Her finder du lækre bløde fødselsdagsboller, som mange også kalder for bamseboller, fordi at de er så bløde. De er helt lyse, og det er lige, som de skal være! Der findes næsten intet bedre end sådan en lun friskbagt bolle, hvor der kommer et godt lag smør på.
Når der er fødselsdag her i huset, så hører der sig altså rigtige fødselsdagsboller til. Ikke noget med de sunde boller med kerner, gulerødder og rugmel. Nej, bare de helt almindelige, hvide boller med smør og det hele. Herunder finder du min ret simple opskrift på de helt klassiske fødselsdagsboller. Jeg lover, at de er nemme at lave.
Til en fødselsdag hører der også kage til. Lav eksempelvis en lækker talkage til, som du kan finde opskriften på lige herunder. Servér dine fødselsdagsboller sammen med en lækker kop varm kakao med flødeskum eller mælkeskum - så skal dine gæster nok blive glade. Det er i hvert fald en helt klassisk menu, når det kommer til fødselsdage.
Prøv også disse opskrifter:
Chokoladeboller | Guide - Sådan former du perfekte boller | Sprøde boller med masser af lufthuller
Nedenfor finder du min bedste opskrift på lækre bløde fødselsdagsboller, som jeg bruger hver gang, at en i familien har fødselsdag. De er et hit blandt alle aldre, og de fleste jeg kender kan godt spise flere boller i træk, da man bare ikke kan holde fingrene fra dem. Er du generelt til lyse boller, så skal du prøve at lave mine lækre varme hveder.
Fødselsdagsboller
Ingredienser
- 6 dl mælk
- 50 g gær
- 1 kg (reklamelink)hvedemel
- 4 tsk salt
- 4 spsk sukker
- 75 g smør
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Lun mælken let (max 37 grader) og rør gæren ud i den lunkne mælk.
- Tilsæt salt og sukker.
- Smelt smørret let og tilsæt det til mælken.
- Tilsæt melet lidt ad gangen indtil dejen ikke er klistret mere. Pas på med at komme for meget mel i.
- Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hæve i cirka 1 time.
- Dejen hældes ud på bordet og deles i cirka 20 stk.
- Form dejen til boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
- Bollerne pensles med sammenpisket æg.
- Lad dem gerne efterhæve i 20-30 minutter.
- Bag dem derefter i ovnen i 10-12 minutter ved 200 grader.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Du får det bedste resultat, hvis du laver dine boller på dagen. Der er de allerbedst, og da det er en gærdej, så kan de godt blive tørre på 2. dagen.
- Det kan være en god ide at holde lidt igen med melet. I denne her opskrift på bamseboller har jeg skrevet, at jeg bruger 1 kg hvedemel. Det kan i nogle tilfælde være for meget, og det kan gøre, at bollerne kan gå hen og blive lidt mere kompakte i krummen. Særligt hvis du rører dejen på røremaskine, kan det være, at man kan nøjes med 900 gram. Prøv dig frem og tilsæt kun mere mel, hvis dejen ikke er sammenhængende.
louise skriver
Hvis Jeg fryser bollerne ned, skal de så være kolde før de pakkes ned i poser / beholdere eller fungerer det bedst hvis de pakkes ned når de er lune og så efterfølgende fryses når de er kolde?
Louise Dam skriver
Hej Louise
Det er bedst at pakke dem i poser inden de er blevet helt kolde.
Hilsen Louise
Alice skriver
Jeg har bagt boller efter denne opskrift i flere år til alle fødselsdage (og der er mange!) De bliver altid perfekte og får komplimenter fra gæsterne. Tak for en eminent opskrift.
Louise Dam skriver
Ej, hvor er det bare skønt at høre! Tak for din skønne tilbagemelding :-)
Carina skriver
Når de fryses ned, vil I så først tø dem op og dernæst lune dem i ovnen eller hvordan gør I? :-) Og skal de varmes ved lav varme?
På forhånd tak.
Louise Dam skriver
Hej Carina
Ja, hvis du tør dem op og så blot varmer dem ved måske 100-120 grader indtil de er blevet lune indeni.
