Jeg kan rigtig godt lide tanken om at man finder frugter og bær i naturen, selv plukker dem og forvandler dem til en lækker kage, smoothie eller en lækker marmelade. Jeg har tidligere plukket hyldeblomster i den skønne natur, som jeg lavede hyldeblomstsaft af. Så snart hyldebærrene er modne skal jeg også have plukket dem og have lavet noget lækker hyldebærsaft. Men lige nu er det sæson for hyben.
Du kan også prøve nogle af mine andre opskrifter på marmelade: æble/rabarber marmelade, jordbær/rabarber syltetøj og blommemarmelade.
De fleste kender måske hyben fra deres barndom, hvor man kun bruge det indeni hybenerne, som kløpulver og drille de andre børn med det. Hyben er orange/røde frugter, som vokser på forskellige roser. De vokser vildt rigtig mange steder i Danmark, og mange ser dem måske som ukrudt, fordi de breder sig meget voldsomt. Frugterne består af blødt frugtkød, der omgiver hårde, hvide frø. Frugterne indeholder store mængder C-vitamin, A-vitamin og kalcium. Hyben bruges ofte til syltning og fremstilling af gele, saft, suppe og te. Hybenpulver er også blevet meget populært herhjemme, som naturmedicin og siges at kunne afhjælpe milde gigtsmerter.
Jeg var på stranden fornyligt, hvor der var en masse fine hybenroser med flotte modne hyben på. Jeg plukkede en god pose og smuttede så hjem for at lave en lækker hybenmarmelade med æble. Det er forholdsvis nemt at lave, men rensningen af de fine hyben er altså noget der kræver lidt tålmodighed. Det hjælper at sætte sig udenfor i solen og rense dem, så føles tiden ikke helt så lang :-)
Hybenmarmelade med æble
Ingredienser
- 550 g rensede hybenskaller, ca. 1 kg friske
- 550 g æbler
- 2 dl vand
- 1 dl sukker
Sådan gør du
- Start med at plukke en masse friske hyben, lige omkring 1 kg inden de er renset skulle passe.
- Rens dine hyben. Skær top og bund af og halver frugten. Skrab kernerne ud med en teske.
- Skyl alle hybenskallerne grundigt i koldt vand.
- Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær i mindre stykker.
- Hybenskaller og æbler fordeles i en gryde og der tilsættes sukker og vand.
- Lad det koge til det er helt mørt. Mit fik cirka 1 time ved middel varme. Blend eventuelt lidt med en stavblender til sidst hvis du vil have mindre klumper i din marmelade.
- Hæld på skoldede glas og stil det i køleskabet.
Ina Jensen skriver
Rensning af hyben, fjern snøvs og stilk kom dem i foodprocesser , kværn dem til passende stykker til marmelade, , kom vand på, frøene vil flyde oven på ,kan fjernes meget let med en hulske,
Så er de parat til kogning.
Louise Dam skriver
Ej, det lyder vare super smart! Det må jeg afprøve på et tidspunkt :-)
Bibi skriver
Lækker opskrift Louise. Mange tak. Er selv meget vild med hybenmarmelade, som min mormor lavede. Har aldrig selv fået gjort noget ved det, men nu skal det altså være, så har læst lidt på emnet. Hyben indeholder også E-vitamin, B-vitamin (B1 og B2) mineralerne jern, calcium for blot at nævne nogle som set på castorolie.dk/hybenpulver. Ikke fordi jeg har gigt selv, men fordi det er sundt og smager godt kunne jeg være interesseret i at prøve din opskrift. Måske et dumt spørgsmål, men kan man lave marmeladen med hybenpulver nu der ikke kan plukkes friske hyben eller må jeg væbne mig med tålmodighed?
Louise Dam skriver
Hej Bibi
Ja, du må endelig få det prøvet. Det er smager så godt! Nej, du må desværre væbne dig med tålmodighed indtil der er friske hyben klar du kan plukke. Normalt kan de plukkes fra juli/august måned.
Jesper Riedel Voetmann skriver
God opskrift. Med hensyn til udkerning af hyben, kan jeg anbefale en skaldyrsgaffel, altså en tynd og smal gaffel med to tænder der er er bøjet yderst. Den er perfekt til jobbet.
Louise Dam skriver
Tak for tippet!