I Sverige har de en fastelavnsbolle der hedder en semla. De svenske fastelavnsboller semlor består af en kardemommebolle, som man fylder med en mandelmasse og flødeskum. Du kan her finde min opskrift på semlor, så du også kan gøre svenskerne kunsten efter.
Opskrift på svenske fastelavnsboller
I Danmark har vi flere forskellige typer af fastelavnsboller. De mest populære er nok gammeldags fastelavnsboller og fastelavnsboller af wienerbrød. De svenske fastelavnsboller adskiller sig på den måde, at den er en saftig kardemommebolle som bliver fyldt efter den er bagt. Den fyldes med en lækker mandelmasse og flødeskum.
De her svenske fastelavnsboller er virkelig lækre, og sådan en semla er altså et godt alternativ, hvis man gerne vil have en anden fastelavnsbolle i løbet af den korte sæson for fastelavnsboller.
Se også disse opskrifter:
Croissant semlor | Nemme fastelavnsboller | Gammeldags fastelavnsboller med creme
Min opskrift på semlor er nem! Du skal bare have tålmodighed til at dejen hæver, ellers er der ikke så meget arbejde i dem. Jeg lover dig, at de er ventetiden værd. Hvis du ikke har smagt en semla før, vil jeg virkelig anbefale dig at prøve det af! De er SÅ gode!
Semlor
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Sprøjtepose
- (reklamelink)Tyl
Ingredienser
Boller (fordej)
- 1 dl sødmælk
- 100 g (reklamelink)hvedemel
- ¼ pakke gær
Boller (resten)
- 1 æg
- 125 g (reklamelink)hvedemel
- 2 tsk kardemomme, friskmalet
- ¼ tsk salt
- 50 g sukker
- 50 g blødt smør
Flødeskum
- ¼ liter piskefløde
Pynt
- (reklamelink)flormelis
Sådan gør du
Boller (fordej)
- Lun mælken til den er fingervarm og kom den i skålen til din røremaskine.
- Smuldr gæren i den lune mælk.
- Kom hvedemelet i skålen og rør dejen sammen et par minutter.
- Lad dejen hvile i 15 minutter.
Boller (resten)
- Kom resten af ingredienserne i røreskålen og ælt dejen på røremaskine i cirka 10 minutter indtil dejen slipper skålen, er glat og elastisk og du kan lave en glutentest. (Laves ved at trække ud i dejen og så skal man kunne trække den til en tynd firkant uden den knækker)
- Læg dejen på køkkenbordet og kom et fugtigt viskestykke over. Lad dejen hvile i 30 minutter.
- Del dejen i 8 lige store stykker og form til boller.
- Kom bollerne på en bageplade med bagepapir. Kom gerne et stykke plastik over bollerne (f.eks. en stor frysepose der er klippet op) og så et viskestykke. Lad bollerne hæve 1,5-2 timer.
- Opvarm ovnen til 220 grader alm, ovn. Sæt bollerne i ovnen og skru ovnen ned på 200 grader alm. ovn. Bag bollerne i 8-10 minutter eller indtil de er fint gyldne.
- Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist.
Mandelmasse
- Kom mandler i en food processor og hak dem meget fint og næsten til mel.
- Kom flormelis i og bland rundt.
- Tilsæt til sidst vand lidt af gangen indtil du får den rette konsistens. Du skal bruge cirka ¾ dl vand i alt.
- Kom mandelmassen i sprøjtepose en glat tyl.
Flødeskum
- Pisk fløden til skum. Pas på den ikke bliver overpisket, den sætter sig når den kommer i sprøjteposen.
- Kom flødeskummet i en sprøjtepose med en stjernetyl.
Samling
- Med en saks klipper du en trekant i toppen i bollerne. Løft brødtrekanten op.
- I hullet sprøjter du mandelmasse i så det lige går lidt op over hullet.
- Ovenpå mandelmassen sprøjter du en top af flødeskum.
- Sæt til sidst brødtrekanten ovenpå flødeskummet og drys med flormelis.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tip til opskriften!
- Du kan bage bollerne i god tid før de skal bruges, og du kan også lave mandelmassen klar. Lige inden de skal serveres klipper du hul i bollerne, fylder dem med mandelcremen og pisker flødeskum og sprøjter på.
- Prøv også en anden version af den lækre semla. Nemlig en croissant semla.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Jeg vil anbefale dig, at du køber hele kardemommefrø/kapsler eller kardemommekerner. Kardemommekerner er uden skallen, og de er nemmere at arbejde med.
Kernerne skal du så male helt fint, og det giver klart den bedste smag til bollerne. Du kan male kardemommekernerne på flere måder. Jeg plejer, at bruger (reklamelink)en kaffekværn (reklamelink) til formålet, men du kan også klare opgaven med (reklamelink)en morter (reklamelink) eller en minihakker.
Kardemommen er ret afgørende for denne opskrift, så jeg vil anbefale dig at købe kardemommefrø eller kerner. Hvis det ikke er muligt, kan du også godt bruge stødt kardemomme, som du kender det. Brug gerne lidt ekstra da det ikke smager af ligeså meget.
Semlor er svenske fastelavnsboller, og de stammer altså fra Sverige. Men de er de seneste år blevet meget populære i Danmark - og med god grund, for de er så lækre!
Semlor er blot svenskernes ord for deres egen fastelavnsbolle. Semlor er flertal, så en svensk fastelavnsbolle hedder semla.
Den svenske fastelavnsbolle er endnu ikke så udbredt i danmark som de klassiske fastelavnsboller. Dog kan du efterhånden købe dem i mange af de større bagerkæder såsom Lagkagehuset.
Det er en klassiske svensk fastelavnsbolle, som rigtig mange spiser på fastelavnssøndag. Det er også en fastelavnsbolle, som du sagtens kan spise i ugerne op til fastelavn.
De svenske fastelavnsboller fyldes med mandelmasse og flødeskum. Mandelmassen består af mandler, flormelis og vand der bliver kørt godt i en food processor indtil at det bliver en fast og lind masse.
Comments
No Comments