Mathuas skriver
Fantastisk lækre boller! - har her til aften bagt dem for første gNg - og hvor er de bare fantastiske samt ikke minsst nemme at lave. Glæder mig allerede til at bage dem igen.
Louise Dam skriver
Skønt at høre! :o)
Sanne skriver
Fantastiske fødselsdagsboller🇩🇰🇩🇰 - de er nemme at lave og bliver luftige og lækre - man kan også komme lidt kardemomme i dejen
Louise Dam skriver
Godt at høre opskriften kunne bruges - og ja jeg kan godt forestille mig det også er lækkert med kardemomme.
Anette skriver
Jeg bruger faktisk kun denne opskrift, og det er blevet til rigtig mange gange, Det bliver så lækre boller, hver eneste gang!😋
Louise Dam skriver
Hej Anette
Det gør mig bare super glad at høre! :-)
Ditte skriver
Super lækre boller, der holder sig rigtig godt, rigtig længe i fryserne og smager fantastisk.
Har lavet dem med sødmælk, og nu er der en omgang med kærnemælk og skummetmælk (det var lige det jeg havde) i ovnen.
Har farvet dejen, da de skal bruges til en børnefødselsdag.
Tak for en rigtig god opskrift.
Louise Dam skriver
Hvor lyder det bare dejligt :-)
Huong skriver
Tak for opskriften. Vi Elsker dem herhjemme . Helt fantastisk blød og luftig. Har lige bagt dobbelt op idag og de klar til børnefødselsdag imorgen 🇩🇰🎉
Louise Dam skriver
Lyder bare rigtig dejligt :-)
Kim Bach skriver
Tak for den fine opskrift, jeg har haft stor succes med den
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
martin skriver
hi,
jeg er første gangs bager og fulgte din opskrift slavisk- de er blevet super lækre, selv om de ikke er de kønneste :-) Øvelse gør mester!
Men kan godt være bekendt at servere dem her om 1,5 time - de er lavet med kærlighed mens fruen er på weekend vagt...
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Lisa skriver
Hej Louise,
Har du erfaringer med at fryse dem? Hvordan skal de evt. bedst opvarmes igen?
Louise Dam skriver
Det kan de sagtens. Du kan f.eks. lune dem lidt i ovnen eller på brødristeren.
Cecilie skriver
Hej Louise,
Jeg elsker dine boller; lette at lave, luftige og bløde.
Det er nu 3. gang jeg har lavet dem og de er super gode hver gang.
Da jeg bor i Tyrkiet bruger jeg tørgær...det virker fint også.
Imorgen skal min datters tyrkiske børnehave så have danske fødselsdagsboller. Smukt!
:-)
Louise Dam skriver
Ej, hvor er det bare dejligt at høre :-)
Randi Paarup Poulsen skriver
Er netop i færd med at bage boller efter din opskrift og indtil videre ser de utroligt luftige ud. De har ihvertfald hævet meget meget flot så forstår ikke de der skriver de er hårde og ikke hæver😳
Nu glæder jeg mig vare til at de er bagt så vi kan sætte tænderne i dem - det må dog vente for planen er de sjal serveres til min søn får klassen på besøg sidst i efterårsferien. Håber derfor de kan fryses og tøes op uden at de bliver kedelige😅
Louise Dam skriver
Dejligt at høre. Jeg har frosset dem ned masser af gange. Det fungerer helt fint :-)
Connie skriver
1000 tak for en super god opskrift på boller, og de gode opskrifter fra dig,En hjemmeside der er nem at gå til. Tak.
Louise Dam skriver
Det var så lidt :-)
Karen skriver
Jeg lavede 20 boller til 8 mennesker + lagkage, slik, småkager og frugt. Og de blev alle spist. Super lækre, nemme at lave, og fik meget ros for dem. Med smør og pålægschokolade kan bestemt anbefales ;)
De perfekte fødselsdagsboller!
Louise Dam skriver
Skønt at høre Karen :-)
Bjarne skriver
Det er virkelig gode og flotte boller.
