Hjemmelavet hyldeblomstsaft er faktisk ret nemt at lave. Det kræver blot at man går en en tur i naturen og finder de fine hyldeblomstskærme, der hænger rundt omkring. Min opskrift på hyldeblomstsaft er med brun farin, der giver en lækker gylden farve og karamelnoter i smagen.
Hyldeblomsterne er i sæson ganske kort, og normalt er det lige omkring Sankt Hans - lidt før og lidt efter. Herefter bliver hyldeblomsterne til hyldebær, som kan høstes i september-oktober måned til hyldebærsaft.
I min opskrift på hyldeblomstsaft har jeg blandet både almindelig hvidt sukker og brun farin. Den brune farin giver saft en lille snert af karamelsmag, som jeg synes er meget lækkert. Alternativt kan du sagtens erstatte brun farin med sukker eller rørsukker.
Jeg blander gerne saften op med danskvand og isterninger og pynter gerne med lidt jordbær. Til en sommerdrink eller velkomstdrink kan der også tilsættes hvidvin til danskvand og hyldeblomstsaft. Det er en helt perfekt drik til en varm sommeraften.
Hyldeblomstsaft
Ingredienser
- 50 hyldeblomstskærme
- 500 g brun farin
- 500 g sukker
- 1,5 liter vand
- 3 citroner, økologiske
Sådan gør du
- Pluk hyldeblomstskærmene, helst dem der er lidt væk fra vejen og ikke for langt nede ved jorden. Så de er så rene som muligt.
- Rengør skærmene ved at ryste diverse dyr af. De skal helst ikke skylles, da der sidder rigtig meget smag i den pollen der er i blomsterne, som man nemt får skyllet væk med vand.
- Klip så meget af de grønne stængler af som muligt. Her sidder en del bitterstoffer der ikke er så gode at få med i saften.
- Skyl citronerne og riv skallen og pres saften ud af dem.
- Kom brun farin, sukker og vand i en gryde og lad det koge op indtil sukkeret er opløst.
- Tilsæt citronskal og citronsaft. Du kan også tilsætte citron i skiver (som du kan se på mine billeder) - men der kan være ret meget bitterstof i det hvide der sidder i mellem skal og frugtkød. Derfor kan det være bedre blot at brug det yderste af skallen og citronsaften.
- Kom hyldeblomsterne i sukker/citronlagen og bland det godt rundt.
- Stil det derefter i køleskabet i 3-4 dage for at trække. Rør i det cirka én gang om dagen med en helt ren (evt. skoldet) ske.
- Når saften er færdigtrukket hælder du den igennem et stykke helt rent (!) stof/viskestykke så man får filtreret alle blomsterne ud af saften.
- Rengør og skold et par flasker og hæld saften herpå imens flaskerne stadig er varme. Opbevar saften i køleskabet i 1-2 uger, eller frys gerne noget af det ned for længere holdbarhed.
- Ved servering blandes saften op med vand eller danskvand og masser af isterninger.
Prøv også min opskrift på hyldeblomstsaft med rabarber.
Tips til at lave hjemmelavet hyldeblomstsaft
- Du kan enten skære citronerne i skiver og komme direkte i saften, eller du kan rive citronskal og presse citronsaften ud. Da der sidder meget bitterstof i det hvide imellem skal og frugtkød kan det afgive en hel del bitterheder, hvis det ikke fjernes.
- I min opskrift bruger jeg brun farin, men det kan sagtens udskiftes til almindelig hvidt sukker eller rørsukker.
- Min opskrift på hyldeblomstsaft er uden citronsyre. Men hvis du gerne vil bruge citronsyre kan du tilsætte 2 spsk citronsyre til blandingen med vand og sukker. Citronsyre konserverer en smule og hjælper med at trække mere smag ud af hyldeblomsterne. Jeg synes dog sagtens man kan lave hyldeblomstsaft uden citronsyre.
- Jeg bruger ikke atamon, men sørger i stedet for at skylle flaskerne grundigt med kogende vand og eventuelt lidt spiritus. Og så fryser jeg gerne saften ned i mindre portioner for at sikre holdbarheden.
- Du kan bruge dine ekstra hyldeblomster til at lave friterede hyldeblomst.
Spørgsmål og svar til opskriften
Hyldeblomster har en meget kort sæson, og skal derfor plukkes fra de springer ud i midt juni-start juli. Pluk dem meget gerne når de lige er sprunget ud. Her er der mest aromatisk smag i dem. Sørg også for at lave saften af dem samme dag som du plukker dem.
Hyldeblomstsaft er super godt at fryse ned. Du kan f.eks. fryse saften ned i fryseposer, som du sætter ned i rengjorte mælkekartoner, som er klippet til i højden, så de passer i skufferne i din fryser. Det er nemt at tage op af fryseren og tø op og så hælde saften på en flaske.
Du må IKKE fryse din saft i glasflasker, da væske udvider sig når det fryser og flasken kan springe.
Du bør heller ikke hælde saften på gamle plastflasker (f.eks. fra sodavand), de er ikke beregnet til at blive genbrugt på den måde.
Ja det kan du godt. Giv din saft et opkog og hæld det på rene flasker igen. Gæring ødelægger ikke din hyldeblomstsaft. Du kan undgå dette ved at fryse det saft ned du ikke skal bruge med det samme.
Den færdige hyldeblomstsaft kan holde 1-2 uger i køleskabet når der ikke bruges konserveringsmiddel. For at forlænge holdbarheden kan du bruge atamon (det bruger jeg dog ikke selv), eller du kan blot fryse det ned du ikke skal bruge med det samme. På den måde kan du forlænge holdbarheden uden konserveringsmidler.
Charlotte skriver
Uha jeg kan godt lide at din opskrift hellet ikke er med citronsyre.. Jeg forstår ikke dem der bedst kan lide det med citronsyre i, jeg synes den har en virkelig ærgerlig bismag? Min yndlings opskrift er klart den men helt hvid sukker og ingen citronsyre, men med kun brun farin oh lime frugter i stedet for citron er altså også lækkert! :) Kig gerne forbi min og min søsters blog der er opskrifterne :) God mandag aften!
Louise Dam skriver
Jeg har ikke prøvet at lave det med citronsyre, men synes bare ikke det gav mening for mig at putte det i. Det smager i hvert fald skønt uden! :-)
Lisbet Housted skriver
Har selv en portion som skulle være klar i morgen. Glæder mig til et koldt glas. Har også fået lavet jordbær marmelade, samt fyldt lidt jordbær i fryseren.
Louise Dam skriver
Uhm.. Håber den blev super lækker! Sidder netop og sipper til et koldt glas blandet med danskvand. Man bliver jo næsten afhængig! :-)