Paella er en skøn risret fra Spanien, og er en rigtig klassiker, der kan varieres på utallige måder. Her har jeg lavet paellaen med både kylling og rejer, men man kan også holde sig til en skaldyrspaella f.eks. Jeg tror faktisk ikke der er de helt store regler når det kommer til paella. Man må lave den lidt som man gerne vil.
Hvis det skal være helt rigtigt skal der safran i en ægte paella - men da safran er verdens dyreste krydderi, så har jeg brugt gurkemeje istedet for. Gurkemeje giver også den flotte gule farve, men har selvfølgelig ikke den samme smag som safran. Retten minder en del om en italiensk risotto i konsistensen - så man kan vel næsten kalde den en spansk risotto.
Når man skal udtale paella skal man ikke udtale det som man måske lige tror. Udtalen er derfor ikke pa-el-ja, men istedet pah-eh-jah. Man har måske helt styr på udtalen hvis man er en haj til spansk :o)
Paella med kylling og rejer
Ingredienser
- 2-3 løg
- 3 fed hvidløg
- 2 snackpebre
- 225-250 g chorizo
- 500 g paellaris, eller risottoris
- 3 dl hvidvin
- 1 dåse (reklamelink)hakkede tomater
- 7-8 dl vand
- 2 terninger (reklamelink)hønsebouillon
- 1 spsk gurkemeje, eller brug lidt safran
- 100 g ærter, frosne
- 500 g kyllingelår, evt. både over- og underlår
- 100-200 g store rejer
- Salt og peber
- Olie til stegning
Sådan gør du
- Læg kyllingestykkerne på en rist med en bageplade under og krydr dem med salt og peber. Steg dem i ovnen ved 200 grader i cirka 45 minutter eller indtil de er møre og gennemstegte.
- Del kyllingen ud i mindre stykker. Hvis du har underlår kan du evt. gemme nogle af dem hele - det pynter fint i retten.
- Løg og hvidløg hakkes.
- Peberfrugt og chorizo skæres i tern.
- Opvarm lidt olie i en wok og svits løg og hvidløg heri.
- Tilsæt peberfrugt og chorizo og svits i et par minutter.
- Tilsæt risene og lad dem lige svitse kort tid på panden.
- Tilsæt så hvidvin, hakkede tomater, vand og bouillonterninger og bring det i kog.
- Tilsæt gurkemeje og lad det simre i cirka 10 minutter.
- Tilsæt så de frosne ærter og lad det igen simre i 10 minutter.
- Tjek konsistensen på retten. Den skal være cremet, men ikke våd. Hvis den er for våd giver du den lidt længere tid, hvis den er for tør skal den have lidt mere væde.
- Tilsæt kyllingen og rejerne og lad den bare stå på helt lavt blus i 5 minutter.
- Drys gerne med frisk persille inden servering.
Astrid skriver
Hejsa. Lækker opskrift! Er risene forkogt, inden du kommer dem på panden? Jeg tænker at bruge risottoris :-)
Louise Dam skriver
Beklager det sene svar! Nej, risene skal ikke koges inden. Du kan sagtens bruge risottoris.