Få min opskrift på en lækker, smagfuld og cremet mørbradgryde eller paprikagryde med bacon og cocktailpølser. Det er en helt klassisk mørbradgryde med kartoffelmos, og de to ting passer helt perfekt sammen. Lav mørbradgryde med bacon på de mørke og kolde dage. Du kan med fordel lave en stor portion af mørbradgryde med cocktailpølser og fryse ned til senere.
Mørbradgryde eller paprikagryde kan nok bedst spores tilbage til 60'erne, hvorfor mange er vokset op med denne skønne ret. Det er nok derfor, at mange også har den som favorit, da det tager dem tilbage i tiden.
Mørbradgryde med bacon & cocktailpølser
Ingredienser
- 1 svinemørbrad
- 150 g bacon i tern
- 150 g cocktailpølser
- 500 g champignon
- 1 løg
- 1 spsk paprika
- 1 stor dåse tomatpure, (140 g / 3 spsk)
- 2,5 dl madlavningsfløde
- 5 dl piskefløde
- 1 dl vand
- ½ terning (reklamelink)grøntsagsbouillon
- salt og peber
Kartoffelmos
- 1 kg kartofler, store melede, evt. bagekartofler
- 50 g smør
- 1,5 dl mælk, gerne sødmælk
- salt og peber
Sådan gør du
- Start med at skrælle kartoflerne til kartoffelmosen, skær dem i mindre stykker og kom dem i en gryde dækket med vand.
Mørbradgryde
- Puds mørbraden af (fjern fedt og sener) og skær den i bøffer af cirka 2 cm. Bank lidt på møbradbøfferne, så de bliver lidt fladere.
- Skær champignonerne i skiver eller kvarte. Afhængig af størrelsen.
- Pil løget og skær det enten i halve tynde skiver eller hak det.
- Skær cocktailpølserne i halve.
- Bacon og cocktailpølser brunes i en gryde eller sauterpande. Derefter tages de af varmen og ligges på en tallerken.
- Dernæst brunes champignonerne godt og ligges på tallerkenen sammen med bacon og cocktailpølser. Sæt også dine kartofler til kartoffelmosen til at koge nu.
- Opvarm en smule olie og kom løget på pande. De skal blive klare i farven, blive bløde og må gerne tage lidt farve.
- Brun til sidst mørbradbøfferne i lidt olie og krydr med salt, peber og lidt paprika. Læg også de brunede mørbradbøffer over på tallerkenen.
- Opvarm en smule olie og kom 1 spsk paprika på panden. Lad det bruse op i olien og tilsæt så tomatpuré til panden. Lad det blive 'brændt' af i 1-2 minutter.
- Tilsæt dernæst madlavningsfløde, piskefløde, vand og bouillon. Lad saucen stå og småsimre i 10 minutter.
- Hæld alt det lækre fyld op i gryden igen og lad retten simre i 10 minutter igen. Smag til med salt og peber.
- Servér med kartoffelmos eller kogte ris.
Kartoffelmos
- Sæt gryden til at koge til kartoflerne er møre, det tager cirka 20 minutter.
- Der skal ikke salt i vandet!
- Hæld vandet fra kartoflerne og lad dem lige stå at dampe tørre uden låget på. Men de skal stadig være helt varme.
- Kom smørret i mindre tern ned til de varme kartofler og mos det godt sammen. Hvis du bruger en elpisker skal du blot mose kartoflerne med det i første omgang og ikke piske, et alm. piskeris du stamper ned i eller med en kartoffelmoser.
- Hæld mælken i lidt ad gangen imens du pisker med en elpisker hvis du ønsker en luftig kartoffelmos. Pisk til du har en cremet og luftig kartoffelmos.
- Hvis du hellere vil have en mere grov og lidt tungere mos så bruger du en kartoffelmoser/stamper (reklamelink) eller et almindeligt piskeris du blot stamper mosen med.
- Smag din kartoffelmos til med salt og evt. peber.
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Mørbradgryde med bacon
Mørbradgryde er sådan en ret jeg husker fra min barndom. Den kom ofte på bordet når vi skulle have gæster en hverdagsaften, hvor aftensmaden skulle være nem, men stadig lige lidt ekstra lækker.
Den har alt det, som jeg synes en rigtig god gryderet skal have. Du kan selv variere den, lige som du har lyst til. Jeg er sikker på, at alle familier også har hver deres måde at lave mørbradgryde/paprikagryde på, men det her er mit bud på klassikeren.
Mørbradgryde med champignon
Mørbradgryde med bacon og cocktailpølser er også kendt som paprikagryde i mange familier. I min opskrift på mørbradgryde kommer der svinemørbrad, cocktailpølser, bacon og champignon. Men man kan variere retten lige som man ønsker.
Den kan f.eks. laves med kylling i stedet for svinemørbrad, og der kan tilsættes forskellige grøntsager som peberfrugt, squash, gulerødder, aubergine. Du kan tilsætte lige de grøntsager, som du alligevel har liggende i køleskabet.
