Jeg har altid gået rundt og troet at syltetøj og marmelade var to ord for det samme produkt. Jeg har derfor altid brugt betegnelsen marmelade da jeg synes det var det pæneste ord :-) Men man bliver heldigvis hele tiden klogere, og jeg har nu lært fra Wikipedia at marmelade er betegnelsen for en madvare, hvor frugt er sødet, pureret eller kogt ud. Og at syltetøj er en variant af marmelade, der indeholder tydelige frugter og hvor konsistensen af selve syltetøjet er mere flydende. Jamen ser man det. Så fandt jeg jo lige ud af at det var jordbær/rabarber syltetøj jeg ville lave og ikke marmelade :-)
Det er meget nemt at lave sit eget syltetøj, og så smager det altså meget meget bedre end det man køber + man slipper for alle tilsætningsstofferne. Jeg har ikke tilsat atamon eller lignende, og det kan derfor ikke holde sig så længe. Et par uger i køleskabet skulle det dog kunne holde, hvis du har fået skoldet glassene ordentligt. Opskriften på bollerne på billedet finder du lige her.
Jordbær/rabarber syltetøj
Ingredienser
- 300 g rabarber
- 300 g jordbær
- 200 g sukker
- 1 (reklamelink)vaniljestang
Sådan gør du
- Rengør både rabarber og jordbær og skær det hele i mindre stykker.
- Fordel jordbær og rabarber i en gryde.
- Skrab alle vaniljekornene ud af vaniljestangen og bland med lidt af sukkeret så kornene bliver fordelt. Hæld det i gryden sammen med resten af sukkeret og de tomme vaniljestænger.
- Sæt gryden i kog og lad det koge i omkring 10-15 minutter afhængig af hvilken konsistens du ønsker på syltetøjet.
- Hæld syltetøjet i rene, varme, skoldede glas og stil dem i køleskabet.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
//Indlægget kan indeholde affiliatelinks, hvis du klikker på linket gemmes der en lille cookie på din pc. Hvis du kommer igen inden for et vist antal dage, og køber noget på siden vil jeg modtage et lille beløb.//
Ida Elisabeth skriver
Hej :-)
Lækker opskrift, jeg er virkeligt blevet glad for at lave mit eget syltetøj og marmelade, men er stadig ret ny i det. Jeg vil bare høre hvor længe det ca. kan holde nå nu der hverken er brugt konserveringsmiddel eller atamon.
De bedste hilsner fra Ida.
Tak for en masse skønne opskrifter :-)
Louise Dam skriver
Det er også bare lækkert! Jeg kommer det altid på mindre glas så når glasset er åbnet, så bliver det hurtigt spist. Og laver ikke sådan vildt mange glas på én gang. Jeg har aldrig prøvet det er blevet dårligt. Vær opmærksom på altid at bruge en helt ren ske til at tage med, og så tror jeg ikke du oplever nogle problemer med at have det stående 1-2 måneder.
Hilsen Louise
Michelle skriver
Super nemt og lækkert :)
Brugte 2 tsk vanilje pulver i stedet for vanilje stang og det fungere godt.
Louise Dam skriver
Det er nemlig bare så lækkert! Dejligt du kunne bruge opskriften, jeg har også selv lige lavet det her den anden dag :-)
Maria skriver
Bruger du geleteringsmiddel? og atamon til glassene?
Louise Dam skriver
Nej, det gør jeg ikke. Men er begyndt at bruge syltesukker. Det synes jeg er godt.
Sarah skriver
Hvilke boller er det der er på billederne? :)
Louise Dam skriver
Det er koldhævede græskarkerneboller: https://www.louisesmadblog.dk/koldhaevede-graeskarkerneboller/
Gitte Hoffensets skriver
Kæreste Louise,
Sikke nogle skønne opskrifter du har på din blog. Chokoladekagen er bagt så mange gange og hver gang en himmelsk succes.
I dag googlede jeg "jordbær og rabarbermarmelade" og du dukkede op. Opskriften var den jeg havde i hovedet og skulle have bekræftet om den duede og så var det netop den du anvendte. Jeg vil dog prøve med sukker/stevia i stedet for ren sukker.
TAK for dejlig inspiration :-)
KH Gitte
Louise Dam skriver
Hej Gitte
Hvor er det bare skønt at gøre. Du må gerne skrive hvis det blev godt med en blanding af sukker og stevia, og måske hvor meget du brugte. Så er der andre der kan bruge det en anden god gang :-)
Lotte nielsen skriver
Hej Louise jeg er ikke så ferm i et køkken men vil gerne prøve..jeg vil gerne lave lidt syltetøj da jeg har mange i haven.men vil ikke have alle de hele bær og rababer stykker i blender man så bare det hele.
Louise Dam skriver
Hej Lotte
Ja, hvis du ikke synes frugten er kogt ordenligt ud, så kan du nemt blende det hele. Dette gøres nemmest med en stavblender.
Maria Tezcan skriver
Hej Louise,
Hvor meget vand har du ca brugt. Uændret denne portion?
Hilsen Maria
Louise Dam skriver
Hej Maria
Jeg har ikke brugt vand i denne opskrift. Der er masser af væde i frugten.
HeleneMai skriver
Hej Louise,
Det ser godt nok lækkert ud. Kan man godt sætte syltetøj direkte i køleskabet efter at man har hældt det i glassene eller skal de lige køle af først?
Louise Dam skriver
Hej Helene
Jeg plejer lige at lade det køle en smule først.
Hilsen Louise