I denne guide får du hjælp til hvordan du skal opbevare mel og andre tørvarer for at undgå at få dyr i dit mel (melmøl). Samtidig vil du også få mere orden i køkkenskabene.
Annonce - indlægget indeholder reklamelinks
Det er meget vigtigt at opbevare mel, gryn, nødder og kerner korrekt og derfor giver jeg lidt hjælp til at finde bøtter til opbevaring af mel. Det er nemlig slet ikke en god idé at opbevare tørvarer i de poser de kommer i. De fleste har nok en del tørvarer i deres basislager. Det omfatter for de flestes vedkommende sikkert hvedemel, måske et par andre typer mel, sukker - måske flere forskellige slags, havregryn, forskellige frø og kerner, nødder, rasp, ris og pasta.
Én af de vigtigste grunde til at opbevare sine tørvarer i beholdere, istedet for i poserne de kommer i, er for at sikre sig imod at der går dyr i ens mel. De såkaldte melmøl. Derudover så giver det også et rigtig godt overblik, så man nemmere kan finde det man skal bruge.
Indhold
Sådan undgår du dyr (melmøl og larver) i dit mel?
Der vil altid være større risiko for at få dyr i økologisk mel end i konventionelt mel. Men det skal dog bestemt ikke betyde at du ikke tør at købe økologisk. Hvis du blot følger disse gode råd, så skal det nok gå :-)
- Der skal være rent i skuffer og skabe i dit køkken. De små larver og melmøl kan nemlig leve af selv de mindste melrester, og dermed udklækkes der flere af de små bæster.
- Find gode bøtter til opbevaring af mel og tørvarer. Tørvarer skal opbevares i tætlukkede beholdere. Hvis du skulle være uheldig at have fået møl med hjem fra supermarkedet i f.eks. en pose mel, så kan møllene ikke komme ud og sprede sig til resten af dine tørvarer. De har en evne til at komme ind af de mindste sprækker, derfor kan de også kommer ind i uåbnede poser, som man måske troede var sikre. Sørg for at (reklamelink)købe bøtter der passer til mængden af indhold der er i posen, således at du kan tømme hele posens indhold ned i bøtten når det er købt.
- Alternativt kan du opbevare dine tørvarer ved under 15 grader, så har møllene svært ved at overleve. Men det kræver jo at man har et specielt viktualierum, og det er der nok rigtig mange der ikke lige har plads til.
Læs også hvordan jeg fik orden i min krydderiskuffe >>
Hvad gør jeg hvis jeg har fået dyr i mit mel?
Hvis du allerede har fået ubudne gæster i køkkenskabene, så er du bestemt ikke den første til at opleve dette! Jeg har selv prøvet det, og det har de fleste jeg kender også. Det vigtigste er, at du hurtigt kommer igang med at bekæmpe de larver og møl der er i dine skabe. De formerer sig nemlig rigtig hurtigt. Melmøl og frømel ligger nemlig 200-400 æg i deres levetid og de udklækkes på 4-14 dage.
Larverne spinder tråde, som klistrer produktet sammen, og det er ofte sådan du vil opdage dyrene. Alternativt kan det være du ser en larve eller et melmøl.
- Smid alt inficeret mel ud! - alternativt kan man komme det 2 døgn i fryseren, det slår dyrene ihjel. Møl er ikke sundhedsskadelige. Sørg blot for ikke at tage melet direkte ind i varmen, men lad det overnatte i køleskabet f.eks. Ellers kan der dannes kondens og der kan komme mug.
- Støvsug alle revner og sprækker, som er der møllene ligger deres larver. Dette må du blive ved med flere dage i træk for at være sikker på de er væk. Husk at der kan gå op til 14 dage før et æg klækker..
Hvilke bøtter skal jeg bruge til opbevaring af mel?
