Her får du en virkelig lækker opskrift på hjemmelavet øllebrød med flødeskum lavet på hvidtøl. Det er en god måde at få brugt sine rugbrødsrester, så de ikke ender i skraldespanden.
Klassisk øllebrød serveret med flødeskum
Øllebrød er en rigtig gammel dansk opskrift, der stammer helt tilbage fra 1200-tallet, hvor munkene dyppede deres brød i øl og vand. Det er siden hen blevet til øllebrød, som vi kender det i dag. Det er altså én af de danske retter, der er ældst. Selvom det er en gammel opskrift, så er det nu stadig en dansk klassiker.
Øllebrød med flødeskum serveres ofte enten som morgenmad eller dessert, og det er mest den topping man kommer ovenpå der bestemmer om det er det ene eller det andet. Der er også mange, der kommer vaniljecreme på eller friske bær.
Se også disse opskrifter:
Blommegrød | Havregrød | Risengrød
Hjemmelavet øllebrød med hvidtøl
Jeg laver min øllebrød med hvidtøl, da det er med til at give en rigtig god og let sød smag. Du kan også sagtens bruge en anden øl, alt efter hvad du lige har stående. Du kan også bruge øllebrød til at lave øllebrødsboller.
Øllebrød
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Gryde
Ingredienser
- 500 g rugbrød
- 7 dl vand
- 2 hvidtøl á 33 cl
- 3-4 spsk sukker, eller brun farin
- 3 tsk (reklamelink)vaniljesukker
- 1 kanelstang
- ½-1 appelsin, saften heraf
- lidt salt
Sådan gør du
- Skær rugbrød i mindre stykker og kom det i en gryde.
- Hæld vand og øl over rugbrødet og lad det stå og trække i minimum 15 minutter. Du kan dog også sagtens stille det til at udbløde hele natten f.eks.
- Tilsæt resten af ingredienserne og lad det hele koge op.
- Lad øllebrøden koge i cirka 15-20 og smag så til. og tilsæt evt. mere sukker eller andet efter behov.
- Rør godt rundt i øllebrøden så der ikke er klumper i grøden. Hvis du ønsker det kan du også pressen grøden igennem en si så alle klumper og kerner forsvinder.
- Servér din øllebrød med letpisket flødeskum.
Tip til opskriften!
- Du kan bruge lige det rugbrød, som du har liggende. Jeg bruger selv ofte et med en masse kerner, da kernerne er med til at give smag. Det er en smagssag om man hellere vil bruge rugbrød uden kerner.
- Jeg kan godt lide, når der kommer lidt klumper i grøden. Hvis du ikke er så vild med det, kan du presset det hele igennem en sigte eller bruge en stavblender.
- Øllebrød kan f.eks. serveres med flødeskum, fløde, mælk, æggesnaps, bær eller æblekompot.
Øllebrød til baby
Det er meget populært at lave øllebrød til baby, og hvis du gør det, skal du selvfølgelig lave en øllebrød uden øl.
Denne her opskrift er ikke tiltænkt til babyer, men der er det en god ide at lave opskriften med noget rugbrød uden kerner.
Der skal desuden ikke kommes sukker i, da babyer ikke skal have det, når de er så små.
Brug dine rugbrødsrester
Klassisk øllebrød er også en genial måde at få brugt sine tørre rugbrødsrester. Det ender desværre ofte med, at den tørre rugbrød ender i skraldespanden, da man ikke lige har fået brugt det hele. Man kan også bruge rugbrødsrester til at lave lækre rugbrødschips.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Du kan servere det for din baby fra de er 6-9 måneder gamle. Det afhænger lidt af, hvornår de er begyndt at spise grød generelt.
Ja, det kan du godt.
Det stammer fra munkene i klostrene, der dyppede brød i varmt øl. Selve princippet er mange hundrede år gammelt.
Ja, det kan du sagtens. Derfor kan du også med fordel lave en stor portion og så fryse det ned, som I ikke får spist.
Charlotte skriver
Virkelig lækker opskrift. Jeg lavede den på mørkt rugbrød, med masser af kerner. Gav den overfladisk med stavblender til sidst.
Det er ikke sidste gang vi skal have det. :-)
Louise Dam skriver
Hvor er det bare dejligt at høre :-)
Lasse Kruse skriver
skøn og nem måde at bruge sine brødrister på samtidig med at mine børn er med til at holde traditionerne ved lige
Louise Dam skriver
Det er nemlig så godt - elsker at kunne bruge alle rester op. Og skulle du have rester af øllebrød, så bruger du dem i min opskrift på øllebrødsboller :-)
jens skriver
Da jeg var barn, tilbage i slut 50erne, gemte vi rugbrødsresterne til der var nok til en portion øllebrød. De tørre skorper, ofte 1 - 3 uger gamle, blev lagt i blød i hvidtøl og varmet op. Serveret med æggesnaps, eller hvis det skulle være fint, med flødeskum. Men det var dyrere.
Det skulle være gammeldags mørkt, maltet rugbrød. Lyst og fuldkorn kunne ikke bruges. Kan man få mørkt, maltet rugbrød uden hele korn i dag?
Louise Dam skriver
Hej Jens
Jeg vil tro det kan fås hos bageren, og ellers kan man helt sikkert bage det selv :-)
Hilsen Louise