Her får du min opskrift på skønne klassiske pandekager der er bløde men samtidig let sprøde i kanten.
Jeg elsker helt klassiske gammeldags pandekager! Jeg elsker duften af pandekager, hvor nemme de er at bage og ikke mindst hvor lækre de er at spise. Pandekager kan varieres ud i det uendelige ved bare at skifte enkelte ingredienser ud. Prøv f.eks. mine kokospandekager, hvor der er kokosmælk i i stedet for almindelig mælk. Derudover kan pandekager både bruges til hygge om eftermiddagen med marmelade på og en kop varm kakao. Men samtidig kan de også bruges som en lækker dessert, hvis de f.eks. serveres med lækker is og måske lidt chokoladesauce.
I min opskrift på gammeldags pandekager bruger jeg kun ingredienser du for det meste har i dit køkken. Jeg bruger hvedemel, salt, vaniljesukker, sukker, mælk og æg. Du kan altid tilsætte lidt ekstra smag ved f.eks. at bruge lidt kardemomme i dejen. Min pandekagedej er ret tynd lige når den er lavet. Men lader du den stå og hvilke i en halv time bliver den lidt tykkere i konsistensen. Dejen skal dog gerne være ret flydende, hvis man gerne vil kunne lave fine tynde pandekager. Her skal dejen nemlig fordeles godt rundt på panden i et tyndt lag. Det kan være rigtig svært at gøre med en tykkere dej, da den vil sætte sig meget hurtigt.
Læs også: Ricotta pandekager | Blomkålspandekager | Proteinpandekager
Her får I en helt simpel opskrift på klassiske pandekager uden de store armsving. Pift dem op eller spis dem lige som de er – og helst direkte fra panden og helt lune. Husk den første pandekage bliver altid lidt mærkelig, den er selvfølgelig en test så kokken kan smage hvordan på sagerne.
Gode gammeldags pandekager
Udstyr (reklamelink)
- 1 (reklamelink)Pande
Ingredienser
- 375 g (reklamelink)hvedemel
- 1 tsk salt
- 1 tsk (reklamelink)vaniljesukker
- 1 spsk sukker
- 7 dl mælk, gerne sød- eller letmælk
- 4 æg
- smør, til stegning
Serveres med
- syltetøj eller is
Sådan gør du
- Bland hvedemel, salt, vaniljesukker og sukker sammen.
- Tilsæt langsomt mælken mens du pisker med en elpisker eller et piskeris.
- Tilsæt til sidst æggene et ad gangen mens du pisker.
- Stil dejen på køl i cirka 30 minutter.
- Kom lidt smør på en pande og lad det bruse op. Hæld dej på panden med en opøserske/suppeske så det kan dække panden ved at vippe den i forskellige retninger.
- Pandekagen bages ved middel var, til den ikke længere er flydende, så vendes den med en paletkniv og bages færdig.
- Fortsæt til du har en fin stor stak pandekager.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Ofte stillede spørgsmål til opskriften
Ja, de kan sagtens laves dagen før de skal serveres. Læg dem på en tallerken og dæk dem til med f.eks. husholdningsfilm så de ikke bliver tørre i køleskabet. Hvis du vil servere dem lune skal du enten opvarme dem i mikroovnen eller du kan dække dem med sølvpapir og sætte dem i ovnen ved lave grader - max 100 grader vil jeg mene. Ellers risikerer du at de bliver tørre.
Du kan også sagtens lave din pandekagedej dagen før, og så bage pandekagerne på dagen i stedet for at opvarme de færdige pandekager. Nybagte pandekager er helt sikkert bedst! Du kan opbevare pandekagedejen i 1-2 døgn i køleskabet. Husk at stille den på køl så snart den er lavet færdig.
Lige det har jeg ikke selv afprøvet. Men man skulle eftersigende godt kunne fryse pandekagedej ned og så tø dejen op og bage pandekagerne som man normalt ville gøre.
En pandekage kan f.eks. serveres med syltetøj, syltetøj og sukker, med is og eventuelt chokoladesauce.
Ja, det kan de sagtens! En kold pandekage synes jeg skal serveres enten med smør og sukker eller med syltetøj.
Mathilde Kudsk 🔥 skriver
Sidste gang jeg lavede pandekagerne blev de tykke selvom at dejen var meget tynd?
Louise Dam skriver
Man skal sørge for kun at hælde lige tilpas en mængde på panden og så bevæge panden så dejen bliver fordelt. Ved ikke om det er det der har været problemet?
Jessica skriver
Hvor mange bliver der ca. til?
Louise Dam skriver
Hej Jessica
Der bliver cirka 18 pandekager. Så det kommer jo an på hvor mange man kan spise :o)
Karina skriver
Jeg brugte lidt kardemomme i og en ægte vaniljestang. De blev pragtfulde! Og så vil jeg gerne lige pointerer at mine pandekager altså IKKE sprang i luften ;-)
Louise Dam skriver
Mums, det lyder også lækkert!
TT skriver
Hej
Er det meningen dejen skal være meget flydende???
Louise Dam skriver
Ja, den er ret flydende. Når den står i køleskabet tykner den en smule.
Julia skriver
Har lavet pandekagerne for 4 gang i går
De er bare så gode!!
Louise Dam skriver
Hej Julia
Hvor er det bare skønt at høre! :-)
Louise skriver
Det var da dejligt at høre :)
Hanne skriver
ungerne elskede dem, så de er bare goe :-)
Heidi skriver
Hej står og har en del æggeblommer vil man bare kunne bruge æggeblommer i dejen.
Louise Dam skriver
Ja, det tror jeg ikke er noget problem. Måske lige et enkelt helt æg og så 6 æggeblommer.