Knuste kartofler er en super lækker måde at variere sine kartofler lidt på. Mon ikke der er andre end mig der altid ender op med at tilberede kartofler på næsten samme måde hver gang? Der kan jeg godt være lidt idéforladt - særligt i hverdagene, hvor det skal gå lidt stærkt. Men så vil jeg altså virkelig slå et slag for de her mega lækre knuste kartofler.
De er helt perfekte, hvis du ligger inde med en rest kogte kartofler. Så tager det faktisk ikke mere end 25 minutter før de er klar til at stille på bordet. De kogte kartofler skal blot mases med bunden af et glas eller lignende, og så fordeles der en blanding af smeltet smør, hvidløg og rosmarin på dem. Når de har været i ovnen bliver de lige toppet med et gavmildt drys revet parmesan og så bliver de lige gratineret i ovnen så de bliver sprøde, lækre og gyldne.
Læs også: Bagekartofler | Stegt spidskål med parmesan | Aubergineruller med ricotta og parmesan
De knuste kartofler fungerer som tilbehør til de fleste retter. Denne gang serverede jeg dem til en super lækker lammekrone og der passede de bare super godt til! De ville også egne sig rigtig fint som tilbehør til en lækker oksemørbrad. Det ville være rigtig god gæstemad. Til hverdag kan de serveres til alt lige fra frikadeller til kyllingelår, eller hvad du lige har lyst til.
Knuste kartofler med hvidløg, rosmarin og parmesan
Ingredienser
- 500 g kartoffel, eller en rest kogte kartofler
- 1 spsk smør
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk rosmarin, tørret (eller timian)
- salt, gerne flagesalt
- parmesan
Sådan gør du
- Rengør kartoflerne og lad dem beholde skrællen på.
- Kog kartoflerne møre i letsaltet vand.
- Smelt smørret (evt. i mikroovnen) og pres hvidløg ud i det smeltede smør. Bland også tørret rosmarin i smørret.
- Læg de kogte kartofler på en bageplade med bagepapir og knus dem ved at mase dem med bunden af et glas eller lignende.
- Fordel det smeltede smør med hvidløg og rosmarin over de knuste kartofler og drys med salt (gerne flagesalt)
- Sæt kartoflerne i ovnen i 15 minutter ved 200 grader.
- Tag kartoflerne ud og drys med masser af revet parmesan.
- Sæt kartoflerne tilbage i ovnen i cirka 5 minutter eller indtil de er fine gyldne og sprøde. Du kan evt. bruge grillfunktionen på ovnen.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Spørgsmål og svar til opskriften
Ja! Du kan koge dem dagen før hvis du vil. Faktisk er disse kartofler super smarte at lave når man netop har en kedelig rest kogte kartofler fra aftenen før. Så kan man nemlig lige få en super lækker ret ud af en kedelig rest. Så smart!
Timian er også rigtig godt, og jeg er sikker på der er masser af krydderier der kan være gode. Prøv dig bare frem med det du kan lide.
Sandra skriver
Er de nemmest at knuse når de er skåret over og står på snitfladen?
Jeg har en masse små kogte kartofler nemlig, og ville afprøve denne opskrift til nyretapper i aften 😃 men de bliver meget små hvis de halveres inden de knuses 😊
Mvh Sandra
Louise Dam skriver
Jeg tror det er lidt nemmere fordi de så ligger mere stille, men tænker bestemt ikke det er problem at knuse dem hvis de ikke er skåret over.
Knud Ramian skriver
Ser lækkert ud. Hvordan klarede du at lave både lanmekrone og kartofler på samme tid?
Louise Dam skriver
Hej Knud
De smager rigtig godt de her kartofler! Jeg mener jeg satte kartoflerne ind i ovnen da lammekronen næsten var færdig. Satte den bare under lammekronen. Og så flyttede jeg kartoflerne op, da lammekronen skulle ud og hvile. Så passede det meget godt med at begge dele kunne nå at blive færdige samtidig. Især hvis du giver kartoflerne en smule grill, så bliver de hurtigt færdige.
Hilsen Louise
Marianne skriver
Lavede det iaften, da jeg havde endelkogte kartofler. Havde besøg af sønnen,der hjalp min mand med noget it. Vi skulle have hakkebøffer og lavede disse kartofler. Det kan nok være den tog kegler,så opskriften ergemt til næste gang. 5 stjerner herfra.😋😋🥰👍
Louise Dam skriver
Hvor er det bare skønt at høre Marianne :-)
Rikke skriver
Kan man koge kartoflerne i forvejen, og så først knuse dem senere? 😊
Louise Dam skriver
Sagtens! Det er en perfekt opskrift hvis man har en rest af kogte kartofler.
Eva Stonor skriver
Super lækre opskrifter og lette på flere måder, ikke indviklede og tidskrævende og med ingredienser man normalt ligger inde med. Så dejligt
Louise Dam skriver
Hej Eva
Hvor er det bare dejligt at høre. Det er jo præcis det jeg gerne vil have :o)
Karsten skriver
Nu har jeg fået prøvet denne skønne opskrift! Det var en kæmpe succes - og så blandede jeg dem med det lækre kød, som du gav en opskrift på for lidt siden. Tak for inspirationen. Fortsæt det gode arbejde :-)
Louise Dam skriver
Hej Karsten
Hvor lyder det bare godt! Er glad for du kunne bruge opskriften :o)