Risengrød er for de fleste en tradition at spise omkring jul. De fleste serverer den lækre lidt søde risengrød med kanelsukker og en smørklat på toppen. Risengrød er super nemt at lave, og du får min opskrift lige her.
Den skønne grød kan spises året rundt, men for mange er risengrød noget der kun bliver spist i december måned.
I Danmark er der mange der har det som en tradition, at man spiser risengrød lillejuleaften den 23. december. Så har man nemlig både nem aftensmad, og risengrøden er klar til juleaften tog til risalamanden.
Jeg tror ikke, at der er den helt store variation i hvordan man laver risengrød. De væsentlige forskelle ligger nok i om man laver sin grød i gryde, i ovn, mikroovn eller ved at lade den stå i sengen.
Min opskrift her, er på risengrød lavet i gryde på komfuret. Jeg synes det er nemt, selvom man skal holde lidt øje og røre jævnligt så den ikke brænder på.
Prøv også disse opskrifter:
Risalamande | Klatkager | Rocky road
Efter min mening skal risengrød serveres med masser af kanelsukker og en god smørklat på toppen. Ved siden af skal der helst stå en lækker hvidtøl.
Her får du min opskrift på risengrød - husk også at se videoen af fremgangsmåden, hvis du bliver i tvivl om noget.
Risengrød
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Tykbundet gryde
Ingredienser
- 180 g grødris, f.eks. Pama Grødris
- 2 dl vand
- 1 liter sødmælk
- ½-1 tsk salt
Kanelsukker
- 4 spsk sukker
- 1 spsk (reklamelink)kanel
Serveres med
- 50 g smør, til smørklat på toppen
Sådan gør du
- Hæld vand og ris i en gryde og lad det koge op og koge i cirka 2-3 minutter.
- Tilsæt mælken og bring grøden i kog under omrøring.
- Kog grøden under låg ved svag varme. Rør i den jævnligt så mælken ikke brænder på i bunden. Grøden er færdig når den har kogt i cirka 40 minutter.
- Smag grøden til med lidt salt og servér risengrøden med kanelsukker, smørklat og en kold hvidtøl eller rød saftevand.
Video
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til risalamande: Hvis du kun skal lave risengrøden til brug i din risalamande, så vil jeg anbefale dig at koge kornene fra en vaniljestang og den tomme vaniljestang sammen med grøden. Du kan også undlade saltet her.
Forslag til brug af rester
Hvis du har rester af din risengrød må du endelig ikke smide dem ud! Nej, faktisk vil jeg næsten mene du skal lave en ekstra stor portion så du er helt sikker på du har nok grød til at kunne lave klatkager.
Klatkager er en slags pandekager man laver ud af resterne af risengrøden. I stedet for at stege dejen på panden som risengrødspandekager, så kan man også lave dem i et vaffeljern og i stedet lave lækre risengrødsvafler - eller klatkagevafler
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Jeg plejer for det meste at købe Pama grødris. Jeg synes de har en god kvalitet. Jeg har dog ikke lavet en større test eller sammenligning med andre mærker.
Når der kommer lidt vand i din grød hjælper det til at den ikke så nemt brænder på. Det er så lidt vand, at det ikke har betydning for smagen. Du skal altså ikke være bange for den bliver vandet.
I min opskrift skal der lidt vand i gryden til at starte med. Det hjælper til at grøden ikke så nemt brænder på. Derudover vil jeg anbefale dig at bruge en tykbundet gryde når du laver din grød.
Jeg synes grøden bliver bedst med sødmælk. Men hvis du er en der elsker risengrød, og spiser det ofte, så kan du sagtens udskifte sødmælk med letmælk - eller minimælk for den sags skyld.
Jeg er opvokset med, at man drikker hvidtøl til risengrøden eller som vi kaldte det da jeg var barn, nisseøl. Men jeg ved, at der også er mange der drikker rød saftevand til risengrød.
Så bruger du blot min opskrift på risalamande. Du kan eventuelt koge vaniljen med i grøden. Men den kan også blot tilsættes bagefter.
Ja, du kan godt fryse risengrød ned. Den kan dog godt få en lidt anden konsistens ved optøning. Men jeg ved, at der er mange der laver en stor portion risengrød og fryser den ned i små portioner. Det er især smart, hvis man har børn der er helt vilde med risengrød.
Risengrød kan holde sig op til cirka 1 uge på køl, hvis du sørger for at køle grøden hurtigt ned.
