Jødekager er nogle virkelig skønne og nemme julesmåkager, der bliver drysset med kanelsukker. Min opskrift på jødekager uden hjortetaksalt er meget simple at lave, så både børn og voksne kan være med.
Nemme klassiske julesmåkager
Julen betyder for mig hygge og samvær med familien. Én af de ting jeg synes er rigtig hyggelig er selvfølgelig at bage julesmåkager. Jødekager er en helt simpel julesmåkage, som er drysset med kanelsukker og eventuelt lidt hakkede mandler. Jødekager kan enten laves med eller uden hjortetaksalt.
Det er sådan en kage, hvor du rullet dejen ud på en stor flade, og så stikker du alle småkagerne ud. Det tager lidt tid, men så kan børnene være med til den del.
Prøv også disse opskrifter:
Pebernødder | Brunkager | Småkager med chokolade og nødder
Opskrift på jødekager
De er gode at lave sammen med børn, da det er julesmåkager der skal udstikkes. I kan sagtens bruge forskellige udstikkere som f.eks. juletræer, hjerter og stjerner. Så er det lidt sjovere for de små børn at være med til.
Herunder får du min opskrift på de lækre jødekager og meget nemme julesmåkager, velbekomme.
Jødekager
Ingredienser
- 150 g smør
- 250 g (reklamelink)hvedemel
- 100 g sukker
- 1 æg
Topping
- 1 æg
- 50 g hakkede mandler
- 3 spsk sukker
- 2 tsk (reklamelink)kanel
Sådan gør du
- Smuldr smørret i melet, og kom sukkeret i. Tilsæt herefter ægget, og ælt dejen sammen.
- Stil dejen tildækket i køleskabet i en halv times tid.
- Rul dejen ud til en tynd plade på cirka 2-3 mm tykkelse. Udstik dejen i små runde kager på 5-6 cm i diameter. Brug enten et lille glas eller nogle udstikkerforme. Du kan også forme dejen som en eller 2 ruller og så skære dejen ud i tynde småkager.
- Overfør kagerne til en bageplade med bagepapir.
- Pensl kagerne med sammenpisket æg.
- Bland hakkede mandler, sukker og kanel, og drys det over kagerne.
- Bag kagerne ved 200 grader i cirka 6-8 minutter.
- Opbevar jødekagerne i en kagedåse eller i en bøtte med bagpapir i bunden så de holder sig sprøde.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tips til opskriften
- Jeg elsker alt med jul, og jeg ved også, at der er rigtig mange, der går i køkkenet og laver mad og bager i december måned. Du kan finde mine opskrifter til juleaften, opskrifter til julefrokost, opskrifter på julesmåkager og opskrifter på konfekt lige her.
- Betegnelsen jødekager opstod i 1700-tallet fordi denne type kage faktisk blev solgt af jødiske bagerier. Og så har navnet bare holdt ved lige siden.
- Det kan være en god ide ikke at ælte småkagedejen alt for meget sammen. Det er ofte sådan med sådan nogle deje, at de bare lige skal samles kort.
- Prøv også de her opskrifter på nemme julesmåkager: vaniljekranse, pebernødder, finskbrød, klejner og brunkager.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, når du har lavet dejen kan du forme den som en eller to ruller. Frys så dejen ned. Når du tager den op af fryseren, kan du skære dejen i skiver og bage.
Når småkagerne er bagt, vil jeg mene, at de kan holde 1 måneds tid i en kagedåse. Dejen i fryseren kan nok holde sig i hvert fald 2 måneder.
Min opskrift på jødekager bliver lavet uden hjortetaksalt. Du kan sagtens tilsætte cirka ½ tsk. hjortetaksalt, hvis du ønsker det. Det er en type hævemiddel, der er med til at gøre småkagerne sprøde.
De hedder stadig jødekager, ligesom de har gjort siden 1700-tallet, hvor man første gang hørte om kanelsmåkagen.
Det er et rigtig godt spørgsmål. Det hedder det fordi, at de små kager blev bagt i de jødiske bagerier i 1700-tallet.
Hvert år til jul er der gang i bageriet i de danske hjem. Det er særligt vaniljekranse, pebernødder, klejner og jødekager der er de bedste julesmåkager.
Anne skriver
Det som faktisk er litt interessant er at i Norge er der to forskjellige typer jødekaker. Det er de som ligner på disse du har postet, og så er det andre, som er større og mere "fluffy". Den inkluderer således hjortetakssalt, og kærnemælk.
Jeg laget begge variantene i 2010, men har kun fortsatt og lage den andre til jul etter det. (og blogget om den i 2011) http://norwegianne.net/2011/12/10/jewish-cakes/
Louise Dam skriver
Ej, hvor sjovt! De luftige varianter har jeg aldrig hørt om. De ser så fine ud.