Når jeg skal bage brød eller flutes til maden, så bliver det næsten altid efter nogenlunde samme opskrift. Det er lige meget om det er til gæster eller til hverdag. Det er meget nemt at bage sit eget brød og sine egne flutes og samtidig er det også meget billigere end at købe det færdigbagt. Det her brød lover jeg dig, at din familie og dine gæster vil elske dig for at servere.
Men husk at bage ekstra meget når du nu er i gang - for det går rent ud sagt som varmt brød :-) Hvis der er brød til overs så kan det nemt fryses ned og tages op en dag, hvor du har ekstra travlt. Så skal det bare tø og så en tur i ovnen, så er det næsten som nybagt igen.
Jeg fletter tit mine flutes, de bliver bare så fine af det - og det er altså som om de bare smager bedre når de er flettet :-) Man kan dog sagtens undlade at flette brødet - men jeg synes nu du skal prøve det en enkelt gang. Hvis man har børn vil de sikkert også synes det er sjovt at være med til at flette brødet.
Flettede flutes med solsikkekerner
Ingredienser
- 4 dl mælk
- 2 dl creme fraiche, yoghurt naturel eller lignende.
- 50 g gær
- 2 tsk sukker
- 2 tsk salt
- 100 g (reklamelink)solsikkekerner
- ½ dl olie
- 1 kg (reklamelink)hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Lun mælken let. Den skal bare være lunken.
- Rør gæren ud i mælken og rør bagefter creme fraiche (eller andet syrnet mælkeprodukt) i.
- Tilsæt salt, sukker, solsikkekerner og olie og rør rundt til sukker og salt er opløst.
- Tilsæt melet lidt af gangen og rør godt rundt. Når dejen begynder at blive svær at røre med en ske bruger du hænderne til at ælte den godt igennem. Tilsæt kun mel indtil dejen ikke længere klistrer. Der kan være forskel på mel og nogle gange skal man bruge lidt mindre og andre gange lidt mere.
- Læg et viskestykke over dejen og lad den stå og hæve et lunt sted i cirka 1 time.
- Når dejen er hævet tager du den ud af skålen og ælter den let. Del dejen i 6 stykker. Hvis du ikke vil flette brødet former du bare de 6 stykker til fine brød og lægger på en bageplade med bagepapir.
- Hvis du vil flette brødene skal du dele hvert brød i 3 dele. Herefter trilles de 3 dele til lange pølser, som er lige tykke. Og så er det bare om at flette det bedste du har lært.
- Lad brødene efterhæve i 30 minutter.
- Pensl brødene med sammenpisket æg.
- Bag derefter brødene i en forvarmet ovn ved 200 grader i cirka 15 minutter.
- Lad dem afkøle på en bagerist og servér dem lune med koldt smør.
Anja larsen skriver
Hej … jeg er vilde med disse flutes .. vil jeg kunne bage boller af samme dej ?
Louise Dam skriver
Ja, det kan du sagtens :-)
Britta skriver
Tusind tak for denne opskrift. De er super nemme at bage. Mega flotte. Jeg bager jævnligt en portion og har altid nogen i fryseren. De kan pifte op på enhver slags reste-mad. Ungerne er også vilde med dem.
Louise Dam skriver
Åh, hvor er det bare dejligt at høre. Det er også en sand favorit herhjemme :-)
Githa skriver
Er de gode at fryse
Louise Dam skriver
Ja, de kan sagtens fryses :-)
Nina Larsen skriver
Hej :)
Hvilken mælk vil du anbefale at bruge?
Mvh. Nina
Louise Dam skriver
Beklager det sene svar. Jeg er på barsel, så jeg har lidt travlt med min lille baby :o)
Du bruger bare den mælk du har i køleskabet. Men generelt foretrækker jeg selv enten letmælk eller sødmælk.
Mia skriver
Hejsa..
Jeg vil gerne bage dine flutes, men hvor mange skal jeg mon bage til 16 personer? Vi skal have en lækker kødsovs og pasta at spise..
Vh Mia.
Louise Dam skriver
Jeg vil næsten tro der er nok i denne portion. Evt. et par flutes til hvis du vil være helt sikker :-)
Rikke skriver
Hej Louise. Jeg kommer altid i tvivl om de skal bages ved alm. eller varmluftsovn? Mvh Rikke
Louise Dam skriver
Jeg bager normalt ved alm. ovn :-)
Pia Leding Vendelbjerg skriver
Hej Louise
Kan man bruge en anden meltype end hvedemel, idet min datter er hvedeallergikker?