En tommelfingerregel siger at den skal køles fra 65 grader til 10 grader på max 3 timer. En stor portion risengrød kan være lang tid om at køle ned, så det kan være godt at røre lidt i den mens den køler ned.
Læs eventuelt mere på Samvirke.dk.
K skriver
Har brugt denne opskrift en million gange. Fejler aldrig! Mange tak for en nem og dejlig opskrift😊
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Jari Larsen skriver
Så fin ud, brugte den dog som bund til Risalamande! :)
Vil folk lave videre på den til en stor potion Risalamende :)
så lav, hvad der svare til 3 liter sødmælk.
Lad den køle af.
1 liter piskefløde til flødeskum.
200 gram Mangler, som hakkes i, HUSK GEM 1 MANDEL til Mandelgave
4-5 tsk. vaniliesukker.
4-5 Spsk Sukker.
Bland det hele sammen og vend den til det ser godt ud!: D
Stinne skriver
Hvis jeg skal bruge grøden til risalamande, og vil tilsætte vanille i grøden, skal jeg så bare komme i,uden at have fordelt korn i sukker?
Louise Dam skriver
Ja, og du tilsætter også bare de tomme vaniljestænger og lader dem koge med.
Ole skriver
hvorfor bruge vand? helt unödigt, det gör bara at den ik blir så fyldig, mer splattet, skip vandet og bara mälk, ska bara passes lidt bedre i starten, men hust 2 ting, lidt vanilie smag og så ska all ris, skylles godt för brug,
Louise Dam skriver
Man kan ikke smage den lille bitte smule vand - men det gør at den ikke brænder så nemt på.
Carsten skriver
Skal ikke skylles, rismelet E45 med til at jævne grøden
Karen Groth skriver
Fuldstændig perfekt opdkrift - min no. 1🙌🏻
Louise Dam skriver
Skønt at høre! :-)
Jette skriver
Vors risengrød var for tyk
Louise Dam skriver
Så tilsætter man bare lidt mere mælk. Jeg synes nu konsistensen er som den skal være. Men du kan have fået kogt den lidt for meget måske.
Lars skriver
Det er ærgerligt at mængdeangivelsen for tørvarer angives i rummål i stedet for i vægtmål.
Det er fint nok at væsker angives i litermål, men ærgerligt at tørvarer angives i rummål (kop,
spiseske, theske efter engelsk forbillede.
Louise Dam skriver
I de fleste tilfælde ville jeg give dig ret. Men lige her synes jeg det er meget nemmere end at stå og veje risene.
Esther skriver
Passer opskriften virkelig til 4 personer? Som aftensmad?
Synes det lyder af så lidt med kun to en halv dl ris..
men jeg har heller aldrig lavet risengrød før, og skal lave det til tolv personer i weekenden...
Louise Dam skriver
Det skulle gerne passe nogenlunde :-)
Sofia skriver
Jeg lavede opskriften til 2 voksne og 2 små børn og der var ikke nok. Jeg tror opskriften passer til 2 voksne. Derfor gang med 2 hvis det er til 4 personer.
Louise Dam skriver
Hej Sofia
Jeg har rettet det i opskriften nu så der står det er til 2 personer :-)
Ida skriver
Hej Louise. Jeg synes også, grøden fungerer vældig godt! Det blev i hvert fald den bedste risengrød, jeg har prøvet at lave :-)
Louise Dam skriver
Det var da dejligt at høre Ida :-)
Mia Hansen skriver
En mega nem opskrift. Risengrøden bliver perfekt 😍
Louise Dam skriver
Dejligt at høre! :-)
Helle skriver
Endelig fik jeg fremtryllet en rigtig risengrød 😉 Tak for opskriften.
Louise Dam skriver
Hej Helle
Dejligt du kunne bruge opskriften :-)
Mathilda skriver
Jeg synes, at mængden af væske til er ret passende. Med mindre væske ville risene ikke nå at blive bløde nok til min smag, før grøden var så tyk, som den skal være :-)
Evt. kan man måske putte lidt mere vand i til at starte med, og nøjes med lidt mindre mælk bagefter.
Bente Keller skriver
Alt for mange ris ift mællk. Forholdet er forkert. ALT for meget salt..... Sorry men ikke en god opskrift
Louise Dam skriver
Hej Bente
Jeg synes nu grøden bliver fin. Men det er selvfølgelig en smagssag.