Mørbradgryde med ris eller kartoffelmos
Retten kan nemt laves klar dagen før og så blot varmes op når den skal serveres. Servér din mørbradgryde enten med kogte ris eller en lækker kartoffelmos. I denne her opskrift har jeg serveret min mørbradgryde med kartoffelmos, men du kan bare udskifte det med kogte ris.
Tips til opskriften!
- Du kan selv vælge, om du vil bruge svinemørbrad eller oksemørbrad i opskriften. Svinemørbrad er klart billigst. Du kan også bruge kyllingefilet til retten, hvis du er mere til det.
- Hvis du ikke kan lide cocktailpølser eller champignon, kan du sagtens undvære dem. Dog er de begge med til at give en rigtig god smag til retten.
- Det er altid en god ide at smage til undervejs, så du altid kan tilsætte mere paprika, salt og peber. Så får du den bedste mørbradgryde.
- Er du til mørbrad, vil du måske også kunne lide min mørbrad med serranoskinke, sennep og mozzarella.
Spørgsmål og svar til opskriften
Hvis man ikke er så vild med champignon kan du sagtens udskifte dem med noget andet. Det kunne f.eks. være peberfrugt i tern eller strimler.
Ja, du kan udskifte alt piskefløden eller noget af den med madlavningsfløde eller mælk. Selvfølgelig er det så ikke den helt samme smag du vil ramme. Du kan også tilsætte nogle flere grøntsager til retten.
Hvis du ikke bruger piskefløde i din mørbradgryde skal du jævne den lidt for at få en tykkere sauce.
Ja, paprikagryde er meget frysevenlig og kan holde nogle måneder i fryseren. En rigtig dejlig gryderet at have på lager til en dag, hvor det skal gå ekstra stærkt. Det er også smart, hvis du laver en dobbeltportion, så kan du fryse en hel portion ned. Det vil du takke dig selv for en dag.
Ja, det kan du godt. Så hedder det nok mere mørbrad i fad med bacon og cocktailpølser.
Det er faktisk ikke så svært at lave en rigtig lækker mørbradgryde, hvis du bare følger min opskrift. Det handler om at have noget godt mørbrad, og noget bacon, pølser og champignon. Du kan selv vælge, om du vil lave det med kartoffelmos eller ris til.
Det er normalt, at det kan holde sig i 2-3 dage, hvis du kommer det i køleskabet. Det er bare ret vigtigt, at du hurtigt får det fra gryden og på køl. Hvis det står længere end 3 timer, kan der komme for mange bakterier i.
Tilbehør til mørbradgryde
Jeg kan godt lide at servere min mørbradgryde med en lækker og cremet kartoffelmos. Men man kan også sagtens servere retten med kogte ris eller blomkålsris, og faktisk kan kogte kartofler også sagtens serveres til. Det er smag og behag.
Derudover så kan man servere en salat sammen med retten, på den måde rækker den længere og aftensmåltidet bliver lidt sundere. Jeg synes en lækker og simpel spidskålssalat passer godt til. Kartoffelmosen kan du også lave som en rodfrugtmos. Lav f.eks. din mos af kartofler, gulerødder og pastinak.
Sidst men ikke mindst kan du også servere et lækkert flute til din mørbradgryde.
Helene Harbom skriver
Hej Louise,
Jeg planlægger at lave mørbradret til aften. I mange år har jeg som husmoder lavet denne ret, og jeg vil anbefale at krydre kødet med både paprika og lidt karry! Det giver en fantastisk smag :-)
Louise Dam skriver
Tak for tippet :-)
Michelle skriver
Virkelig lækker ret!! Jeg kom skalotteløg og lidt rødvin i også, hvilket klart kan anbefales 😋👍🏼
Louise Dam skriver
Det lyder også lækkert :-)
Laila skriver
Er der nogen, der ved, hvor man kan få cocktailpølser som i "gamle dage"?
De seneste 10 - 20 år har jeg ikke smagt en god cocktailpølse. Skindet er for hårdt og sejt, det skal sprænge, når man skærer/bider i den.
Men det værste er dog smagen, det er lige som om, der er krydret med nogen måske hvidløgsagtigt. Jeg savner den røgede smag.
Toft skriver
Hvis man er villig til at betale lidt ekstra, så kan det helt klart anbefales, at tage en tur til slagteren og købe dem der :)
Maria skriver
Lavede denne opskrift igår og nej hvor var det lækkert. Børnene var også vilde med det.
Jeg kom dog lige et løg i, for at give det lidt mere smag. Mørbradgryden blev serveret til kartoffelmos og det kunne sagtens gå sammen. Skal helt sikkert lave opskriften igen senere.
Louise Dam skriver
Super dejligt at høre! :-)
Vivi th skriver
Har lige lavet din mørbradgryde her i aften og mums det smagte virkelig godt :) Lækker lækker opskrift !!
~ Vivi
Louise Dam skriver
Dejligt at høre, kunne være man snart skulle lave den igen :-)
Louise skriver
Ja det må du. Det smagte rigtig godt :-)
Janne skriver
Uh! Det bliver jeg nødt til at prøve. Det ser nice ud!