Romkugler, studenterbrød og træstammer er mine yndlingskager hos bageren! Måske ikke den traditionelle yndlingskage, men ikke desto mindre er det min. Jeg har tidligere begivet mig ud i både hjemmelavede romkugler og hjemmelavede træstammer, men har aldrig fået lavet de hjemmelavede studenterbrød. Ikke før nu! Og det er da virkelig en fejl at jeg først har lavet det nu. For nøj, hvor smager de bare for vildt godt! Studenterbrød består af en mørdejsbund, et lag hindbærmarmelade, et lag med romkugle/trøffelmasse og så er de pyntet med glasur og krymmel. Den sprøde mørdejsbund og den bløde romkuglemasse passer bare så godt sammen!
Når jeg har lidt kage tilovers, som jeg ikke lige synes vi behøves at spise med det samme, så ryger det i fryseren. Det kan også være en kage der er blevet lidt tør. Når jeg så har samlet nok kage sammen, så laver jeg gerne en portion romkugler.
Læs også: Hjemmelavet jordbærtærte| Hjemmelavede hindbærsnitter | Hjemmelavede træstammer
Denne gang blev romkuglemassen så tryllet om til disse lækre studenterbrød i stedet for. Hvis du ikke lige har kagerester på lager (og i øvrigt tænker jeg er tosset at have den slags! :-)), så kan du sagtens bage en nem kage til formålet, eller du kan købe noget sandkage, chokolade el.lign. Jeg har toppet mine studenterbrød med hvid glasur og farvet krymmel, men det kan også være rigtig fint med en lyserød glasur på toppen.
Studenterbrød
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Foodprocessor eller lign.
- (reklamelink)Kagerulle
Ingredienser
Romkuglemasse
- 700 g kagerester, jeg brugte chokoladekage og drømmekage
- 3 spsk (reklamelink)hindbærmarmelade
- 3 spsk (reklamelink)rom aroma, eller rom
- 2 spsk (reklamelink)kakaopulver
Derudover
- 2 spsk (reklamelink)hindbærmarmelade
- farvet krymmel
- (reklamelink)flormelis, til glasur
Sådan gør du
Mørdejsbund
- Bland mel, flormelis, salt og smør i små stykker sammen indtil konsistensen er helt smuldret. Du kan med fordel bruge en foodprocessor til at få det smuldret.
- Tilsæt så ægget og arbejd det ind i dejen med fingrene eller brug igen foodprocessoren til at samle dejen. Dejen skal kun lige kunne samles, så skal den ikke æltes længere. Ellers får man ikke en sprød bund.
- Læg dejen i en pose eller i husholdningsfilm og kom den på køl i 30 minutter. Imens kan du lave romkuglemassen.
- Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud med en kagerulle imellem to stykker bagepapir. Udrul dejen til en tykkelse på cirka 4-5 mm. Skær dejen til så du har et kvadrat på cirka 18x18 cm.
- Læg dejen med bagepapir på en bageplade og bag i ovnen ved 175 grader i cirka 15 minutter. Bag indtil kanterne bliver gyldne.
- Tag bunden ud af ovnen og lad den køle helt af på en rist.
Romkuglemassen
- Start med at fordele dine kagerester i en (reklamelink)food processor (reklamelink) eller lignende maskine. Kør til de er helt smuldrede.
- Tilsæt så hindbærmarmelade, romessens og kakaopulver. Kør igen på food processoren indtil du har en fast sammenhængende masse. Smag til og tilsæt eventuelt mere hindbærmarmelade, romessens og/eller kakaopulver. Mængden kommer lidt an på hvilken kage du har brugt. Hvis du ikke har brugt chokoladekage skal du f.eks. nok bruge lidt mere kakaopulver.
Samling af studenterbrød
- Når mørdejsbunden er kølet af og du har lavet romkuglemassen, så er det tid til at samle det hele til lækre studenterbrød.
- Smør mørdejsbunden med et tyndt lag hindbærmarmelade.
- Læg romkuglemassen imellem to stykker bagepapir og udrul den så den bliver samme størrelse som din mørdej.
- Læg et skærebræt under den udrullede romkuglemasse med bagepapir imellem. Læg så mørdejsbunden ovenpå romkuglemassen og et skærebræt ovenpå. Vend det på hovedet ved at holde på skærebrædderne sådan så mørdejsbunden kommer til at være nederst. Fjern bagepapiret fra romkuglemassen.
- Lav glasur af flormelis og kogende vand. Se evt. min guide til dette her.
- Fordel glasuren ovenpå kagen og drys derefter med krymmel inden glasuren stivner.
- Sæt kagen i køleskabet i cirka 1 time indtil den er helt kold.
- Skær derefter dit kæmpe studenterbrød ud i mindre. Jeg lavede 8 stk. ud af denne portion, men hvis man vil have dem mindre kan man også lave f.eks. 12 stk.Tip: For at få dine studenterbrød rigtig fine anbefaler jeg at bruge en stor skarp kniv, som du gør ren efter hvert snit du laver. Derudover kan du skære kanterne til først og måle med et målebånd eller lineal hvor du skal skære for at de bliver ens i størrelsen.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
*Fun fact: Studenterbrød har fået deres navn fordi de ligesom romkugler laves af kagerester, og dermed er ret billige. Derfor er det også populært blandt studerende - det er i hvert fald til at betale for dem ;-)
*Kilde: wikipedia.org
Selma skriver
Kan man godt lave kagen stå over natten og så fx putte glasur på om morgenen inden den skal spises?
Louise Dam skriver
Ja, det kan du sagtens :-)
Tina skriver
Årh wow! Det er virkelig længe siden jeg har fået sådan nogen.. Mums
Louise Dam skriver
Det er bare så lækkert! :-)
Piskeriset skriver
Argh, nu blev jeg lækkersulten, og 21.43 er ikke et særlig godt tidspunkt at blive det på. Slet ikke når der ikke er studenterbrød på lager! :D
Louise Dam skriver
Ha ha, nej det er sørme upraktisk :-)
Maria skriver
Hej Louise
Hvordan skal de opbevares?
Louise Dam skriver
Jeg opbevarer dem i køleskabet.