Havregrynskugler er en rigtig juleklassiker. Det er noget der for mig hører til, når der skal julehygges i december måned. Du får derfor min nemme opskrift på havregrynskugler her.
Havregrynskugler med piskefløde
Havregrynskugler er noget af det, jeg virkelig kan huske fra juletiden i min barndom. Der lavede vi altid havregrynskugler. Vi lavede altid en stor portion, som blev trillet til kugler, og imens fik vi også lov til at spise lidt direkte fra skålen.
I de kugler jeg kan huske fra min barndom, var der piskefløde i - det er der derfor selvfølgelig også i min opskrift på havregrynskugler. De små kugler består i udgangspunktet af havregryn, sukker, smør og kakao. I min opskrift er der så tilsat lidt piskefløde og rom. Man kan sagtens udskifte rom med romessens, så børnene også kan være med. Alternativt kan du lave nogle med og andre uden rom.
Du kan også lave havregrynskugler med kaffe ved blot at tilsætte lidt kold stærk kaffe til din havregrynskugler. Det smager også super lækkert!
Prøv også disse opskrifter:
Havregrynskager med chokolade | Snebolde med marcipan og sprød sukkerskal | Marengs juletræer
Nemme havregrynskugler
De er super nemme at lave, og det er nemt at have børnene med til at trille de små kugler. Husk blot at børnenes (og de voksnes!) hygiejne skal være på plads, når de står med hænderne i massen. Man kan overveje at købe (reklamelink)fødevaregodkendte handsker (reklamelink) og have på.
I denne opskrift på havregrynskugler har jeg tilsat mørk rom. Men du kan også udskifte med kaffe - eller du kan tilsætte romessens, hvis du ikke ønsker alkohol i dine havregrynskugler. Husk at smage til inden du triller til kugler. Måske synes du, at der skal mere eller mindre rom, sukker eller kakao i kuglerne. Og så er der bare at sige, lav rigeligt! De forsvinder med lynets hast!
Havregrynskugler med rom
Ingredienser
- 200 g (reklamelink)havregryn, finvalsede
- 125 g sukker
- 125 g smør
- 35 g (reklamelink)kakaopulver
- ½ dl piskefløde
- 1,5-2 spsk mørk rom, eller romessens
- (reklamelink)kokosmel, eller kakao, sukker eller hvad du har lyst til
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne sammen med hænderne.
- Smag havregrynskuglerne til. Og tilsæt eventuelt mere rom, hvis du synes der mangler.
- Sæt skålen i køleskabet i 10-15 minutter, så er massen nemmere at arbejde med.
- Rul massen til små kugler.
- Tril kuglerne i kokosmel. Du kan også undlade at trille nogle, ligesom du også kan trille dem i sukker eller lakridspulver.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften
Havregrynskugler er en simpel og nem opskrift, som nemt kan varieres:
- I min opskrift har jeg brugt rom, men her kan du også bruge Baileys, Kahlua eller lignende.
- Hvis du ikke ønsker alkohol i dem, kan du i stedet bruge romessens.
- Du kan også udskift piskefløden med anden væske. Det kunne være appelsinsaft eller kaffe.
- Du kan trille dine nemme havregrynskugler i forskellige ting. F.eks. kokosmel, kakaopulver, sukker, lakridspulver, hakkede nødder eller knuste havregryn. Du kan selvfølgelig også bruge noget farverig krymmel - det vil børnene helt sikkert synes om :-)
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, du kan sagtens lave en kæmpe portion og fryse dem ned. I fryseren kan de snildt holde 1 måneds tid.
Opbevar dine havregrynskugler i køleskabet, eller et koldt rum. Her kan de holde i cirka 1-2 uger afhængig af hygiejnen ved trilning :-)
Det er faktisk ret nemt at lave sine egne havregrynskugler. Det hele blandet sammen, hvorefter du triller dine kugler. Til sidst ruller du dem i kokosmel og opbevarer dem på køl.
De kan sagtens holde sig i op til 2 uger i køleskabet.
anita skriver
Kan man bruge honning i stedet for sukker?
Louise Dam skriver
Det har jeg desværre aldrig prøvet. Mit umiddelbare svar vil være nej.