Herhjemme er vi vilde med nybagte boller - men mon ikke de fleste egentlig er det? Vi bager flere forskellige typer af boller, men de her koldhævede sprøde og saftige boller med hørfrø er landet lige i vores top 3! De smager altså bare vanvittig godt! De er nemme at lave og så holde de sig bare lækre i mange mange dage uden at blive tørre. På listen over vores yndlingsboller finder du også disse sprøde boller med lufthuller. Prøv også at lave mine lækre øllebrødsboller.
Bollerne indeholder både hørfrø og havreklid, som er med til at give den gode smag. Derudover er det en ret våd dej, der bliver æltet længe på røremaskine indtil dejen bliver virkelig smidig. Det giver dejen et stærkt glutennetværk og en bolle med en sprød overflade og en saftig og meget luftig krumme. Så lækkert!
Man kan lave disse boller med hørfrø ved at lade dem hæve ved stuetemperatur i omkring 3 timer og med lidt mere gær. Det giver dog ikke helt den samme gode smag i bollen, som den får efter en lang koldhævning i køleskabet.
Koldhævede boller er også super smarte at lave, hvis man gerne vil have helt nybagte boller om morgenen. Disse boller egner sig dog virkelig godt til at blive genopvarmet i enten ovnen eller på brødristeren. Så bliver skorpen igen helt sprød og lækker og man kan næsten ikke smage at bollen ikke lige er blevet bagt.
Koldhævede sprøde og saftige boller med hørfrø
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Bagestål
- (reklamelink)Røremaskine
- (reklamelink)Condibøtte 5 liter
- (reklamelink)Dejskærer
Ingredienser
- 6 dl vand
- 10-12 g gær, cirka ¼ pakke
- 1 spsk (reklamelink)honning
- 600 g (reklamelink)hvedemel
- 50 g havreklid, eller blendet havregryn
- 100 g (reklamelink)hørfrø
- 2 tsk salt
- (reklamelink)smagsneutral olie, f.eks. solsikkeolie eller rapsolie
Sådan gør du
- Rør gær og honning ud i vandet.
- Tilsæt resten af ingredienserne og ælt dejen på en røremaskine med dejkrogen ved høj hastighed. Ælt dejen i cirka 15 minutter eller indtil dejen er glat og meget smidig. Den skal kunne strækkes langt og være lidt sej i det. Der er forskel på røremaskiner, og det kan være den skal æltes længere eller kortere tid på din.
- Smør en stor skål eller gerne en stor condibøtte med olie og hæld dejen over i denne. Dejen hæver rigtig meget og cirka 3 gange størrelse.
- Sæt låg eller lignede på bøtten/skålen og sæt den i køleskabet til næste morgen, eller minimum 8 timer.
- Opvarm din ovn til 250 grader varmluft og hvis du bruger (reklamelink)bagestål (reklamelink) sættes det i ovnen med det samme. Lad det gerne varme op i ½ times tid eller længere. Hvis du ikke har et bagestål kan du lade din bageplade varme op inde i ovnen.
- Hæld lidt mel på køkkenbordet og hæld dejen ud på bordet uden at røre for meget ved den, da det ødelægger luftboblerne. Drys også lidt mel ovenpå dejen.
- Brug en (reklamelink)dejskærer til at hakke dejen ud i boller. Der skal blive cirka 15 stk.
- Fordel bollerne på 2 stykker bagepapir og sæt bagepapir med boller ind i ovnen på dit bagestål eller bageplade. 1 portion af gangen. Bage bollerne i cirka 14 minutter.
- Afkøl bollerne på en rist.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Herunder finder du lidt billeder af processen så du kan se hvordan man bager de lækreste boller med hørfrø.
Maja skriver
Hvordan vil du tø dem bedst 😊 har netop bagt dobbeltportion, som skal bruges om en uge til 1 års fødselsdag 😊
Louise Dam skriver
Jeg ligger dem blot på bordet i stuetemperatur. Så er de ret hurtigt tøet op.
Tine skriver
Super lækre og nemme boller:)
Louise Dam skriver
Hvor er det bare skønt at høre :-)
Jeanette Arentzen skriver
Hej Louise!
Hvor mange L kan den bøtte du bruger til hævning rumme?
Mh Jeanette Arentzen
Louise Dam skriver
Det er en condibøtte på 5 liter.
Rikke skriver
Hvor lang tid kan dejen holde i køleskab..?
Virkelig gode boller..
Louise Dam skriver
Du kan sagtens have den stående et par dage på køl. De færdige boller kan også sagtens fryses.
Camille Alberte skriver
Hej
De ser skønne uddddd
Kan man mon erstatte lidt af melet med en grovere slags?
Vh Camille
Louise Dam skriver
Ja, det tror jeg sagtens du kan. Jeg har desværre ikke selv afprøvet det med denne opskrift, så du må prøve dig lidt frem med mængden.