Da jeg skulle piske flødeskum til denne dessert skete der noget mærkeligt. Det kunne simpelthen ikke lykkes mig at piske fløden til flødeskum, den begyndte bare at skille, selvom jeg ikke havde overpisket den. Mit bedste bud er at fløden ikke har været kold nok. Jeg måtte nemlig ud og købe en ny fløde, som så lige kom en tur i fryseren inden den skulle piskes og så hjalp det :-) Men så stod jeg jo stadig med ½ liter piskefløde, som var skilt.
Men da jeg bestemt ikke går ind for at smide mad ud så tryllede jeg den skilte piskefløde om til en super lækker hjemmekærnet smør. Jeg gav den bare lidt ekstra på røremaskinen med piskeriset og vupti så var der smør! Det var virkelig både nemt og hurtigt - og så skønt jeg ikke skulle smide fløden ud. Det der bliver tilbage når smørret er skilt fra er kærnemælk. Det kan du gemme og f.eks. bruge til at bage med.
Så her får du den nemmeste opskrift på hjemmelavet smør.
Hjemmekærnet smør
Udstyr (reklamelink)
- Røremaskine eller elpisker
Ingredienser
- ½ liter piskefløde
- 1 tsk flagesalt, (f.eks. Maldon salt)
Sådan gør du
- Brug enten en røremaskine eller et elektrisk piskeris.
- Hæld piskefløden i en skål eller røremaskinen.
- Pisk fløde ved høj styrke i cirka 5-8 minutter eller indtil du kan se at smørret skiller sig fra mælken - det ses helt tydeligt når det sker.
- Hæld mælken fra fløden ved at bruge en sigte, ælt lidt med fingrene i smørret for at presse mere væde ud.
- Læg smørret i en skål med vand og skyl smørret ad flere omgange. Skift vandet 2-3 gange indtil vandet er klart.
- Læg smørret i en sigte og lad væden afdryppe i cirka 30 minutter.
- Læg smørret i en skål og tilsæt saltet. Bland det hele godt sammen.
- Læg smørret i den ønskede beholder og sæt det på køl.
Robert Haagemann Andersen skriver
Dejligt med hjemmelavet smør, og billigt, men hvorfor vaske smøret. Mvh
Louise Dam skriver
Så holder det i længere tid :-)
Therese skriver
Nem opskrift. Men den er MEGET salt.
Er man ikke til saltet smør vil jeg anbefale 1/2 tsk. i stedet. 🙂👏
Louise Dam skriver
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Louise skriver
Hej Louise.
Ved du hvor lang tid det kan holde sig på køl?
Mvh Louise :)
Louise Dam skriver
Det tør jeg ikke helt at svare på. Men umiddelbart kan det holde som minimum til dagen hvor piskefløden er holdbar til. Og nok også længere - måske fordi man fjerner vallen. Jeg har ikke oplevet at smørret er blevet dårligt for mig.
Hans Bjerregaard skriver
Jo mindre fedt, jo hurtigere syrner mælk.
Så derfor dør minimælk, før letmælk, der er før sødmælk, og derefter øko jersey, og så kommer Bio dynamisk med varierende fedt%, så kommer vi til kaffefløde, piskefløde og creme double. smør er jo 99% fedt ca. så det syrner ikke.
Til gængæld så harsker det, hvis det ikke er på køl.
f.eks. lurpak harsker ved stuetemp. på omkr. 3 uger.
Jeg har ikke taget madlavningsfløde med, da det er et blandingsprodukt, der ikke burde have gang på jord. Det er kaffefløde med maizenamel!!.
Louise Dam skriver
Mange tak for en grundig uddybning! :-)