Historien om Mortens Aften
Mortens Aften fejres altid den 10. november om aftenen med mortens and. Den 10. november er aftenen før mindedagen for Den hellige Martin, i Danmark kaldet Morten Bisp. Martin levede i 300-tallet i Romerriget. Da han fyldte 15 år meldte han sig til den romerske hær, hvor rygtet sagde at han havde et varmt hjerte for de fattige, kunne helbrede syge og opvække de døde. Han blev derfor kendt som en hellig mand.
Befolkningen i Tours ville vælge ham til biskop, men det var Martin ikke interesseret i. Da byens indbyggere kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig derfor i en gåsesti. Gæssenevar var ikke glade for besøget, og de skræppede op og afslørede Martin. Han blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.
Som hævn besluttede Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Sådan fik Martin sin hævn over gæssene.
Nu spiser vi i Danmark for det meste istedet andesteg fremfor gåsesteg Mortens Aften. Den tradition er højst sandsynligt kommet af at gæs i gammel tid ikke var så almindelige i Danmark, og de var samtidig meget dyre. Derfor begyndte man også at spise andre former for fjerkræ. Derudover er en gås for det meste nok også alt for stor for de fleste almindelige familier i Danmark.
Vi fejrer Mortens Aften hvert år sammen med min kærestes familie. Jeg er vild med and og alt hvad der hører sig til, og så er det da en dejlig anledning at få samlet familien, og få afprøvet opskrifterne til juleaften måske.
Opskrifter til Mortens Aften
Man kan vælge at stege en helt traditionel and med helt traditionelt tilbehør, eller man kan vælge at pifte det lidt op med f.eks. en frisk salat eller lignende.
Her kommer mine bud på opskrifter, som passer perfekt til Mortens Aften. Klik på billedet for at komme til opskriften. Find flere opskrifter til Mortens aften lige her.
Grete Holm skriver
Juleaften føler jeg mig noget unormal for i min familie er traditionen kalkun. Indført af min mor som kom fra det indre Kbh til en bondegård langt ude på landet. Den skal overvåges nøje sådan en stor slambert for den kan nemt blive tør. Men hele familien kunne få mad rester med hjem til dagen efter og det var jo også rart.
Christina skriver
Uhm, gammeldags andesteg med æbler og svesker! En af mine absolutte favoritretter. Vi tager forskud på Mortens aften i dag, så her står der en and og hygger i ovnen. Et dejligt forskud på julemaden :)
Louise Dam skriver
Ja, det er altså bare noget af det bedste. Vi skal fejre dagen i morgen og jeg glæder mig så meget til at sætte tænderne i en saftig and :-)
Christina skriver
Vi er kun to om anden, så vi har også til i morgen. Det glæder vi os begge til. Det er faktisk sjovt, for min kæreste spiste nærmest ikke fjerkræ og havde vist ikke engang smagt and, da vi fandt sammen. Nu er det klart hans favoritjulemad, selvom jeg også laver en mean flæskesteg. Intet slår en andesovs og smørmørt kød. Er glad for at have fået ham overbevist :)
Louise Dam skriver
Ja det kan jeg da godt forstå du er glad for. Herhjemme er vi heldigvis også begge to helt vilde med en lækker mør and.