Her kan du lave den bedste hjemmelavet rødkål, som du blandt andet kan servere til anden og flæskestegen til juleaften. Det er meget nemt at lave selv, og det smager meget bedre, end det man kan købe i supermarkederne.
Når du skal spise and til Mortens aften eller juleaften så spiser man for det meste også rødkål til. Mange køber rødkålen færdiglavet og så ryger den lige i en gryde og bliver varmet op. Men det er så nemt hvor nemt det er at lave sin helt egen hjemmelavede rødkål, og så smager det bare så meget bedre end den købte variant.
Prøv også disse opskrifter:
Rødkålsssalat med æbler og appelsin | Rødkålssalat med appelsin | Rødkålsslaw
Hjemmelavet rødkål
Min opskrift på hjemmelavet rødkål er meget simpel både at lave, men også i smagssammensætningen. Man kan sagtens tilsætte en masse krydderier, hvis man har lyst til det. Normalt bruger man ribssaft i rødkålen, men jeg har både brugt min hjemmelavede hyldebærsaft og solbærsaft og begge dele fungerer perfekt.
Du kan sagtens lave rødkålen i god tid inden den skal bruges. Hæld den på varme, skoldede glas og så holder det et godt stykke tid. Når du opvarmer rødkålen så hælder du den i en gryde sammen med lidt andefedt. Det gør smagen endnu bedre og den bliver glat og fin at se på.
Hjemmelavet rødkål
Ingredienser
- 1 kg rødkål
- 2 dl lagereddike, klar eller brun
- 1,5 dl ribssaft/hyldebærsaft/solbærsaft
- 150 g sukker
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Skær rødkålen i fine strimler og skær strimlerne lidt kortere. Fordel rødkålen i en stor gryde.
- Hæld eddiken over rødkålen og lad den stå og simre ved lav varme i cirka 30 minutter. Hold øje med at den ikke brænder på i bunden.
- Hæld sukker, saft og salt i gryden og lad den stå og små simre i cirka 30 minutter igen, eller til den har den rette konsistens. Det afhænger helt af dig selv hvor blød du synes den skal være.
- Smag rødkålen til så den har den helt rigtige balance i smagen. Igen er det jo individuelt.
- Rengør og skold nogle patentglas, gamle syltetøjsglas eller lignende. Hæld den varme rødkål på de varme skoldede glas og sæt låget på med det samme. Opbevar i køleskabet indtil det skal bruges.
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Hvis du gerne vil tilsætte lidt krydderier til din rødkål kan du f.eks. komme 1-2 kanelstænger i.
- Server det til en god flæskesteg i airfryer med lækre brunede kartofler.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Hvis du opbevarer det i et helt rent skoldet glas, så kan det holde sig i op til omkring 6 måneder. Sørg for at kom det på glas i en størrelse så det bliver spist indenfor en overskuelig tid når først glasset er åbnet.
I denne her opskrift beregner jeg cirka 150 g rå rødkål pr. person, hvor jeg tænker, at det bliver serveret sammen med noget andet til.
Man kan bruge det i rigtig mange forskellige salater blandt andet. Det er meget oplagt at servere det i vintermånederne, hvor man blander det med noget andet grønt.
Det er lidt forskelligt, hvor meget det vejer, men de fleste vejer omkring et kilo.
Mette Jensen skriver
Hej.. Håber du besvar mig hurtige. Vil gerne lave rødkål ud fra din opskrifter. Men jeg stå på bar bunden. Ang. Eddike. Det stå kun eddike. Men ikke noget andet. Jeg har her Lager Eddike 5% Klar.
Altså den hvide. Kan jeg så bruge den eller Brune. Håber på svar hurtige 🙏
Louise Dam skriver
Desværre ikke et hurtigt svar. Undskyld! Det er lager eddike jeg bruger. Man kan både bruge klar og den brune.
Margit skriver
Dejlig rødkål, jeg fryser altid min rødkål i mindre portioner i poser, som jeg trykker flade. Dejlig lige at tage en pose op til en gang deller 😊😊
Louise Dam skriver
Dejligt du kunne bruge opskriften. Super smart! Det tror jeg også jeg vil begynde at gøre.
