Pebernødder er en af de helt klassiske julesmåkager. Mange køber deres pebernødder i supermarkedet, men jeg lover dig, at hvis du prøver at lave hjemmebagte pebernødder efter denne opskrift fortryder du det ikke!
Pebernødder opskrift
Pebernødderne hører sig til i julen, og det er vist de færreste der ikke får spist nogle stykker i løbet af december måned. Disse hjemmebagte pebernødder tåler dog INGEN sammenligning med dem man køber. Det her er bare en helt anden liga! Så prøv endelig denne super lækre opskrift på pebernødder fra Lagkagehuset.
Opskriften på disse pebernødder er nok den mest populære opskrift i Danmark, og har været det en del år nu. Opskriften på dem kommer oprindeligt fra Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset. Så hvis du er vild med Lagkagehusets pebernødder, så kan du faktisk nu selv bage dem derhjemme. Du kan også prøve pebernødder - den nemme slags. Eller min opskrift på klassiske peberkager, som du kan pynte.
Pebernødder
Ingredienser
- 125 g blødt smør, stuetemperatur
- 125 g sukker
- ½ dl piskefløde
- ½ tsk (reklamelink)stødt ingefær
- ½ tsk (reklamelink)stødt kanel
- ½ tsk hvid peber
- ½ tsk (reklamelink)stødt kardemomme
- ½ tsk natron
- ½ tsk (reklamelink)bagepulver
- 250 g (reklamelink)hvedemel
Sådan gør du
- Med en elpisker pisker du smør og sukker sammen i en skål.
- Tilsæt piskefløden og pisk yderligere.
- I en anden skål blander du hvedemel med alle resten af ingredienserne (alle krydderierne).
- Sigt mel/krydderiblandingen i skålen med smørblandingen.
- Med hænderne ælter du dejen godt igennem, så det bliver en sammenhængende dej.
- Del dejen i cirka 6 stykker, som trilles til lange pølser med cirka samme tykkelse som en lillefinger.
- Skær pølserne ud i cirka 1 cm i størrelsen og tril til kugler. (kan undlades at trilles til kugler, hvis udseendet ikke betyder det store)
- Fordel pebernødderne på to bageplader med bagepapir.
- Bag pebernødderne i ovnen ved 200 grader alm. ovn i cirka 7-8 minutter. Husk at holde øje undervejs - de må ikke få for meget farve. Jeg bager én plade af gangen.
- Lad pebernødderne afkøle på en rist og opbevar dem i en tætlukket kagedåse.
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Hjemmebagte pebernødder
Pebernødderne får efter min mening en perfekt krydret smag og er utrolig vanedannende. Det er super nemt og tager ingen tid at røre dejen til kagerne sammen.
Til gengæld er det at skære pebernødderne ud og trille dem til kugle lidt af et tålmodighedsarbejde. Hvis man har børn der kan hjælpe med denne del er jeg sikker på, at de vil synes det er en fest at være med til.
Prøv også disse opskrifter:
Chokoladetrøfler med karamel | Jødekager | Vaniljekranse
Pebernødder oprindelse
Pebernødder har været en juletradition i Danmark i mange mange år. Jeg har læst, at man mener at peberkager kan spores helt tilbage til 1400-tallet og at begrebet pebernødder opstod omkring 1700-tallet.
Dengang bagte man pebernødder uden hævemiddel, hvorfor de små kager blev ret hårde og derfor mindede en del om nødder - heraf navnet.
Tip til nemme pebernødder
Hvis der er én ting, der er tidskrævende, når man laver hjemmebagte pebernødder, så er det, når de skal skæres ud og trilles. I denne her opskrift får du cirka 125 pebernødder, så det er en del, der skal trilles.
Under selve opskriften kan du se en video, hvor jeg bruger min bagerist til at sikre mig, at pebernødderne får samme størrelse. Du kan vælge at trille dem eller ligge dem på pladen lige som de er. De bliver selvfølgelig mere runde, når de bliver trillet. Skal det dog gå ekstra stærkt, kan du godt bare bage dem uden at trille dem.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Hvid peber har en lidt anden smag en sort peber. Men generelt bruger man mest hvid peber fordi det er en lys kage. Du burde derfor godt kunne udskifte den hvide peber med almindeligt sort peber og få næsten samme småkage ud af det.
