Andesteg
I de fleste hjem hører der sig andesteg til juleaften, det gør der i hvert fald i min familie. Det er ikke så svært at lave en lækker andesteg - det meste af tiden står den jo bare og passer sig selv i ovnen.
Flæskesteg
Det er lidt forskelligt om man kommer fra en familie hvor der både serveres andesteg og flæskesteg, eller kun andesteg eller kun flæskesteg. Uanset hvad så er flæskesteg lækkert og det er super vigtigt den ikke får for meget så den bliver tør, og det er også super vigtigt at den får sprøde svær. Det hører sig altså til.
Hjemmelavet rødkål
Der hører sig rødkål til juleaften. Jeg kan bedst lide den hjemmelavede variant, men man kan selvfølgelig også sagtens købe sig fra det. Køb i så fald en rødkål af god kvalitet. Det er nu ret nemt at lave sin egen hjemmelavede rødkål og det kan sagtens laves i god tid før juleaften. Så skal du ikke stå og stresse over det lige op til jul.
Salater
Jeg er blevet ret glad for at servere en frisk salat juleaften. Julemaden kan hurtig blive ret tung i det, og tit sidder der også en eller to som forsøger at passer på med hvad de spiser. Det plejer derfor at være et hit med en lækker salat. Der er 3 hovedgrupper af salater; rødkålssalat, grønkålssalat og appelsinsalat. Alle er meget lækre og kan også sagtens kombineres.
Rødkålssalat med æbler, appelsin og trænebær
Rødkålssalat med appelsin og granatæble
Grønkålssalat med granatæble & honningmarinerede valnødder
Grønkålssalat med æble, appelsin og tranebær
Appelsinsalat med granatæble og pinjekerner
Brunede kartofler
De brunede kartofler er bare en del af juleaften. Så vidt jeg ved spises der kun brunede kartofler til jul. Det er en af de ting der bare helst ikke må gå galt juleaften, men det er faktisk ikke så svært igen. Det vigtigste er at give sig god tid til det. Hvis man skruer for højt op for varmen så risikerer du at sukkeret brænder på - og det skal jo ikke blive til brændte kartofler :-)
Hvide kartofler
De hvide kartofler har jeg ikke en decideret opskrift på. Men her er hvad du skal gøre:
Beregn cirka 100-200 gram kartofler pr. person (det afhænger selvfølgelig lidt af hvad du ellers har af tilbehør).
Skræl kartofler, læg dem i en gryde med vand der dækker kartoflerne. Kog dem i cirka 20 minutter eller indtil de er møre - men stadig faste i det.
Sauce
Hvis du skal lave en andesauce så kan det godt være lidt svært fordi der er en del fedt på en and. DErfor kan det være svært at få nok andefond ud af anden til brug i saucen. Hvis du både laver flæskesteg og andesteg vil jeg derfor anbefale at bruge noget afdryp fra flæskestegen også. Det blive saucen meget bedre af. Da jeg ikke har en opskrift på saucen til juleaften, så vil jeg henvise dig til kvalimad.dk. Han har helt styr på det!
Risalamande med kirsebærsauce
Risalamande er en meget populær dessert juleaften. Er der mon nogen der spiser noget andet? Her er det en helt klassisk variant, hvor jeg koger risengrøden dagen før sammen med en vaniljestang. På selve juleaftensdag blander jeg så sukker og flødeskum i risengrøden og så ender man ud med en risalamande, som smager helt fantastisk. Køb en kirsebærsauce, varm den i en gryde og server den til risalamanden.
Konfekt/slik
I min familie er der tradition for at mødes allerede om eftermiddagen juleaften. Her starter vi så allerede på de første hjemmelavede godter og konfekt. Senere hen på aftenen når alt den ovenstående julemad er spist så er vi klar igen til et nyt fad med masser af slik, konfekt og hvad der ellers er af gode ting. Herunder finder du et par eksempler på hvad der kunne stå på bordet af søde ting juleaften.
Mozartkugler
P-tærter
Havregrynskugler
Dadelkugler med lakrids
Dadelkugler med appelsin
Karameller med havsalt
Ristede chokolademandler
Brændte mandler
Karameller i mikroovnen
Pebermyntepastiller
Comments
No Comments