Dahl er en super lækker indisk vegetarret med røde linser. Den er nem og hurtig at lave, og så smager den helt forrygende.
Dahl, daal eller dhal?
Der er åbenbart flere måder man kan stave til dhal på. En hurtig Google søgning byder på dahl, daal og dhal. Jeg er i tvivl om hvilken der egentlig er mest korrekt, så jeg veksler en smule imellem udtrykkene her på min side :-)
Dahl er en indisk gryderet med røde linser, og med masser af lækre krydderier der giver retten en skøn smag. Dhal er utrolig budgetvenlig og det er en ret der er nem at lave i store portioner og fryse ned. De røde linser har et højt indhold af kostfibre og proteiner, og holder dig mæt i lang tid. Det er derfor en sund og nærende ret.
Læs også: Butter Chicken | Vegetar curry med kokosmælk og kikærter | Raita
I min opskrift på dahl har jeg holdt mig til den ret klassiske version. Men man kan sagtens tilføje en masse grøntsager til retten. F.eks. er både gulerødder, peberfrugt og frisk spinat rigtig lækkert i en daal. Jeg laver i øvrigt min dahl med kokosmælk, det synes jeg giver en super lækker cremethed til retten. Jeg synes det er lækkert at servere naanbrød og en lækker raita til min daal. Raita er en yoghurtdressing med mynte, agurk og tomat.
Herunder får du min opskrift på dahl, som jeg synes den skal smage.
Indisk dahl
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Gryde
- (reklamelink)Sauterpande
Ingredienser
- 1-2 spsk (reklamelink)olivenolie
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 4 cm frisk ingefær
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- 1-2 tsk (reklamelink)chilipulver, (eller ½-1 frisk rød chili)
- 3 tsk (reklamelink)garam masala, (eller karry)
- 300 g (reklamelink)røde linser, (tørre - ikke fra dåse)
- 1 dåse (reklamelink)hakkede tomater
- 1 dåse (reklamelink)kokosmælk, (400 ml)
- 3 dl (reklamelink)grøntsagsbouillon
- salt og peber
Sådan gør du
- Start med at lave din raita efter denne opskrift og stil på køl.
- Hak løget fint, pres hvidløg i en hvidløgspresser eller hak fint og skræl og riv ingefær fint.
- Opvarm lidt olivenolie i en gryde eller sauterpande.
- Tilsæt alle krydderierne (spidskommen, koriander, chilipulver og garam masala) og lad det blive svitset i olien i cirka 30 sekunder.
- Tilsæt så løg, hvidløg og ingefær og giv det 1-2 minutter.
- Skyl de røde linser grundigt i en si og tilsæt dem til gryden sammen med hakkede tomater, kokosmælk og grøntsagsbouillon.
- Lad retten simre i cirka 20-30 minutter eller indtil linserne er møre.
- Smag retten til med salt og peber og eventuelt mere af de forskellige krydderier.
- Servér din dahl i dybe tallerkner med raita og naanbrød.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Dahl med kylling
Hvis man ikke er til en vegetarisk version er det også super lækkert at lave dahl med kylling. Tilsæt blot cirka 400 gram stegt kylling i tern/strimler til din færdige dhal og lad det blive varmet igennem. Her kan man også snildt bruge rester af kylling der allerede er stegt.
Spørgsmål og svar til min opskrift på dhal
Ja, du kan godt udskifte de røde linser i retten med grønne linser. Retten vil dog få et andet udtryk, da farven jo bliver helt anderledes.
Ja, indisk dahl er meget frysevenlig. Så du kan sagtens lave en stort portion og fryse noget af den ned til en dag hvor det skal gå ekstra stærkt.
Nej, kalorieberegningen i opskriften er kun selve opskriften på dahl og er pr. person, hvis du deler portionen i 4.
Joan skriver
Super opskrift
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Luise skriver
Virkelig lækker opskrift!
Louise Dam skriver
Skønt at høre! :-)
Kit skriver
mega lækker 😍
kan retten fryses?
Louise Dam skriver
Ja, den kan sagtens fryses ned :-)
Joy Litichevski skriver
Fantastisk ret.
Naan og raita smagte også helt fantastisk
Louise Dam skriver
Fantastisk at høre :-)
Berit skriver
Hej.
Jeg skal lave din Dahl ret i dag, men har ikke kunnet få alm røde linser, kun split røde linser. Så vil hører, om jeg kan bruge dem istedet?
Mvh. Berit.
Louise Dam skriver
Hej Berit
Det kan du sagtens! Det er oftest dem jeg selv anvender, da det er dem der sælges flest steder.
Hilsen Louise
Pernille Lynggaard skriver
Vidunderlig ret, som vakte kæmpe begejstring!… tak for at dele dine dejlige retter Louise😍. Jeg synes personligt, at retten godt måtte være lidt stærkere og derfor anvendte jeg lidt karry, som du også skrev i parentesen + lidt mere chili og Garam Marsala.
Tilsatte gulerødder,rødpeber, edambønner og spinat i retten - uha ikke helt skidt☺️ - og dertil en let spidskålsalat (hvor denne var kort blancheret) med stegt blomkål, en let dressing og så pyntet lidt med chiafrø.
Din raita var super👏🏻
KH Pernille
Louise Dam skriver
Hej Pernille
Mange tak skal du have! Hvor lyder det bare som super lækre tilføjelser du har lavet. Mums!
Lotte Sandberg skriver
SÅ lækkert!! Dobbelt MÅMS 😍 !! :-)
Louise Dam skriver
Så dejligt du kunne lide den!
Marianne Kjemtrup skriver
Hvilken fantastik dahl. Nok den bedste jeg nogensinde har lavet. Mange tak for opskriften.
Mvh
Marianne
Louise Dam skriver
Sikke da en fantastisk besked at få. Mange tak for det! Og dejligt du kan bruge opskriften :-)