Kærnemælkskoldskål er så lækkert! Her kan du få min bedste opskrift på hjemmelavet koldskål med æg. Du kan også lave din koldskål uden æg eller en laktosefri koldskål, hvis du er mere til det. Det kan du læse mere om længere nede, hvor du også kan finde link til en koldskål med skyr.
Koldskål med æg
Koldskål er virkelig noget der hører sig til om sommeren. Det er så nemt at lave en hjemmelavet portion, og det smager meget bedre end de købte varianter. Man har samtidig fordelen af at kunne tilsmage den præcis som man bedst kan lide den. F.eks. synes jeg ofte at de købte versioner både er for tynde og for søde. Men det bestemmer man jo så heldigvis helt selv når den er hjemmelavet.
Prøv også disse opskrifter:
Kærnemælkskoldskål med skyr | Nem hjemmelavet koldskål med jordbær | Rabarberkoldskål
Herunder kommer opskriften på den version, der bliver lavet herhjemme for det meste. Denne kærnemælkskoldskål er helt simpel med få ingredienser. Den bliver lavet med æg, tykmælk, kærnemælk, rørsukker, vanilje og citron. Den smager så skønt! Jeg bruger lige dele kærnemælk og tykmælk i min koldskål, da jeg godt kan lide en forholdsvis tyk kærnemælk. Hvis du ønsker den lidt tyndere i konsistensen kan du med fordel bruge mindre tykmælk.
Lav en laktosefri koldskål uden æg
Der er flere personer, der af den ene eller anden grund ikke skal indtage produkter med laktose. Hvis du gerne vil lave en laktosefri udgave kan du erstatte tykmælken med en laktosefri neutral yoghurt og købe en laktosefri kærnemælk.
Æg kan du også godt undlade. Æggene er dog med til at gøre den lidt mere cremet, men hvis du gerne vil undgå æg, eller ikke har dem, kan du godt lave koldskål uden æg.
Koldskål med kammerjunkere
Jeg serverer altid min koldskål med friske jordbær og sprøde kammerjunkere, jordbærrene gør det bare ekstra sommmerligt og lækkert. Men man kan også servere sin koldskål med andre bær - f.eks. blåbær. Og man kan i stedet for kammerjunkere servere den med granola.
Hjemmelavet koldskål
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Håndmixer
Ingredienser
- 4 æggeblommer
- 1 liter tykmælk
- 1 liter kærnemælk
- 4 spsk (reklamelink)rørsukker, kan udskiftes af alm. sukker
- 1 (reklamelink)vaniljestang, Udskift evt. 2 spsk sukker med 2 spsk vaniljesukker
- 1 spsk citronsaft
Sådan gør du
- Halvér vaniljestangen og skrab kornene ud. Se min guide til det her. Gem de tomme vaniljestænger og læg dem i skålen med koldskål imens den er i køleskabet.
- Bland vaniljekornene med lidt sukker.
- I en stor skål piskes med en håndmixer æggeblommer, sukker og vaniljekorn sammen til det bliver lyst og luftigt.
- Imens du fortsat pisker hældes tykmælken i ad 3-4 omgange så det bliver blandet godt sammen med æggemassen. Bland til sidst kærnemælken i og smag til med citronsaften.
- Servér i skåle med friske jordbær og kammerjunkere.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Hvis der er koldskål tilbage stilles det i køleskabet med de tomme vaniljestænger i skålen. Så giver de lidt ekstra smag til koldskålen.
Koldskål med skyr
Hvis du vil variere din koldskål lidt eller gerne vil have den bliver mere proteinrig, så kan du også lave en koldskål med skyr. Jeg har faktisk selv en opskrift på koldskål med skyr. Den smager virkelig godt men indeholder blot lidt mere protein end denne her klassiske udgave.
💭 Spørgsmål og svar til koldskål med æg
Oprindeligt var det en form for vælling, der var lavet af mælk, vin og noget udblødt brød. Det blev serveret koldt og heraf kom navnet.
I denne her opskrift er der cirka 77 kalorier pr. 100 g. Det kan variere lidt alt efter hvilke ingredienser, du bruger.
Oprindeligt stammer det faktisk fra Danmark, men som skrevet tidligere var det en form for vælling. I slutningen af 1800-tallet opfandt man kærnemælken og derefter blev denne ret til.
Det er helt klassisk at komme kammerjunkere oven på. Det er også lækkert at toppe med friske bær, da det giver en virkelig frisk smag til den. Hvis man ikke vil have kammerjunker på kan man også bruge granola, som er en sprød müsli.
Det kan holde sig 2-3 dage på køl.
Denne her opskrift giver i alt 2 liter koldskål. Jeg vil sige, at det kan gå til en 4-6 personer, alt efter om I spiser det til aftensmad eller som en dessert.
Psst... Tip til en god købt koldskål🤫
Hvis du en dag virkelig ikke orker selv at bikse din koldskål sammen, så synes jeg at Løgismose har lavet en helt udmærket variant. Den er både økologisk og med vanilje og æg. Så den har både en fin smag og en god konsistens.
Lis Kamper Nielsen skriver
jeg havde ikke tykmælk så jeg har brugt Netural yoghurt, håber at det bliver godt.. 😀
Johnny skriver
Fantastisk opskrift, vores børn elskede den, og kunne slet ikke få hold i det igen 😊 Kom lidt ekstra vanille og citronsaft i, men det er jo smag og behag.
Louise Dam skriver
Dejligt at høre at børnene var vilde med den :-)
Anita skriver
Har egentlig altid sværget til koldskål uden tykmælk, hørte så i dag at det skulle mætte mere og tænkte at det måske kunne overbevise kæresten om at det er gyldig aftensmad.
Søgte lidt og faldt for din opskrift fordi den mindede om min egen, har lige lavet den og den er godt nok lækker! Brugte dog kun 3spsk sukker + vanilie og ville smage til med den sidste men det var ikke nødvendigt hos os
Louise Dam skriver
Dejligt at høre. Jeg lavede selv lige en portion den anden dag. Det er bare så godt! :-)
Sofie skriver
det smager rigtig godt med lidt kardemomme i - det giver ligesom en varm smag, man ikke helt kan definere, men er ikke desto mindre utroligt lækkert :)
Louise Dam skriver
Det lyder lækkert, det må jeg prøve en dag :-)