Reklame / Min tur er betalt af Sol over Gudhjem
Sidste weekend i juni måned arrangeres der en kæmpe begivenhed på Bornholm. Det er kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem og i år var jeg så heldig at være med og overvære konkurrencen. Vi tog en fridag om fredagen og tog tidligt til Bornholm, vil ville jo også gerne lige nå lidt sightseeing når vi nu var derovre. Vi fik set Jons kapel, Hammershus, flotte klipper og spiste frokost på et røgeri i solen. Vi ankom til Hotel Gudhjem om eftermiddagen, så vi lige kunne nå at pakke lidt ud og gå en tur på Gudhjem havn inden vi skulle mødes med Mikkel Marschall, som startede konkurrencen i 2009 og siden hen har stået for det hele. Der var også et par andre bloggere og journalister med. Sammen blev vi kørt til Stammershalle Badehotel, hvor vi skulle spise sammen. Jeg advarer lige allerede nu imod total billedspam - men jeg har altså forsøgt at begrænse mig lidt :-)
Middag på Stammershalle Badehotel
Vi startede aftenen ud med et par lækre snacks og bobler i deres meget fine opholdsstue og de var serveret på de smukkeste fade med låg.
Herefter kom vi ind og sidde ved et smukt dækket bord i vores helt eget rum - meget fint. Og så begyndte herlighederne ellers at rulle ind på bordet. Jeg må nok indrømme at jeg slet ikke kan huske hvad alt det vi spiste var, men det smagte FANTASTISK alt sammen. Vi startede ud med en lille forret, og derefter en hovedret med et stykke svinebryst der var tilberedt ved lav varme i flere dage - det var helt vildt mørt. Hertil var der rødbede der var tilberedt på flere forskellige måder. Og så kom vi til det bedste ved aftenen - desserterne - og ja du læste helt rigtigt, der var nemlig hele to desserter. Se det er en middag lige efter mit hoved :-) Vi startede med en virkelig smuk dessert, hvor et de mystiske elementer var friske danske ærter, og til min overraskelse smagte det virkelig godt i desserten, selv om man måske ikke lige havde forudset det. Til slut fik vi nok den bedste dessert jeg nogensinde har fået - og det var vi altså flere der syntes. Der var en del elementer med lakrids, og blandt andet en meget lækker lakridscreme eller tyk sirup.
Svaneke by Night
Som et nyt tiltag i år havde man forsøgt at inddrage hele Bornholm i konkurrencen, det vil sige at næsten lige meget hvor man kørte henne på øen kunne man se små skilte der reklamerede for konkurrencen. Derudover havde man i samarbejde med Lakrids from Johan Bülow lavet et arrangement der blev kaldt Svaneke by Night. Her kom vi rundt til en masse af de små butikker der holdt åbent netop denne aften og her kunne vi så få lov til både at se og smage på alle de lækkerier de gør sig i. Svaneke er en helt fantastisk hyggelig lille by, og hvis man har en sød tand så er den vist ekstra attraktiv. Vi var forbi følgende butikker, som alle selv står og laver deres varer inde i butikken - det er altså noget andet at spise helt hjemmelavede bolcher, karameller og lakrids, som man lige har set blive lavet.
Bay Frost
Vi lagde ud med en lille Gin & Tonic hos Bay Frost i Lov. Bay Frost er både en guldsmed og en bar, og ligger et meget hyggeligt sted helt ned til havnen. Fantastisk sted at nyde det gode vejr.
Svaneke Bryghus
Næste stop på turen var Svaneke bryghus. Her fik vi lov til at smage den øl der var lavet specielt til Sol over Gudhjem og blev vist rundt på hele bryggeriet.
Svaneke Bolcher
Her bliver der lavet lækre hjemmelavede bolcher i lange baner og i alle mulige forskellige varianter. Vi kom imens der var godt gang i værkstedet, og her bliver der altså arbejdet med en varm masse og det skal gå meget stærkt for at massen ikke størkner undervejs.
Svaneke Chokoladeri
Masser af lækker kvalitetschokolade - her fik vi en smagsprøve på en meget lækker flødebolle. Jeg fik en med marcipanbund, lakridsskum og hvid chokolade og min kæreste fik en med hasselnøddebund, mokkaskum og lys chokolade. De var begge virkelig gode, meget stor og et godt tykt lag chokolade på :-)
Svaneke Is
Her fik vi helt fantastisk is - taget direkte ud af ismaskinen. Her vil jeg helt bestemt anbefale man tager hen og spiser en is, hvis man er i nærheden af Svaneke.