Der findes jo et hav af forskellige glas og bøtter du kan opbevarer tørvarer i. Jeg har valgt, at købe (reklamelink)Bake It fra Sistema. Det synes jeg er rigtig gode bøtter til opbevaring af mel og andre tørvarer. Jeg har prioriteret, at købe bøtterne i en størrelse, så jeg kan have en hel pose mel osv. i hver bøtte. Sådan at jeg ikke har poser med små rester liggende og rode i skuffen, og så der ikke kan komme dyr i dem. Derudover har jeg som udgangspunkt købt den mindste bøtte jeg kunne nøjes med. Der er enkelte steder hvor de bliver meget fyldt, og det måske have været rart med en størrelse større. Men det kommer jo lidt an på hvor meget plads man har i sit køkken :-)
(reklamelink)Bøtterne fra Sistema kan stables ovenpå hinanden, så der kan være mange i en skuffe eller et skab. Det synes jeg er super smart!
De bøtter der hedder 985 ml, 645 ml, 285 ml har allesammen et lille låg der kan åbnes og hældes fra. Så det skal man også lige tage med i overvejelserne i forhold til hvad der skal være i bøtterne.
Oversigt over hvilke bøtter og størrelser jeg har
Type | Mængde | Størrelse på Sistema Bake It |
Hvedemel | 2 kg | 3,25 liter |
Durummel, Tipo 00, Rugmel mv. | 1 kg | 1,56 liter |
Havregryn | 1 kg | 2,4 liter - hvis du har plads så køb 3,25 liter |
Hørfrø | 425 g | 645 ml |
Græskarkerner | 200 g | 645 ml |
Solsikkekerner | 425 g | 985 ml |
Sesamfrø | 350 g | 985 ml |
Chiafrø | 180 g | 285 ml |
Sukker, rørsukker | 1 kg | 1,56 liter |
Brun farin | 500 g | 685 ml |
Flormelis | 500 g | 685 ml |
Rugkerner og hvedekerner | 1 kg | 1,56 liter |
Røde linser | 685 ml | |
Rasp | 500 g | 685 ml - hvis du har plads så køb 985 ml |
Kakaopulver | 250 g | 685 ml |
Quinoa | 400 g | 645 ml |
Pinjekerner | 300-400 g | 285 ml |
Rosiner | 250 g | 645 ml |
Abrikoser | 150 g | 285 ml |
Køb Sistema Bake it bøtter til opbevaring af mel og tørvarer
Sistema BAKE IT⢠Split er en essentiel beholder til organiseret opbevaring af fx bageingredienser i køkkenet Sistema BAKE IT⢠beholderen i Pastry-serien er omhyggeligt designet til at forlænge holdbarheden af dine ingredienser. Med en ekstra forseglin
Sistema BAKE IT 1,56 L har en udvidet forsegling omkring låget, hvilket sikrer at dine madvarer holdes friske i længere tid Gør din bagning til en leg med Sistema Bake It opbevaringsbokse. Disse bokse er ideelle til at organisere og opbevare en række bage
Sistema Bake it Cake box 8,8 L er en smart kageboks med låg til sikker opbevaring og transport af søde sager Sistema Bake It Cake Box på 8,8 liter er en særdeles praktisk løsning for alle, der ønsker at transportere kager og muffins sikkert og nemt. Denne
Sistema Bake it m. målekop hvid 2,4 L bakery gør bagningen nemmere med gennemtænkt opbevaring af ingredienserne Gør din bagning til en leg med Sistema Bake It opbevaringsbokse. Disse bokse er ideelle til at organisere og opbevare en række bageingredienser
Sistema Bake IT Mini tilbyder smart og lufttæt opbevaring til dine bageingredienser Sistema Bake IT Mini er den perfekte opbevaringsløsning til dine bageingredienser. Med en kapacitet på 285 ml. er denne mini bakery-container ideel til opbevaring af krymm
Sistema Bake It Mini er en handy opbevaringsboks med tæt forsegling til bageingredienser Sistema BAKE IT⢠Mini opbevaringsboks er en ideel løsning til at opbevare dine bageingredienser og andre madvarer. Med en kapacitet på 645 ml., er denne lille boks
