Her kan du finde min bedste opskrift på kransekage eller kransekagetårn. Det smager bare bedst, når man laver en hjemmelavet kransekage, og så er det slet ikke svært at lave! Du kan også lære, hvordan du laver glasur til kransekage, så den får det helt rigtige look.
Nytårsaften hører der sig en helt klassisk kransekage, og jeg synes, at kransekage er så nemt at lave. Derfor er der slet ingen grund til at gå ud at købe den i dyre domme. Det er meget billigere selv at lave den, og så bliver en hjemmelavet kransekage altså bare meget bedre!
Hvis du ikke har mod på at lave et kransekagetårn som her, kan du sagtens bruge denne opskrift alligevel. Så former du bare små aflange stykker kransekage – de smager helt ens. Husk at servere kransekagen sammen med din yndlingschampagne.
Jeg lover dig, at dine gæster vil kunne smage forskel på den hjemmelavede og købte variant! I denne opskrift har jeg skrevet målene, som ringene skal have. Hvis du synes, det er for besværligt, kan du også købe kransekageforme (reklamelink) og bruge dem i stedet for.
Gå til:
Hjemmelavet kransekage
Jeg anbefaler, at du laver din hjemmelavede kransekage i god tid og så fryser den ned et par dage før, den skal bruges. Så tager du den op af fryseren samme dag, som den skal spises. Her skal kransekagen så samles og pyntes. Når kransekagen får en tur i fryseren først, får den en meget bedre tekstur og smag.
Derudover er det jo bare et plus, at man ikke behøver at stå og bage den nytårsdag, hvor man ofte har mange andre ting at se til. Det smager fantastisk, og så er det for de fleste en fast del af nytårsaften. Det er slet ikke så svært at bage sin egen udgave og lave et flot kransekagetårn.
Kransekage
Ingredienser
- 500 g (reklamelink)marcipan
- 125 g sukker
- 1 ½ æggehvide
Glasur
- 1 æggehvide
- 150 g (reklamelink)flormelis
- ½ tsk (reklamelink)hvidvinseddike
Sådan gør du
- Pisk æggehvide og sukker grundigt sammen med en gaffel. Stil til side mindst 15 minutter og gerne 30 minutter.
- Del marcipanen i mindre stykker og ælt sukkerhviderne ind i marcipanen. Tilsæt sukkerhviderne lidt af gangen og tilsæt ikke mere end der skal til for at danne en ensartet tæt masse. Det er muligt at der bliver en lille rest tilbage, det er helt fint.
- Anbring kransekagemassen i en tildækket skål og sæt den i køleskabet. Mindst 30 minutter og gerne længere.
- Rul dejen ud til 2 lige store pølser, som er 60 cm lange.
- Skær den ene pølse ud i 3 stykker på henholdsvis 15, 18 og 27 cm.
- Skær også den anden pølse ud i 3 stykker på henholdsvis 12, 21 og 24 cm.
- Der bliver et lille stykke dej i overskud – tril det til en kugle, tryk den lidt spids, og gem den til toppen af kransekagen.
- Form hver pølse til en ring, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. Tryk dem lidt spidse i toppen.
- Bag kransekagestykkerne midt i ovnen ved 200 grader. De skal blive lysebrune både foroven og forneden men så heller ikke mere. Bagetiden afhænger meget af størrelsen så hold øje med ovnen. Bagetiden er cirka 10 minutter.
- Lad kransekagen køle lidt af på bagepladen før du forsigtigt ligger den over på en rist til afkøling.
- Når kransekagen er kold kan den pyntes med den klassiske hvide kransekageglasur. Det er en rigtig god idé at lave kransekagen i god tid, og så give den et par dage i fryseren. Det bliver den meget bedre af! Læg den i fryseren inden du samler og pynter den.