Mvh Pia
Louise Dam skriver
Det har jeg desværre ikke forsøgt mig med.
Ruth Toft Eriksen skriver
Synes ikke flütes hæver ret meget hvis man pensler dem inden de skal hæve på pladerne. Kan man ikke bare pensle lige før de skal i ovnen, eller er der en grund til de skal pensles før hævning?
Mvh Ruth
Louise Dam skriver
Jeg synes faktisk at de falder lidt sammen hvis man pensler dem når de er hævet. Derfor gør jeg det ofte inden. Men det gør du bare som du vil :-)
Pia skriver
Man kan faktisk lade dem bage i et par minutter og derefter pensle... så falder de ikke sammen :-)
Louise Dam skriver
Tak for tippet :-)
Elsebeth skriver
Man må naturligvis aldrig pensle dejen med KOLD væske - sørg for, at væsken har stuetemperatur, så falder dejen ikke sammen - men vent, indtil brød skal i ovnen.
EMF skriver
har lige nu 6 flotte flettede flutes i ovnen, de lover altså godt, nem opskrift, ser lækkert ud
Louise Dam skriver
Lækkert!
Cecilie Vestergård Andersen skriver
Hej Louise
Jeg skal have prøvet dine flutes til mit studentergilde i juni, og jeg regner med der kommer 35 gæster, hvor mange flutes tror du jeg skal lave? Der er og burgerboller og hotdogbrød og tre salater og fire slags kød, så regner ikke med at der er så mange som kan spise flute, men det er jo dejligt at snacke ;-)
Louise Dam skriver
Uhh det er jo altid svært. Jeg vil skyde på 6-7 flutes.
Elisabeth Rasmussen skriver
Hej Louise
Dejlige flutes. Prøvede i dag opskriften igen - dog kun med 25 g gær og længere hævet. Såååå gode.
Mvh Elisabeth
Louise Dam skriver
Godt at høre Elisabeth :-)
Bente Ida Rasmussen skriver
Hej Louise
Det er bare verdens bedste og nemmeste opskrift på flutes 👍 Nu skal de prøves dom boller, elsker den opskrift 👌
Mange hilsner Benre
Louise Dam skriver
Skønt at høre Bente! :-)
Mette skriver
Hej.
Kan jeg lave dem i forvejen så jeg fryser dem ned når de er næsten kølet af og varme dem op når jeg skal bruge dem?
Skal bruge ret mange så det ville være det nemmeste for mig
Mvh Mette
Louise Dam skriver
Hej Mette
Ja, det kan du sagtens :-)
Karina skriver
Hej Louise.
Spændende opskrifter, skal afprøve dine brød til fødselsdag på lørdag 😊 I den forbindelse vil jeg lige høre, om du kun bruger hvedemel?
Venligst Kariina
Louise Dam skriver
Hej Karina
Ja, det gør jeg. Du kan dog godt blande lidt andet mel i hvis du har lyst.
Bianca skriver
Hej Louise
Dejlige opskrifter du har dig! :-)
Disse flutes, er de okay at lave dagen inden de skal bruges? :-)
Louise Dam skriver
Ja, det kan du sagtens :-)
Jette Jacobsen skriver
Hej
kan jeg bruge 1/2 grahamsmel og 1/2 hvedemel i opskriften til flettede flutes??
Louise Dam skriver
Jeg har ikke prøvet, men det er jeg ret sikker på du sagtens kan.
Jette Jacobsen skriver
Jeg har bagt dine dejlige flette flutes, og det gik helt OK med grahamsmel ☺
Louise Dam skriver
Dejligt at høre! :-)
Bente Ida Rasmussen skriver
Hej Louise 🍮🍩
Jeg er lige ved at bage " dine" flutes, hvor er det en skøn hjemmeside du har. Jeg har set mange af dine opskrifter de ser så spændende ud. Hvor er du bare dygtig :-)
Og mange tak !
Louise Dam skriver
Mange tak Bente :-) Håber det blev nogle gode flutes.
Eva Papsø skriver
Hej Louise. Sikke en dejlig opskrift, har lige lavet den 2 gange, og hvilke dejlige flettede flutes jeg fik ud af det. Bliver for fremtiden min favorit flutes opskrift. Mange tak.
Louise Dam skriver
Hej Eva
Hvor er det bare dejligt at høre! :-)