985ml opbevaringsboks fra Sistema BAKE IT⢠til sikker og praktisk opbevaring Mini boksen kan rumme hele 985ml og er en del af Sistemas BAKE ITâ¢serie. Serien er designet til at gøre madlavning og især bagning let for dig, ved at holde dine ingredienser
Sistema Bake It Multi Pack er en bagers drøm til organiseret opbevaring af bageingredienser Opgrader din bagning med Sistema Bake It Multi Pack, et sæt på 9 dele, der er designet til den passionerede bager. Med fem forskellige størrelser af opbevaringsbok
Sistema BAKE IT Opbevaringsboks hvid er perfekt til bageentusiaster, der ønsker nem opbevaring til ingredienserne Sistema BAKE IT Opbevaringsboks er designet til den passionerede bager. Bokse fra Bake It serien er ideelle til opbevaring af småkager og div
Sistema Bake it Opbevaringsboks m. kop hvid 3,25 liter bake it skaber orden og holder effektivt ingredienser friske Sistema Bake It Opbevaringsboks m. kop hvid 3,25 L er det ideelle køkkenredskab til den passionerede bager. Denne rummelige boks er designe
Derudover har jeg nogle ret fede opbevaringsglas jeg har stående på køkkenbordet. I dem opbevarer jeg ris, pasta og mandler. De er fra (reklamelink)Alessi Gianni og er ret sjove med den lille mand der hænger ned i midten og er ved at drukne i ris :o) De er ret dekorative og sjove at have stående fremme, hvor de andre bøtter er bedre i en skuffe eller et skab.
Til de lange spaghettier bruger jeg det glas på 200 ml, der passer de nemlig lige ned i.
Køb glas fra Gianni Alessi
Labels på mine bøtter til opbevaring af mel
Jeg har sat labels på låget af alle de bøtter jeg bruger til opbevaring af mel, gryn og kerner. Så e det nemt at se i skuffen hvad der er i bøtterne. Jeg er for nylig også begyndt at sætte en lille label på med udløbsdato. Til det har jeg købt en Brother P-touch Cube, hvor man laver sine labels i en app på sin telefon, og så printer dem på sin lille labelprinter via bluetooth. Det fungerer super godt, og jeg er SÅ glad for min!
(reklamelink)Du kan købe den samme labelprinter som jeg har lige her >>
Jeg har sat labels på låget af mine bøtter, fordi jeg har dem stående i en skuffe. Men hvis man har dem i et skab ville jeg sætte en label for enden af bøtten i stedet for. Så giver det et bedre overblik i skabet.
Ida skriver
Hej
Tusind tak for anbefalingen. Jeg har også et problem med møl og vil nu købe dåser. Jeg har smidt alle tørvarer ud undtagen nødder, kerner og pasta som er uåbnet og pakket lufttæt. Der kan de små dyr vel ikke komme ind vel?
Mvh Ida
Louise Dam skriver
Hej Ida
Åh, det er simpelthen så træls! Desværre kan dyrene også godt komme ind i uåbnede poser har jeg erfaret.. Så dem ville jeg i hvert fald tjekke igennem for en sikkerheds skyld.
Håber du kommer af med dem alle!
Hilsen Louises
Ann skriver
Hej.
Jeg er netop i gang med at hælde alt over i nye bøtter da jeg er flyttet og desværre møder en sølvfisk i mine skabe af og til. 😵💫
Men hvordan holder du styr på holdbarhedsdatoen, når poserne er smidt væk? 🤔
Hilsen Ann 🤗
Louise Dam skriver
Hej Ann
Jeg er begyndt at lave små labels med holdbarhedsdato jeg kommer på bøtterne. Men kun på det jeg ikke er sikker på jeg når at bruge indenfor rimelig tid af udløb. Hvedemel ved jeg f.eks. altid jeg nok skal nå at bruge :-) Alternativt har jeg overvejet om man kunne bruge en tusch, der kan tørres af igen måske.