Tine skriver
Hov, har du ændret opskriften? Synes ikke det plejer at være 2 dl eddike.😅
Louise Dam skriver
Hej Tine
Jeg har lige været tilbage og kigge i tidligere versioner, men jeg har ikke ændret i denne opskrift. Så det har hele tiden været 2 dl eddike :-)
Kristine Westergaard Pedersen skriver
Hej. Er det koncentreret ribssaft eller blandet op? Mvh Kristine
Louise Dam skriver
Det er koncentreret :-)
Camilla skriver
Kan man bruge solbærsaft?
Louise Dam skriver
Ja, det kan du sagtens :-)
Sofie skriver
Hej, måske lidt dumt spørgsmål, men hvad smager du rødkålen til med?
Louise Dam skriver
Blot sukker, eddike og/eller saft.
Dorthe skriver
Man Kan sagtens fryse rødkålen,
Hvis man skyller glas og låg med atamon blandet med lidt kogende band holder det i mange måneder.
Et godt tip er at blande lidt fedt i, i når man varmer den op, så bliver den flot blank. Det kan være andefedt eller lidt fra flæskestegen
Jens Peter skriver
Kan man ikke fryse den færdige rødkål i stedet for at komme på glas?
Louise Dam skriver
Der må jeg desværre være dig svar skyldig. Det har jeg aldrig prøvet nemlig.
Karen Melchior skriver
Mange andre opskrifter siger at man kan fryse tilberedt rødkål, så det tror jeg godt at man kan.
Mette bach skriver
Jo man kan jeg putter rødkål i frost poser når det er kold
Louise Dam skriver
Mange tak for tippet Mette!
Katja skriver
Hej Louise - kan man bruge ribsgele i stedet for ribssaft, evt. hvis man hælder lidt vand ved? Og i så fald hvor meget vand tror du, der skal bruges?
Louise Dam skriver
Det har jeg desværre ikke prøvet. Men det kan du sikkert godt. Tror du skal bruge samme mængde vand som saft så.
Løkke Pedersen skriver
Hvor lang tid skal det trække før brug? :)
Louise Dam skriver
Gerne minimum til dagen efter.
Mille Bøgelund skriver
Heysa :) Hva for noget eddike bruger man? Kan man bruge hvidvinseddike? :) Eller skal det være den alm.?
Louise Dam skriver
Det skal bare være almindelig lagereddike
Rikke skriver
Hvor længe kan det holde? :-) tænker bare det er første jul for mig, og ville gerne være i god tid :-)
Louise Dam skriver
Hvis alt ellers er helt sterilt så der ikke er kommet noget ned i glasset der gør det ikke kan holde, så kan det sagtens holde i flere måneder. Ellers kan du skylle glasset med atamon for at være sikker.
Bjarne skriver
Her i Italien bruger jeg vindruesaft, det fungerer også fint.
Louise skriver
Er det koncentreret eller opblandet saft du bruger i opskriften? :)
Louise Dam skriver
Det er koncentreret :-)
Louise skriver
Ok, tak for svar. Så bliver der hjemmelavet rødkål til Mortens aften i år :)
Ina skriver
Det tror jeg også der gør her. Men den bliver på Ribena.
Louise Dam skriver
Det kan man også sagtens :-)
Leif Arildsen skriver
Jeg laver den altid på tranebærsaft. Det er så besværligt at finde ribssaft her i Californien~=)
De bliver lige s] gode med tranebærsaft.
Louise Dam skriver
Ja, det vil jeg heller ikke tro man kan smage forskel på - tror faktisk også jeg har prøvet det.
Pernille skriver
Hej Louise
Hvis man putter rødkålen på patentglas og bruger det der atamon, hvor længe tror du så den kan holde sig? :)
Louise Dam skriver
Hvis alt har været sterilt og glassene forbliver lukkede, så kan de holde sig meget længere. Mange uger og nok også måneder.