Klatkager eller risklatter er en helt fantastisk måde at få brugt rester af sin risengrød på. Det er små lækre pandekager lavet af risengrød, og de smager SÅ skønt! Få min bedste klatkager opskrift lige her.
Klatkager af risengrød
Risengrød er et hit i juletiden i rigtig mange familier. Især børn elsker for det meste risengrød. Jeg synes også en portion risengrød i ny og næ er lækkert, men jeg kan faktisk bedre lide at bruge resterne af risengrøden til at lave disse lækre klatkager.
Jeg elsker klatkager! Eller risklatter, som de også kaldes af nogen. Det er jo helt enkelt bare en lags pandekager, der er lavet på kold risengrød, æg, sukker og mel. De bages på en varm pande i smør og spises lune. Jeg serverer dem gerne med lidt flormelis og syltetøj.
Gå til:
Klatkager smager virkelig godt. Så næste gang du sætter en gryde med risengrød over, så sørg lige for at lave lidt ekstra. Så er du nemlig sikker på, der er til risklatter dagen efter.
Klatkager
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Pande
Ingredienser
- ½ portion risengrød, cirka 500-600 gram kold risengrød
- 2 æg
- 1 tsk (reklamelink)rørsukker, eller sukker
- 1 tsk (reklamelink)vaniljesukker
- 50 g (reklamelink)hvedemel
- smør, til stegning
Serveres med
- (reklamelink)flormelis
- syltetøj
Sådan gør du
- Bland den kolde risengrød sammen med æg, rørsukker, vaniljesukker og mel. Rør dejen sammen til den er ensartet.
- Lad eventuelt dejen stå og hvile i køleskabet i 30 minutter eller mere. På den måde samler dejen sig lidt og klatkagerne falder ikke så nemt fra hinanden når du steger dem.
- Smelt lidt smør på en varm pande.
- Læg dejen på panden som små pandekager. Brug cirka 1-1,5 spsk pr. klatkage.
- Bag klatkagerne ved mellem varme indtil det øverste på klatkagen ikke længere er flydende. Vend så klatkagen med en paletkniv og bag dem færdige.
- Tag klatkagerne af panden og fortsæt til der ikke er mere dej tilbage.
- Servér klatkagerne med syltetøj og flormelis.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Serveringsforslag til rester af risengrød
Klatkager kan både spises som lækker eftermiddagshygge med f.eks. flormelis og syltetøj. Men de kan også sagtens serveres til morgenmad. De er det perfekte søde indslag, hvis du skal lave en lille julebrunch f.eks. Hvis du serverer dem til morgenmad/brunch kan du overveje, at servere dem med skyr og frisk frugt.
Prøv også disse opskrifter:
Klatkager af risalamande | Risalamande vafler | Risengrød
Klatkager smager jo fantastisk, men hvis du ikke har prøvet det endnu, så prøv også at lave risengrødsvafler. Det er faktisk præcis det samme som klatkager - bare lavet i et vaffeljern i stedet for på en pande. Du
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Ja, klatkager kan sagtens fryses. Det gør jeg ofte selv, hvis vi har en stor portion risengrød, som jeg har lavet om til risklatter. Så ryger resten på frys.
Dette er min basis opskrift på klatkager. Men du kan sagtens variere opskriften lidt ved f.eks. at tilsætte reven appelsin eller citronskal, lidt kardemomme og/eller kanel.
Det er altid lidt individuelt i forhold til hvor frisk den rest risengrød du har brugt er osv. Men 2-3 dage i køleskabet burde de sagtens kunne holde.
Ja! Så længe du har cirka 500-600 g rester af risengrød kan du bruge min opskrift på klatkager.
Sådan laver du klatkager
Herunder kan du se, hvordan du laver klatkager trin for trin. Det er meget nemt at gå til, og så smager de godt.
Michala skriver
Hvor længe kan dejen holde sig i køleskabet inden klatkagerne laves?
Louise Dam skriver
Et par dage tænker jeg godt du kan have den stående :-)
Linda Hansen skriver
Hvordan bliver du så god til at tage billeder Louise!?!?
Ville ønske at jeg havde fundet din opskrift noget tidligere :)
Dine billeder overgår jo rigtig mange andre opskrifter jeg har set som eksempelvis
https://7opskrifter.dk/opskrift/klatkager/
Jeg må hellere komme igang ude i køkkenet nu!
Louise Dam skriver
Mange tak! Jeg har øvet mig i 10 år nu :-)
Helle skriver
Hej Louise 😁
Din opskrift kom frem da jeg google de "gode klatkager," dem vil vi så prøve idag. Har taget en 1/2 portion risengrød fra da jeg lavede til aftensmaden den 23 og til ris a la mante igår/dag 🤔, Så "lidt varition" bliver det så også 😉. Så hedder en af mine piger iøvrigt LOUISE 😉.
Glædelig jul
Mvh Helle
Louise Dam skriver
Lyder lækkert! Håber det blev godt? Og glædelig jul til dig og din familie 😊
Christina skriver
Jeg laver dem i vaffeljernet - det er super nemt ;)
Louise Dam skriver
Sikke en god idé - det må jeg næsten også prøve. Så må det næsten blive til klatvafler ;o)
Gitte skriver
godt det hele
Jeanet skriver
Kunne være dejligt hvis du skrev hvor mange gram risengrød en halv portion er!
Jeg har lavet min risengrød efter en anden opskrift som jeg nu skal lave klatkager af og kan ikke bruge din opskrift fordi jeg ikke aner hvor mange gram risengrød jeg skal bruge og det er møg irriterende! Elsker ellers mange af dine opskrifter :)
Louise Dam skriver
God idé - jeg vil veje det næste gang:-)
Alba skriver
Ellers kan du I krisesituationer som denne altid selv prøve at regne dig frem til et ca.-tal, når du nu har opskriften på Louises risengrød og den opskrift på risengrød, du selv brugte :-)
Alba skriver
En portion risengrød er i dette tilfælde til 710 g - 1/2 portion svarer altså til 355 g.
Susanne skriver
Hvad er en halv portion risengrød? Har meget at sige hvor stor portion der er lavet fra starten...
Louise Dam skriver
Hvis du klikker på linket så kommer du ind på min opskrift på risengrød. Så her kan du se hvor stor 1 portion er.
Karoline skriver
🤗👍🏻
Sine skriver
Kan de mon fryser? :-)
Louise Dam skriver
Hej Sine
Jeg har ikke prøvet at fryse dem, så det ved jeg desværre ikke. Men de kan sagtens holde sig i nogle dage i køleskabet.
Vibeke skriver
Mega go'e klatter :)
Louise Dam skriver
;-)
Katrine skriver
Hej hvor mange kulhydrater er der i i hver klatkage?
Louise Dam skriver
Hej Katrine
Det har jeg desværre ingen idé om :-)