Få min lækre opskrift på en god klassisk forloren hare, som er et lækkert og smagfuldt farsbrød. Det er en simpel opskrift på forloren hare, så alle kan være med på den! Lav også gerne noget lækkert tilbehør til forloren hare, som kunne være kogte kartofler, brun sovs og en let mormorsalat.
Forloren hare er en god, gammel dansk klassiker. Det er egentlig et farsbrød, der serveres med kogte kartofler og en lækker flødesauce. Når en ret hedder noget med forloren foran, så betyder det faktisk uægte eller falsk. Så når denne ret hedder forloren hare, betyder det faktisk, at det ikke er en hare. Derfor havde det måske været smartere bare at kalde det et farsbrød, som det jo egentlig er.
Forloren hare er nemt at lave, og så er det ret lækkert og smagfuldt. Farsen bliver ikke tør – det sørger baconen, der er viklet omkring, nemlig for.
Prøv også disse opskrifter:
Farserede porrer med ovnstegte kartoffelbåde | Stuvet hvidkål | Tarteletter med høns i asparges
Tilbehør til forloren hare
Til en forloren hare hører der sig sovs. Jeg har valgt, at lave en sovs på fløde og med ribsgelé i til min forlorne hare. Det, synes jeg, er lækkert. Derudover synes jeg, der enten hører kogte kartofler eller hasselbach kartofler til. Du kan også sagtens lave ovnbagte kartofler til. Så kan det hele komme i ovnen på samme tid. Alternativt er rodfrugter i ovnen også lækkert. Brug f.eks. rødbede, gulerod og pastinak.
Forloren hare er rigtig mormormad med en god flødesauce til. Derudover har jeg også serveret en mormorsalat eller en salat med mormordressing til. Det giver et rigtig godt let, syrligt pift til retten. Man kan også vælge at servere noget surt som agurkesalat eller asier til sit farsbrød. Så du kan altså sagtens variere dit tilbehør til din forloren hare uden problemer. Faktisk er noget som rysteribs, også noget, der klassisk bliver serveret til forloren hare.
Forloren hare
Ingredienser
- 1 kg hakket svin/kalv
- 2,5 tsk salt
- peber
- 2 løg, finthakket eller revet
- 2 æg
- 2 dl (reklamelink)rasp
- ½ dl piskefløde
- 1,5 dl mælk
- 150 g bacon, i skiver
- 3 dl (reklamelink)grøntsagsbouillon, 3 dl vand + 1 bouillonterning
- 1 dl mælk
Flødesauce
- 2 dl piskefløde
- 1 dl mælk
- 1,5 spsk ribsgelé
- kulør
- salt/peber
- maizenajævner
Serveres derudover med
- Kogte kartofler
- Mormorsalat
Sådan gør du
- Rør kødet med salt og peber og tilsæt derefter løg, æg, rasp, piskefløde og mælk. Rør til en sammenhængende fars.
- Form farsen til et aflangt farsbrød i et ovnfast fad.
- Læg baconskiverne over farsbrødet.
- Sæt den forlorne hare i ovnen ved 230 grader i 15 minutter.
- Skru ovnen ned til 180 grader. Hæld mælk og bouillon i bunden af fadet og lad den forlorne haren stege videre i cirka 40 minutter.
- Hæld væden fra fadet i en gryde og giv den derefter 5 minutter ekstra i ovnen med grill.
- Lav en sauce af væden fra fadet ved at tilsætte mælk, fløde og ribsgelé til gryden.
- Tilsæt lidt kulør til saucen har den ønskede farve.
- Lad det koge op og smag saucen til. Justér smagen med salt/peber, ribsgelé og/eller fløde. Hvis du synes saucen er for tynd kan den jævnes lidt med maizena.
- Servér din forloren hare med kogte kartofler, den lækre sauce og evt. en skøn mormorsalat.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, det er en meget klassisk dansk ret, som man har lavet i mange år i Danmark.
Forloren hare har intet at gøre med en hare. Det er nærmere et farsbrød lavet af hakket svine/kalvekød, hvor der er bacon viklet omkring.
Det gør det, fordi, det først blev kendt som en såkaldt 'snyderet': Ordet 'forloren' betyder faktisk, at noget er snyd. Derfor hedder retten 'snyde-hare'
Retten skal have cirka 55 minutter i ovnen. Jeg giver den først 15 minutter ved 230 grader, og så skruer jeg ned på 180 grader og giver den 40 minutter.
Du kan servere nogle gode kartofler, sovs og noget agurkesalat til.
Kirsten Bentzen skriver
Jeg brugte din opskrift i går, hele familen var vild med det, de 2 skiver der blev til overs ville barnebarnet på 7 år have med hjem så han kan få det med i madpakken.
Jeg lavede dog en lille ændring da jeg brugte 500g okse og 500 g svinekød, men tror ikke det ændre meget i smagen, den var meget saftig 😋
Louise Dam skriver
Hvor er det bare dejligt at høre :-)
Jytte Henningsen skriver
hej louise
helt fantastisk dejlig opskrift ,som mange af os elsker, glæder mig til at lave den endnu en gang i dag, sidder i sverig og holder ferie, skal byde venner på denne dejlige ret,
Frisk Mormor på 75 år
god dag fra fytte
Louise Dam skriver
Hvor dejligt du kan bruge min opskrift! :-)
Henrik skriver
Opskriften svarer stort set til, hvordan min afdøde kogekonemor lavede sin velsmagende forlorne hare.
Jeg har selv med succes suppleret op med noget så specielt som finthakket frisk rosmarin, som en mangeårig kokkeven lavede den på den hedengangne café og restaurant HackenBusch op Vesterbrogade. Men det er måske sovsen, der er mest speciel, fordi jeg putter en stor håndfuld frosne blandede skovbær i blenderen, inden den bliver rørt i sovsen sammen med ca. 1/3 af én af de trekantede Danablue blåskimmeloste.
Resultatet er en "vildtsmag", som gæsterne plejer at blive meget begejstrede for.
Ribsgeleen sparer jeg til serveringen sammen med den hjemmelavede agurkesalat og eventuelt mormorsalaten
Louise Dam skriver
Hej Henrik
Dejligt at høre jeg har ramt den 'som mor lavede den' ;-). Det lyder også lækkert med de bare variationer du laver den med!
Hilsen Louise
Thomas skriver
Den var fandeme lækker!
Ribsgeléen i sovsen satte lige prikken over i'et.
Louise Dam skriver
Hvor skønt at høre! Ribsgelée i brun sovs er nemlig rigtig lækkert!
Pernille skriver
Er det ikke 500 g kød? Eller er det et kilo?🤔
Louise Dam skriver
Jeg har brugt 1 kg til denne opskrift. Men så er der også til 6 personer og måske flere afhængig af hvad der serveres til og hvor meget I spiser :) Du kan også sagtens halvere opskriften.
Betty skriver
Hej
God ide
Jeg savner bare kalorie tæller på retterne, og en serie hvis man vil tabe sig
NB jeg kan næsten ikke se hvad jeg skriver her, det er lyse bogstaver, og de er meget små
Hilsen Betty
Louise Dam skriver
Hej Betty
Jeg har netop fået mulighed for at lave kalorieberegning på mine opskrifter. Men der går desværre lidt tid inden jeg manuelt er kommet igennem alle mine opskrifter.