Her kan du finde en virkelig nem og simpel napoleonshatte opskrift, så du selv kan lave en klassisk bagerkage derhjemme. Det er i virkeligheden en meget simpel opskrift, så det er ikke svært at lave hjemmelavet napoleonshatte. Du kan også læse mere om napoleonshattens historie længere nede.
En klassisk bagerkage
Napoleonshatten er en klassisk bagerkage, og mange glemmer nok, at de rent faktisk selv kan lave den hjemme i køkkenet. Selvfølgelig smager dem fra bageren godt, men hjemmelavet napoleonshatte smager nu bare bedst.
Selve kagen består blot af en mørdej og en fyld lavet på marcipan, sukker og æggehvide - intet andet. Jeg dypper den desuden i en god mørk chokolade, og det giver lige det sidste. Jeg tempererer min chokolade, men du kan også smelte den forsigtigt over et vandbad eller i mikroovnen.
Prøv også disse opskrifter:
Hjemmelavet jordbærkage | Studenterbrød | Kringle med remonce
Opskrift på hjemmelavet napoleonshatte
Jeg lover dig, at de her kager er nemme at lave. Desværre laver jeg dem ikke ofte nok, men jeg elsker at vælge dem hos bageren. Det er dog en skam, da de jo er dejligt nemme at lave selv. Denne opskrift på napoleonshatte giver cirka 20 styks, men hvis du laver dem lidt mindre, kan der godt blive til 30. Det passer godt i størrelsen, hvis du laver et kagebord, og dine gæster skal smage lidt af hvert.
Napoleonshatte
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Skåle
- (reklamelink)Foodprocessor eller lign.
- (reklamelink)Elpisker
Ingredienser
Fyld
- 250 g (reklamelink)marcipan
- 100 g sukker
- 1 æggehvide
Pynt
- 150 g (reklamelink)mørk chokolade
Sådan gør du
Mørdej
- Skær smørret i tern.
- Bland hvedemel og flormelis sammen i din food processor.
- Tilsæt smørret i tern og kør food processoren indtil det hele er smuldret. Du kan også sagtens smuldre smørret i mel og flormelis med hånden i en skål.
- Pisk ægget let sammen inden du tilsætter det til dejen. Start med ½ æg og se om det er nok til at samle dejen. Ellers kan du tilsætte lidt ekstra. Der skal kun æltes eller køres på food processoren indtil dejen lige nøjagtigt er samlet. Den må ikke æltes for meget. Så risikerer du at få en hård dej i stedet for en sprød dej når den er bagt.
- Læg dejen i en frysepose eller husholdningsfilm og læg den i køleskabet i cirka 30 minutter. Imens laver du fyldet.
Fyld
- Pisk sukker og æggehvide lyst og luftigt.
- Del marcipanen i mindre stykker og ælt sukkerhviden ind i marcipanen. Det skal ikke blive alt for fedtet, så det kan være du ikke skal bruge det hele. Sæt det i køleskabet.
Samling af kagerne
- Tag mørdejen ud af køleskabet og rul den forholdsvis tyndt ud. Cirka 3 mm.
- Udstik mørdejen i cirkler på cirka 8 cm i diameter og 20 stk. Eller brug en mindre udstikker på 5-6 cm hvis du vil lave mini napoleonshatte.Husk, hvis du har ændret i antal i opskriften skal det også ændres her.
- Tag marcipanmassen ud af køleskabet.
- Rul marcipanmassen ud i 2 pølser og skær hver pølse i 10 stk. Rul stykkerne til kugler.Husk, hvis du har ændret i antal i opskriften skal det også ændres her.
- Læg nu hver kugle ovenpå en cirkel af mørdej.
- Fold så mørdejen op omkring marcipankuglen så den hæfter ved 3 steder og giv den et lille tryk.
- Bages i cirka 10-12 minutter ved 200 grader eller indtil de er gyldne.
- Lad napoleonshattene køle af og dyp herefter bunden af kagen i smeltet mørk chokolade. (helst tempereret)
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tips til opskriften!
- Sørg for ikke at ælte mørdejen for meget. Så risikerer du nemlig at få en hård dej i stedet for en sprød dej når kagen er bagt.
- Jeg har brugt en udstikker på 8 cm i min opskrift, men du kan også bruge en på 5-6 cm og lave mini napoleonshatte.
- Prøv også at komme en smule nougat i midten af dine marcipankugler. Det er også rigtig lækkert.
Historien om napoleonshatten
Historien begynder helt tilbage i 1856, hvor man for første gang stødte på kagen, der havde navnet napoleonshat. Højst sandsynligt blev den navngivet efter Napoleon, da han var meget på mode, så det gav mening at navngive kagen efter ham. Og Napoleonshat er selvfølgelig fordi kagen ligner den lille trekantede hat, som Napoleon brugte.
Det var også i den periode fra midten af 1800-tallet frem til starten af 1900-tallet, at det rige borgerskab begyndte at gå til bageren og bruge penge på konditorkager. Det var eksempelvis først i 1911, at Sarah Bernhardt kagen blev opfundet. Den kage blev opkaldt efter en meget kendt skuespillerinde.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Du kan opbevare dem på køl eller fryse dem ned. Dog kan du kun fryse dem ned, hvis du lige venter lidt med at dyppe dem i chokolade, til de er tøet op.
Ja, det kan du godt. Så kan du komme en lille kugle nougat ind i marcipanklumpen.
Napoleonshatte kan sagtens fryses når de er bagt. Vent dog med at dyppe dem i chokolade til de skal serveres.
Comments
No Comments