Glasur og pynt
- Rør æggehvide, flormelis og hvidvinseddike sammen til en sej og fast glasur. Hæld glasuren i en sprøjtepose med en lille tyl eller en frysepose hvor du klipper et lille bitte hul i det en hjørne og sprøjt så glasuren ud over kransekagestykkerne i et klassik zigzagmønster. Jeg brugte denne smarte dekopen (reklamelink) til glasuren. Det er ret nemt at styre glasuren med den synes jeg.
- Når glasuren er størknet sættes ringene ovenpå hinanden med den største ring nederst. Pynt eventuelt med små knallerter eller andet.
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Glasur til kransekage
Når man laver glasur til kransekage, laver man en såkaldt “royal icing”, knækglasur eller sprøjteglasur. Det er glasur, der laves af flormelis, æggehvide og eddike. Når man bruger æggehvide i stedet for vand i sin glasur, giver det en holdbar glasur, der er nem at sprøjte på sin kransekage.
Tip til opskriften!
- Lav kransekagen i god tid og frys den ned. Det giver en lækker konsistens og ekstra saftighed til kransekagen. Kransekage kan fryses i op til 6 måneder. Du fryser blot ringene og samler dit kransekagetårn når den skal serveres. Tag kransekagen ud af fryseren og lad den optø ved stuetemperatur i cirka 1 time. Pynt derefter med glasur.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Oprindeligt var det kun overklassen, der i gamle dage spiste kransekage, og det blev nydt sammen med et godt glas champagne. Den tradition er blevet videreført til alle lag af samfundet.
De fleste spiser kransekage ved midnat, når klokken slår 00, men man kan også spise lidt til Dronningens nytårstale.
Det er ret svært at vurdere, men man siger normalt cirka 50-70 gram kransekage pr. person. Denne opskrift har jeg vurderet der er nok til 6-8 personer. Jeg har aldrig prøvet at løbe tør for kransekage til nytår.
Jeg opbevarer altid kransekagen i fryseren i nogle dage og tager den så op af fryseren på dagen, sætter kransekagetårnet sammen og pynter det. Ellers kan kransekagen opbevares på køl i en lufttæt pose eller bøtte.
Jeg bruger almindelig sukker til min kransekage i stedet for flormelis. Det er nok en smagssag. Men jeg synes, kransekagemassen er nemmere at styre med rigtig sukker. Den er mere stabil og flyder ikke ud for mig ved bagning.
Der er forskel på marcipan – og særligt på mængden af sukker i marcipanen. Hvis du vælger en marcipan med for højt sukkerindhold, risikerer du, at din kransekage flyder ud ved bagning. Jeg bruger ofte en marcipan, der har et 63% indhold af mandler.
Henny skriver
Hej. Mon jeg kan spørge om noget. Jeg har bagt kransekagestykker. Jeg læste, at du havde brugt dekopen til at dekorere med. Jeg har købt sådan en, men er der alligevel ikke for stort hul i tyllen - (det mindste). Glasuren skal jo være meget tynd og fin til kransekage. Jeg har forsøgt at lave et kræmmerhus af bagepapir, en lille frysepose og klippe et lillebitte hul til glasuren. Men det er mislykkedes hver gang. Glasuren bliver for tyk.
Venlig hilsen
Henny Christensen
Louise Dam skriver
Hej Henny
Jeg synes det fungerer rigtig fint med en dekopen og den med det mindste hul. Det kan godt være du skal have mindre flormelis i din glasur, hvis du skal bruge et kræmmerhus af bagepapir til det. Prøv evt. lige at se denne video med Mette Blomsterberg. Der bruger hun et kræmmerhus af bagepapir og hun bruger faktisk det halve flormelis (dog ikke noget eddike). https://www.youtube.com/watch?v=aBM8LgIP-zo
Håber du får styr på glasuren :-)
Hilsen Louise
Henny skriver
Hej. Tak for svar. Jeg prøver.
Hilsen Henny
Suzan skriver
What is the purpose of the vinegar in this recipe?
Louise Dam skriver
Glasuren bliver sej i det af eddiken mener jeg.