Min opskrift på super lækre hjemmelavede flødeboller med karamel i midten. Overtrukket med mørk chokolade.
Der er virkelig noget fedt over at have lavet hjemmelavede flødeboller. Det lyder rigtig svært, men det er ikke helt så svært når man først lige har fundet fidusen i det.
Flødeboller består af en bund, som i denne opskrift er en marcipanbund. Derudover er der en flødebolleskum, som består af en sirup du laver af sukker, vand og glukosesirup og som piskes stive sammen med æggehvider.
I denne variant af flødeboller med karamel er der så også kommet en lækker karamelsauce ind i midten af flødebollen, som sprøjtes ind i skummet med en (reklamelink)fyldetylle. (reklamelink) Til slut dyppes flødebollerne i chokoladen så de bliver overtrukket med et tyndt lag tempereret chokolade.
Læs også: Hjemmelavede flødeboller med nøddebund | Sarah Bernhardt kager | Studenterbrød
Det kan godt se avanceret ud når der pludselig er fyld i flødebollen. Men det er slet ikke svært at lave flødeboller med karamel i midten. Det gør det dog meget nemmere, hvis man sørger for at anskaffe sig en (reklamelink)fyldetylle (reklamelink) til formålet.
Med den kan man nemlig sprøjte fyldet direkte ned igennem skummet på flødebollen. Prøv at se hvordan i min lille video under opskriften på flødeboller med karamel.
Hjemmelavede flødeboller med karamel, marcipanbund og mørk chokolade
Udstyr (reklamelink)
- Røremaskine eller elpisker
- (reklamelink)Termometer
- (reklamelink)Udstikker 4 cm
- (reklamelink)Sprøjtepose
- (reklamelink)Tylle
- (reklamelink)Fyldetylle
Ingredienser
Skum
- 0,6 dl vand
- 185 g sukker
- 85 g (reklamelink)glukosesirup
- 3 æggehvider
- 1 tsk sukker
Chokoladeovertræk
- 200 g (reklamelink)mørk chokolade 55 %
- 25 g (reklamelink)kakaosmør
Karamelfyld
- 150 g karamelsauce/dulce de leche, Lav den selv, eller køb en karamelsauce
Sådan gør du
- Hvis du selv skal lave dit karamelfyld så start med at følge opskriften på min dulce de leche, som du finder lige her.
Marcipanbunde
- Drys lidt flormelis på bordet og udrul marcipanen i cirka 0,5 cm tykkelse.
- Med en rund udstikker på cirka 4 cm udstikker du små runde bunde til dine flødeboller.
- Læg marcipanbundene på en bageplade med bagepapir.
- Bag bundene i ovnen i cirka 4-5 minutter ved 180 grader. Eller til de begynder at blive gyldne.
Skum
- Kog vand, sukker og glukosesirup op i en gryde og lad det småsimre indtil det når en temperatur på 117 grader.
- Æggehviderne piskes let til de skummer med en elpisker eller i røremaskine med piskeris på.
- Tilsæt cirka 1 tsk sukker og pisk videre til de bliver stive i konsistensen. Pas på ikke at overpiske æggehviderne, så kan de skille.
- Når æggehviderne begynder at blive stive i konsistensen tilsættes sukkerlagen langsomt i en tynd stråle imens der piskes! Skummet piskes stift med en elpisker eller i en røremaskine ved middel hastighed i cirka 10-15 minutter. Skummet skal afkøle let i skålen og afgive en form for hul lyd når det banker mod siden af skålen.
- Sæt din valgte tylle (du kan både bruge en glat rund, eller en stjerneformet) i sprøjteposen, og fordel skummet i sprøjteposen.
- Skummet sprøjtes på bundene. Hold din tylle tæt mod bunden og løft den stille og roligt opad. Husk øvelse gør mester :-)
Fyld
- Hæld karamelsauce / dulce de leche i en sprøjtepose med en fyldetylle på.
- Før fyldetyllen ned igennem toppen af flødebollen helt ned til bunden. Pres så stille og roligt karamellen ud samtidig med at du fører den langsomt op igen og ud af flødebollen.
- Lad flødebollerne stå og tørre imens du smelter chokoladen og kakaosmørret.
Chokoladeovertræk
- Hak chokoladen, hvis ikke du bruger chokoladeknapper. Bland med knapperne af kakaosmør i en plasticskål der kan gå i mikrobølgeovnen.
- Varm chokoladen i 15-20 sekunder af gangen og rør godt rundt. Når chokoladen begynder at smelte giver du det kun 5-10 sekunder af gangen. Fortsæt indtil den når 32-33 grader.
- Find et glas/kop, hvor din flødebolle kan komme ned i. Opvarm det et par sekunder i mikroovnen og hæld så chokoladen i.
- Hold på bunden af flødebollen og dyp så toppen af flødebollen ned i glasset. Sørg for at dyppe den helt ned så alt skummet bliver dækket af chokolade. Lad den dryppe godt af inden du vender den om.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Hvor kan det gå galt?
Der er et par steder, hvor man skal være ekstra opmærksom så man ikke risikerer opskriften på flødeboller med karamel mislykkes.
- Skummet skal piskes meget! Hvis skummet ikke er pisket nok vil det ikke sidde fast på flødebollen og det er næsten umuligt at overtrække flødebollen med chokolade.
- Chokoladen skal være tempereret korrekt. Hvis den ikke er det vil det være sværere at overtrække flødebollen, og chokoladen vil have svært ved at tørre ind og man får ikke det lækre knæk i chokoladen når man tager en bid.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Kakaosmør gør chokoladen tyndere, og dermed er det nemmere at overtrække sine flødeboller. Kakaosmør er det eneste du kan bruge til at fortynde chokolade med, hvor at chokoladen beholder den temperering man laver.
Hvis du vil have en anden bund til dine flødeboller kan du f.eks. lave nøddebundene fra denne opskrift på flødeboller. Du kan også (reklamelink)købe færdige flødebollebunde (reklamelink).
Du kan også bruge mariekiks, oreos eller cookies som bunde til dine flødeboller.
Ja, mælkechokolade passer også rigtig godt til disse flødeboller med karamel. Så det kan du snildt kaste dig ud i. Du kan evt. pynte med lidt hakkede hasselnødder på toppen af flødebollerne.
Mathilde Laursen skriver
Super nem og skøn opskrift 🤩
Jeg er lidt i tvivl om hvordan de skal opbevares? Er det på køl eller?
Louise Dam skriver
Dejligt det var en succes! Jeg opbevarer dem i køleskabet :-)