Hilsen Louise
Christian skriver
Undre mig over du anbefaler disse, da de ifølger sistema selv og deres hjemme side IKKE er lufttætte, eneste bøtte som er lufttæt er deres ULTRA serie (link her: https://sistemaplastics.com/assets/files/CARE_and_USE/Ultra_-_Use_and_Care.pdf) .. dvs. man kan godt få møl i bake-it bøtterne..???
Louise Dam skriver
Hej Christian
Jeg tror ikke jeg har skrevet de er LUFTtætte nogle steder faktisk. Jeg har skrevet de er tætlukkede. De har en gummikant hele vejen rundt der sørger for at de lukker helt tæt. Jeg har haft bøtterne i 2-3 år nu og har ingen problemer haft med møl siden jeg skiftede - og jeg har MANGE forskellige slags mel og tørvarer i mit skab.
Men de bøtter du linker til fra Sistema ser bestemt også gode ud! Umiddelbart tror jeg de er nyere på markedet, synes ikke jeg er stødt på dem før.
Hilsen Louise
Clara skriver
Hej Louise,
Tak for dine anbefalinger! Vi har selv problemer med møl (og larver) lige pt, og er ret desperate for at komme af med det..
Derfor leder vi også efter de bedste bøtter at opbevare i. Lukker Sistema bøtterne også helt tæt i det hul der er til at hælde fra?
Jeg synes de ser gode ud, men tænkte om det var smart at have nogen uden den funktion bare for at være mere på den sikre side. Men hvad er din oplevelse med det?
Louise Dam skriver
Hej Clara
Jeg har ikke haft problemer med møl siden jeg købte de her bøtter i hvert fald. Jeg synes, at de lukker helt tæt over det hele. Der er en gummikant langs med det lille låg også. Måske kan du se det på et af billederne. Det skulle gerne sikre at de er tætte over det hele.
Hilsen Louise
Heidi skriver
Hvilken størrelse vil du tro man skal bruge til 1 kg pasta?
Louise Dam skriver
Jeg vil tro du skal op og have den store på 3,25 L. Men har ikke 1 kg pasta jeg kan afprøve med pt. :-)
Mette P. skriver
Hej, Hvorfor har du valgt lige netop disse opbevaringsbøtter - og ikke fx dem fra mepal eller cook and baker? :)
Louise Dam skriver
Hej Mette
Det er jo nok smag og behag. Jeg havde hørt rigtig meget godt om Sistemas bøtter, og kender også flere der bruger dem. Derfor faldt valget på dem. Jeg er rigtig glad for dem. De lukker godt tæt, det er nemt at stable dem og de fungerer godt i både skuffer og skabe. Hvis du ellers har nogle spørgsmål til bøtterne siger du bare til :-)
Hilsen Louise
Karin Johansen skriver
Jeg fik nyt køkken i 2014 og ret kort tid efter fandt jeg nøddemøllarver i hele mit køkken. De kravlede på loftet. Det var en pose pistacienødder de var udklækket i og så havde de bredt sig til alle mine andre nødder og mel. Angrebet havde stået på så længe at der var larver overalt. Jeg sned alle nødder og mel ud. Gjorde alle skabene rene. Jeg havde støvsugeren stående fast i køkkenet i 14 dage flere gange om dagen kunne jeg fange larver der kom ud fra bagbeklædningen. Da der ikke kom flere larver ud kom der møl. Hver gang jeg åbnede skabene kom der et møl flyvende ud. Jeg har ikke haft mel og nødder i mit køkken siden. Nu skriver vi 2021 og jeg har nok ikke set et møl i 6 måneder. Så nu er jeg ved at begynde at gå nødder og mel tilbage i mine skabe igen. Nu i bøtter. Ubehagelig oplevelse.
Louise Dam skriver
Øv, det lyder godt nok som en slem omgang! Jeg har også selv haft besøg af møl og det er virkelig ikke sjovt. Det er helt utrolig svært at komme af med dem medmindre man har alt i tætlukkede bøtter så de ikke kan sprede sig. Også derfor man skal sørge for ikke at have små rester af nødder osv. liggende lige til at fylde op med.