
- Del dejen i 3 dele.
- Rul hver del til en stang med fingertykkelse.
- Pres stangen lidt flad. Kagerne hæver lidt, så de skal være mindre end du ønsker dem når de er færdige.
- Pisk æg sammen med lidt vand og pensl stængerne.
- Drys med perlesukker og hakkede mandler.
- Skær hver stang ud i 4-5 cm stykker.
- Læg dine finskbrød på en bageplade med bagepapir og bag ved 200 grader almindelig ovn i cirka 11 minutter eller indtil de er fine gyldne. De må ikke få for meget.
- Lad kagerne afkøle og opbevar dem i en tætlukket kagedåse.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, du kan sagtens fryse dejen ned. Den kan opbevares i fryseren i cirka 2 måneder.
Ja, dejen kan laves klar og så kan den holde sig cirka 14 dage i køleskabet.
Jeg bruger altid rigtig smør. Dvs. smør der kommer i en blok og ikke smørbart som f.eks. Kærgården eller Bakkedal. Det vil ikke fungere på samme måde i en småkage dej.
Bernt skriver
Helt igennem vidunderlige. Præcis samme konsistens og smag som jeg kender fra min barndom. De blev revet væk på 1/2 dag.
Louise Dam skriver
Hvor er det bare skønt at høre! Mange tak fordi du tog dig tid til at skrive :-)
Tine skriver
Min mormors opskrift bliver dej samlet med 3 spsk vodka, Så det er nok sprutten, der gjorde dem finske ;) Der er også cognac i klejnerne.
Louise Dam skriver
Arh, det var da et godt bud på det!
Philip skriver
Forvarmer du ovnen før at du bager dem?
Louise Dam skriver
Ja, ovnen skal forvarmes.
Kirsten Bruun skriver
Gode opskrifter Ment at gå til.
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)