Ja, dejen kan holde sig et par dage på køl (2-3 dage). Husk der er piskefløde i, så det kommer an på holdbarheden på denne. Tag dejen ud af køleskabet 1 times tid før du skal forme dine pebernødder.
Ja, du kan fryse dejen ned og have den liggende i 1-2 måneder.
Altså de holder sjældent særlig længe herhjemme :-) Men de kan nok holde i 3-4 uger vil jeg bestemt mene.
Joseph skriver
Jeg er Amerikaner der taler dansk men bor i USA. Min familie laver denne opskrift hver jul! Syntes bare jeg ville skrive og sige at hver aar naar vi laver opskriften vi bliver noedt til at tilfoeje ekstra smoer og piskefloede. Ved ikke hvorfor.. mon Amerikanske piskefloede er ikke saa vaad som dansk piskefloede? Tak for opskriften!
Louise Dam skriver
Dejligt du synes om opskriften. Ja, det lyder da mystisk hvor der skal smør og piskefløde i. Det har jeg ikke lige noget godt bud på :-)
Jakob Werner skriver
Hejsa,
Jeg kan ikke printe opskriften ud. Udskrivningssiden lukker efter ca. 0.5 sekund.
Louise Dam skriver
Hej Jakob
Ej, hvor irriterende. Det vil jeg gerne undersøge, men oplever ikke selv fejlen. Er det fra pc? Og hvilken browser bruger du?
A skriver
Hejsa,
hvad kan man bruge istedet for hvid peber?
Louise Dam skriver
Du burde kunne udskifte med sort peber uden at der er en kæmpe stor forskel i smagen.
Louise skriver
Hej 😊
Kan jeg bruge creme fine i stedet for piskefløde? Det er af ren reflex jeg har hevet cremefine med hjem i stedet for rigtigt fløde - tænker først over det nu, hvor jeg skal til at bage med mine børn 🥵
Louise Dam skriver
Det tror jeg godt kan lade sig gøre. Men det er jo ikke lige noget jeg har afprøvet :-)
Ditte Simonsen skriver
Kan man lave dejen dagen i forvejen?
Louise Dam skriver
Beklager det sene svar, som du nok ikke rigtig kan bruge nu :-) Men ja, det burde man godt kunne har jeg hørt fra andre.
Janni skriver
Kan dejen fryses? 😃
Louise Dam skriver
Beklager det sene svar! Det har jeg desværre ikke afprøvet. Men det kan man jo normalt med småkager, så mon ikke det også gælder pebernødder?
Duaa skriver
Hej.
Er det et must med natron?
Louise Dam skriver
Jeg har ikke prøvet at lave dem uden. Men så skal du nok i hvert fald øge mængden af bagepulver.
Emilie skriver
Hej jeg syntes at min dec blev flydende hvordan kan jeg rede den😜
Louise Dam skriver
Det lyder som om du er kommet til at tilsætte for meget piskefløde eller for lidt mel måske? Det er svært at redde uden at vide hvor det er gået galt med målene.
Marie skriver
Det er uden sammenligning de bedste pebernødder EVER! Jeg kan ellers ikke lide pebernødder, men de her smager himmelsk:)
Louise Dam skriver
Skønt at høre!
Louise skriver
Kan man lave udstiks småkager ud af denne opskrift mon?
Louise Dam skriver
Det har jeg ikke prøvet. Men umiddelbart tror jeg godt man kan.
Britt skriver
Hej Louise. Ved du om dejen kan laves dagen før og stilles på køl? Mvh Britt
Louise Dam skriver
Når jeg googler det kan jeg se der er flere der gør det. Men det ser ud til at de opskrifter er uden bagepulver. Man plejer ikke at kunne lade kager med bagepulver stå - de skal normalt bages med det samme.
Sara skriver
Jeg har gjort det tit. Har hidtil fungeret fint!
Louise Dam skriver
Tak for dit svar - det er dejligt at vide :-)
Lotte skriver
Har læst dette på Arlas side. Og har altid selv sat dejen småkagedej på køl. Så er den nemmere at arbejde med.
Langt de fleste småkagedeje kan gemmes rå i køleskabet eller fryseren. Opbevar dejen pakket godt ind i fx bagepapir og herefter en plastikposer egnet til madvarer. På køl kan dejen opbevares 2-3 uger i køleskabet og 2-3 måneder på frost. Skær skiver direkte af den frosne rulle eller lad dejen tø op i køleskabet.
Louise Dam skriver
Tak for tippet! :-)