Jeg skal helt klart bage dem igen.
Vil dog mene der er en anelse for meget salt i.
(Jeg har brugt måle ske)
Og ikke en almindelig teske.
Ud over det. Super mums boller.
Og de skal også nok blive spist, med denne opskrift. :-)
Louise Dam skriver
Dejligt at høre Bjarne :-)
Simone skriver
Jeg lavede en portion præcis efter din opskrift. De blev luftige lækre, og i det hele taget helt perfekte! Desuden lavede jeg en halv portion med kardemomme. Lækre! og en halv portion med gullerødder og solsikkefrø. Også perfekte. Så i det hele taget en super grundopskrift, med mange muligheder!
Louise Dam skriver
Dejligt at høre Simone :-)
Peter skriver
Lækker opskrift, tilføjede dog et hel æg, og lidt kardemomme. Brugte 900 gram mel istedet for et hel kilo, og fulgte derellers resten af opskriften. Bollerne blev bare for gode :) tak !!!
Louise Dam skriver
Dejligt at høre Peter :-)
Merete Ahnfeldt-Mollerup skriver
Superlækre boller! Tak for en god opskrift. Der blev 24 store. Vi brugte alt melet, + lidt ekstra til bordet da bollerne skulle formes. Perfekt konsistens og lækker smag.
Med hensyn til hvad der kan være gået galt for de førte kommentatorer, synes jeg det er et godt bud med for varm mælk, men jeg kom også til at tænke på om der var børn involveret? Jeg skulle nemlig lige stoppe min lille hjælpe fra at rulle bollerne til kanonkugler: for megen æltning efter første hævning kan også føre til hårde boller.
Louise Dam skriver
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Louise skriver
Hej. Jeg syntes der skal frygtelig meget gør i. Kan man halvere og hæve natten over?
Louise Dam skriver
Ja, det kan man sikkert godt - men bollerne bliver anerledes af at koldhæve.
Zaynab skriver
Hej Louise, jeg lavede bollerne I dag men jeg kom til at lave dem meget store så der blev 14 stk. Plus så skulle bagetiden fordobles, da de var så store 😉 Men dejlig opskrift, de blev lækre
Louise Dam skriver
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Astrid skriver
Dejlige luftige boller, jeg har netop bagt dem, og de er virkelig flotte :-) :-)
Blev penslet med æg/fløde.
Næste gang kommer jeg nok lidt mindre salt i, og laver 24 i stedet for 20.
Louise Dam skriver
Hej Astrid
Det lyder godt, dejligt du kunne bruge opskriften :-)
FriskFisk skriver
👌 De er fantastiske.. og de er 100% perfekte hver gang (hvis man kan finde ud af at følge en opskrift) 💃
Og man kan kombinere alle de slags mel man vil og så blir de kun endnu bedre !
Jeg smider også diverse kerner i og meget revet gulerod... toppen af poppen ✌
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Kristine skriver
Hej Louise
Vil lige sige tak for en SUPER opskrift! Jeg har bagt disse boller for anden gang, idag til min datters fødselsdag. De smager fantastisk og er nemme at gå til.
Godt nytår!
Vh Kristine
Louise Dam skriver
Dejligt at høre Kristine! Også rigtig godt nytår til dig 😉
Stefan Haislund skriver
Har netop bagt disse... Mega gode..😊 Men tror jeg nøjes med lidt mindre salt næste gang...😁
Tak for den...
Louise Dam skriver
Dejligt at høre - ja det er måske forskelligt hvor meget salt man ønsker i bollerne. Generelt synes jeg altid alle andre tilsætter for lidt salt i bagværk :-)
Stefan Haislund skriver
Idag prøver jeg at bage dem med det halve salt, så må vi se hvordan de bliver..:-)
Louise Dam skriver
Spændende :-)
Christoffer M skriver
Jeg lavede bollerne i sidste uge - de blev helt vildt gode. Tak for den gode opskrift :)
Louise Dam skriver
Hej Christoffer, hvor er det bare dejligt at høre :-)
Lena Schneider skriver
Hej Louise,
Kan jeg bage dem i dag og pynte dem lidt til juletræsfesten i morgen? Eller bliver de mon for kedelige? Har du nogen erfaringer med at bage dem dagen før?