Mermaid Universe
Hos Mermaid Universe laver man vingummier af tang - det lyder måske mærkeligt, men der var mange lækre vingummier.
Karamelleriet
Karamelleriet fremstiller en masse lækre karameller i deres lille butik nede ved havnen. Her kan man få både bløde og hårde karameller og med en masse forskellige smage. Vi smagte helt frisklavede karameller, og de smagte skønt!
Lakrids by Johan Bülow
Mange af jer kender nok allerede Lakrids by Johan Bülow, og hvis ikke så det på tide I får smagt nogle af de skønne produkter. Her fik vi hele historien omkring starten på brandet og fik selvfølgelig også lov til at smage en lækker ny og varm saltlakrids. Jeg smagte også deres lakrids stout - og den var faktisk også ret lækker. Der var kun lige et strejf af lakrids i smagen.
Efter alle besøgene var overstået var vi godt proppede og havde fået noget af et sukkerchok. Så det var bare hjem på hotellet og på hovedet i seng så vi var klar til morgendagens strabadser.
Konkurrencen
Lørdag middag var vi så helt klar til at se mere til kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem, det var trods alt det vi var taget helt til Bornholm for. Der var 4 deltagende kokke i konkurrencen: Kenneth Hansen fra Svinkløv Badehotel, Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro, Casper Sundin fra Stammershalle Badehotel og Michael Munk fra MeMU. De skulle alle servere både en hovedret og en dessert. Hovedretten skulle laves ud fra et element fra en Mystery Box samt udvalget fra den store råvarebuffet. Desserten skulle indeholde følgende hovedelementer:
- Creme Fraiche 48% fra Arla Unika (ja du læste rigtigt 48%!!)
- Kirsebærvin fra Frederiksdal
- Havtorn fra Høstet
- Hemmeligt element fra Mystery Box'en
Der blev så givet point for begge retter for:
Smag
Det altafgørende element som vægter mest.
Udseende
Det æstetiske element i retten der forkæler øjet og skærper appetitten.
Bonus - Bornholm
Måden hvorpå elementer fra Bornholm er inddraget i retten - kan være alt fra minder om snobrød som barn til røgede sild.
Etikette
Er retten serveret til tiden og stemmer den overens med den forinden afleverede menu? Ydermere tæller arbejdsgangen og hvorvidt alle elementer er brugt.
Kokkene fik på skift lov til at se hvad der gemte sig i Mysteryboxen og havde så 15 minutter til at skrue en ret sammen og aflevere til dommerne. Tænk at jeg kan bruge flere dage på det når jeg skal have gæster :-)
Imens konkurrencen var i fuld gang var der liv og glade dage på hele Gudhjem Havn, der var stillet en masse små boder op hvor man kunne se og smage på Bornholms lækkerier. Man kunne også købe hvad der eftersigende skulle være verdens største is hos Gudhjem Special, den var der et par børn der prøvede kræfter med, men jeg tror næppe de klarede hele isen :-)
Det blev Kenneth Hansen fra Svinkløv Badehotel som løb med sejre for andet år i træk, men han lavede også nogle virkelig fantastiske retter!
Jeg fik desværre ikke et billede af Michael Munks dessert af en eller anden mystisk grund.
Du kan læse mere om konkurrencen lige her.
Middag på Melsted Badehotel
Vi sluttede lørdagen af med en meget lækker middag på Melsted Badehotel. Vi startede med bobler på deres terrasse lige ud til vandet - det var så skønt! Bagefter fik vi serveret 4 meget lækre retter, her skal specielt nævnes aspargesisen til forretten og så alle de meget smukke tallerkener vi fik serveret maden på. Et meget hyggeligt sted, som jeg klart gerne ville besøge igen ved lejlighed.
En helt igennem fantastisk weekend var ovre og søndag eftermiddag drog vi hjem til København igen, en stor oplevelse rigere og jeg vil anbefale alle at tage et smut forbi til næste år, hvis I nu lige kommer i nærheden af Bornholm sidste weekend i juni 2015.
Erik Willumsgaard skriver
Tak for god reportage fra mit elskede Gudhjem, og øvrige Bornholm.
PS: Den "fabrik", hvor man brygger øl, hedder et BRYGGERI, og det hedder Svinkløv BADEHOTEL :-)
Louise Dam skriver
Hej Erik
Tak fordi du har læst indlægget :-) Og tak for rettelserne jeg havde skrevet badehotel første gang kunne jeg se :-) Men nu er begge ting rettet i teksten.
Hilsen Louise