Et stjerneskud er virkelig et lækkert stykke smørrebrød. Det er bestemt en af mine yndlings frokostretter om sommeren. Det serveres på de mange caféer og restauranter - især om sommeren. Der er bare noget helt særligt ved at spise sådan et lækkert stjerneskud, når man sidder udenfor og nyder solen imens. Men man behøves slet ikke at skulle på restaurant for at få sådan en herlighed serveret. Du kan nemlig bare lave et hjemmelavet stjerneskud i stedet for.
Et stjerneskud består af et stykke brød med en paneret fiskefilet. Derudover skal der også være en dampet fisk. I min opskrift på stjerneskud finder du også røget laks, rejer og krebsehaler, rogn, asparges og så en god dressing og en citron på toppen.
Læs også: Hjemmelavede fiskefrikadeller | Grillet ørred med nye kartofler, urtecreme og grillede asparges | Laksefrikadeller med bagte gulerødder, grønne bønner og urtecreme
Man kan sagtens variere indholdet fra gang til gang - det behøves bestemt ikke at ligge helt fast. Men herunder får du altså min opskrift på et hjemmelavet stjerneskud.
Stjerneskud
Ingredienser
- 4 skiver godt brød, hjemmelavet eller fra bageren
Stegt rødspætte
- 4 (reklamelink)rødspættefileter, eller lignende fisk
- (reklamelink)rasp
- (reklamelink)hvedemel
- æg
- smør, eller olie til stegning
Dampet rødspætte
- 4 (reklamelink)rødspættefileter
- 1 dl hvidvin
- 2 dl vand
- (reklamelink)peberkorn
- citronsaft
Fyld/topping
- 4 skiver røget laks
- 150 g (reklamelink)rejer
- 150 g krebsehaler
- 1 lille glas (reklamelink)stenbiderrogn, eller anden rogn
- 1 glas hvide asparges
- 1 bundt grønne asparges
- 10-12 cherrytomater
- grøn salat, evt. lollo bionda salat
- ½ citron
Dressing
- 1 dl creme fraiche 18 %
- 2 spsk mayonnaise
- lidt væsk fra glas asparges
- salt og peber
- paprika
Sådan gør du
Dressing
- Bland ingredienserne til dressingen sammen i en skål og stil den på køl til resten er klar.
Asparges
- Damp de grønne asparges let i en lille gryde med lidt vand i bunden. Vandet skal op og koge, kom de grønne asparges i vandet og lad dem stå i et par minutter. Hæld vandet fra og lad dem stå til du skal anrette.
Dampet rødspætte
- Fjern eventuelle ben fra rødspættefileterne. Rul halvdelen af dine rødspættefileter sammen og hæft lukningen med en tandstik.
- Hæld 1 dl hvidvin, 2 dl vand, lidt citronsaft og peberkorn i en gryde. Varm væden op til kogepunktet. Læg de 4 fiskeruller i gryden, læg låget på gryden og damp dem i cirka 1 minut. Tag fisken forsigtigt op og læg dem på en tallerken med køkkenrulle. Læg til side til du skal anrette.
Stegt rødspætte
- De resterende rødspættefileter skal paneres. Pisk et æg sammen i en dyb tallerken. Bland hvedemel, salt og peber på en stor tallerken. Fordel raspen på en flad tallerken. Vend først fisken i melet, dernæst æg og til sidst i raspen. Gentag processen for resten og steg dem i godt med smør på en varm pande på begge sider indtil de er fine og gyldne. Tag dem af panden og læg dem på en tallerken med lidt køkkenrulle.
Anretning
- Skyl 4 salatblade og lig til side.
- Skyl tomaterne og skær dem i halve, lig dem til side til du skal anrette.
- Rist brødet let og fordel på 4 tallerkener.
- Oven på brødet ligges et salatblad, den stegte fisk og ovenpå denne den dampede fisk, røget laks, rejer og krebsehaler. Læg et par hvide asparges øverst og pynt også med lidt kaviar og en skive citron. Ved siden af lægges tomater og de grønne asparges. Fordel til sidst lidt dressing over stjerneskudet, eller server dressingen ved siden af.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Oftest stillede spørgsmål til opskriften
Du kan f.eks. bruge mørksejfilet i stedet for. De er en del større, så her vil jeg nøjes med halvdelen og så dele dem i to. Bruge den tynde del af mørksejen til at dampe.
Ja! Det bliver det kun bedre af!
Det er vist meget forskelligt om man synes der også skal røget fisk på et stjerneskud. Det kan for nogen godt blive lidt voldsomt. Så du kan sagtens undlade den røgede laks, hvis du synes det bliver for meget.
Hvor stammer stjerneskud fra?
Ida Davidsen, den kendte smørrebrødsjomfru opfandt stjerneskuddet som en hyldest til Jurij Gagarin. Han var astronaut, og den første person i rummet. På hans besøg i Danmark skulle han selvfølgelig have smørrebrød. Her udviklede Ida Davidsen et stjerneskud. Hun fik ideen at gøre et helt normalt smørrebrød til en rumraket på brødet. Det var to fiskefileter sat op af hinanden på brødet, og nedenunder var der margarine og et blad salat. Imellem fiskefileterne blev der også lagt nogle rejer, noget laks og noget karrysalat. Ida Davidsen kaldte retten stjerneskud.
Sidenhen har stjerneskuddet udviklet sig en del, og der er da også delte meninger om hvad der egentlig skal være på toppen af brødet for at kalde det et stjerneskud.*
*https://sites.google.com/a/tallerup.dk/2009-avis/artikler/stjerneskud-paa-menuen
Skriv en kommentar