Har i øvrigt bagt dem før, og de smager vidunderligt! 👌 Men spist sammen dag.
På forhånd tak.
Mvh Lena
David skriver
Skal de bages på almindelig eller varmluft?
Louise Dam skriver
Jeg bager altid ved almindelig.
Pernille skriver
Jeg brugte varmluft og de blev perfekte :-)
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Rikke skriver
Jeg har bagt de her boller 1 gang og de blev rigtig lækre. Skal igang med en ny portion igen. Forstår ikke dem der skriver at deres boller blev dårlige - de kan umuligt ha fuldt opskriften.
Louise Dam skriver
Hej Rikke
Dejligt at høre at du synes om opskriften. De bliver også helt perfekte for mig hver gang :-)
Diana jensen skriver
Hejsa
Er vild med din opskrift på fødselsdags boller. De er bare skønne. Har lavet dem et par gange nu og ja det kommer helt an på hva for noget mel man bruger, og hvor meget for bruger man for meget kan de godt blive hårde..
Mvh diana
Louise Dam skriver
Mange tak for rosen! Det er så dejligt at høre :-)
Trine Tøttrup skriver
Hejsa. Jeg har også lavet dine boller-efter opskriften selvfølgelig-og de blev til de lækreste fødselsdagsboller jeg nogensinde har smagt. Nu er der lige straks fødselsdag igen og der skal vi have dem igen. Dobbel portion denne gang! ;-)
Tak for lækker opskrift ! 👍
Louise Dam skriver
Hej Trine
Det er bare så dejligt at høre! Mange tak for din positive feedback :-)
Hilsen Louise
Lena skriver
Jeg elsker denne opskrift og min søn elsker bollerne, super god opskrift:-)
Louise Dam skriver
Hej Lena
Mange tak for rosen, jeg er så glad for at I kan lide bollerne! :-)
Hilsen Louise
Frederik skriver
Hej Louise. Jeg fulgte din opskrift også din opskrift til punkt og prikke, og ved du hvad: fødselsdagsbollerne blev præcist som du har beskrevet, nemlig dejlige, luftige og lette. Som en god bolle skal være :-) Tak!
Louise Dam skriver
Hej Frederik
Det var sørme dejligt at høre! Jeg er også selv meget glad for opskriften :-)
Hilsen Louise
Camilla skriver
Jeg har også lige bagt dem til min datters fødselsdag, de blev elendige, de kunne ikke blive færdigbagt og hævede heller ikke i ovnen.
Kunne smide 40 boller i skraldespanden og starte forfra.
Skynd dig at fjerne den opskrift:(
Louise Dam skriver
Øv hvor ærgerligt. Jeg har bagt disse boller mange gange uden problemer. Det lyder som om du måske har varmet mælken for meget? Hvis mælken kommer over 37 grader slår du gærcellerne ihjel i gæren. Hvis gærcellerne bliver slået ihjel kan dejen ikke hæve.
Mester skriver
Hej,
Jeg fulgte denne opskrift fra A-Z til min søns fødselsdag, og de blev stenhårde! Øv... Er du sikker på at doseringer er rigtige?
Louise Dam skriver
Nu har jeg lige tjekket op på ingredienserne og det ser helt rigtigt ud. Der kan dog godt være lidt forskel på det mel man får fat i, derfor skal man tilsætte det lidt ad gangen. Det kan godt være man kun skal bruge 900 gram indimellem. Du har ikke bagt dem for længe måske? Jeg har lavet dem rigtig mange gange og de bliver altid lette og luftige.
Nana skriver
Hej Louise
Jeg kan se at der i opskriften står 200 grader. Mener du her almindelig ovn eller varmluft?
Venlig hilsen Nana
Louise Dam skriver
Jeg bruger alm. ovn.