En poke bowl er en hawaiiansk ret, der er en skål fyldt med lækre grøntsager og altid rå marineret fisk. Poke stammer nemlig fra Hawaii og det er rå fisk skåret i tern og marineret. Dybest set er det en form for dekonstrueret sushi. Der er nemlig både fisk, ris og så forskellige grøntsager. Sådan en poke bowl med laks er i bund og grund blot en god og mættende måltidssalat.
Man kan mixe sin salat efter hvad man selv godt kan lide. Og der findes altså ikke én fast opskrift. Jeg har valgt at servere min poke bowl med laks, men man kan også bruge tun i stedet for. Jeg har marineret laksen i ponzu sauce, som er en soya sauce med citron. Den passer bare super godt til fisk! Her er der hvide ris i, men man kan sagtens bruge brune ris, quinoa eller bulgur i stedet for. Brug det du har til din bowl.
Prøv også disse opskrifter:
Buddha Bowl med butternut squash og peanutdressing | Laksetatar med æble og avokado | Spinatvafler med varmrøget laks
Jeg har valgt at servere min poke bowl med en gomadressing. Jeg elsker nemlig gomadressing! Gomadressing er en sesamdressing, og den er sådan lidt sød i smagen og passer fortrinligt til fisk. Den bliver ofte også serveret til rispapirsruller.
Vidste du, at... Poke udtales poh-KAY og rimer på okay? :-)
En god måltidssalat kan både serveres til aftensmaden, men også som en super lækker frokost. Hvis du også er en af dem der arbejder hjemme i øjeblikket, så kunne det måske være en lækker måde at forkæle sig selv lidt på i hverdagen. Herunder finder du min opskrift:
Poke Bowl med laks
Ingredienser
Marineret laks
- 250 g frisk laks
- 4 spsk ponzu sauce, f.eks. fra Kikkoman
- 2 spsk (reklamelink)ristede sesamfrø
- 1 spsk (reklamelink)olivenolie eller sesamolie
Salaten
- 1 avokado
- 1 forårsløg
- 100 g spidskål
- 3 radiser
- 2 gulerødder
- 200 g kogte ris
- 100 g edamamebønner, optøet
- 2 spsk syltede rødløg
- 2 tsk (reklamelink)ristede sesamfrø
- gomadressing
Sådan gør du
- Hvis du ikke allerede har en rest kogte ris, skal du koge ris og lade dem køle af.
- Hvis du ikke har syltede rødløg på lager, så skal de laves efter denne opskrift.
- Rist sesamfrø på en pande. De skal bruges i marinaden til laksen og til at drysse ovenpå retten.
Marineret laks
- Skær skindet fra laksen, og tjek om der er nogle ben der skal fjernes.
- Skær laksen i mindre tern.
- Bland ponzu sauce, ristede sesamfrø og olie sammen i en skål.
- Bland laksen med marinaden og lad den stå og marinere på køl indtil resten af retten er klar.
Resten
- Skær radiser i fine skiver.
- Skær forårsløg i skiver. Jeg bruger både toppen og bunden på mine forårsløg.
- Skræl og riv gulerødder groft eller brug (reklamelink)et juliennejern (reklamelink).
- Fjern skrællen på avokadoen og skær i skiver.
- Snit spidskålen fint.
Servering
- Anret alt i en dyb tallerken eller stor skål og servér med gomadressing.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Spørgsmål og svar til opskriften på Poke Bowl med laks
Poke udtales poh-KAY og rimer på okay? :-)
JA! Du kan f.eks. bruge frisk tun.
En poke bowl indeholder fisk, hvor en buddha bowl for det meste er vegetarisk.
Mette N skriver
Kan man lave gomadressing selv? Eller hvor købes den?
Louise Dam skriver
Hej Mette
Jeg tror egentlig det kan købes i de fleste større supermarkeder efterhånden. Jeg ved Kikkoman bl.a. har lavet en. Ellers fås de også i asiatiske supermarkeder. Man kan godt lave det selv, jeg har det på min to-do liste at få bikset en opskrift sammen på det :-)
Toke skriver
Man kan lave gomadressing meget nemt selv. På slump kan den laves sådan:
Rist 100 gr. sesamfrø. Blend de ristede sesamfrø. med 1/2 dl olie, 2spsk. soya, 2 tsk honning eller sukker, lidt chili eller sambal oelek, eddike og/eller citronsaft. Tilsæt ca. 1/2 dl vand og/eller olie lidt af gangen, til det får en lind cremet konsistens. Smag til med surt/sødt ,til du er tilfreds.
Louise Dam skriver
Hej Toke
Mange tak :-) Jeg har faktisk også en opskrift på goma dressing. Jeg har bare ikke fået linket til den i denne opskrift kan jeg se :-) Den er her: https://www.louisesmadblog.dk/gomadressing/
Hilsen Louise
Anne skriver
Hev kan man marinere laks også lave den i ovnen og have den i salaten? Vil det smage godt tror du?
Louise Dam skriver
Ja, det tror jeg bestemt også er lækkert!