Jeg har ved flere lejligheder udtalt mig om, at en sund kage er noget mærkeligt noget. En kage skal da både indeholder masser af sukker og smør! Så må man jo bare spise lidt mindre af de usunde sager. Men jeg tror simpelthen, at jeg bliver nødt til at tage ordene i mig igen. For det er gået op for mig, at man faktisk godt kan bage en sundere kage, som samtidig smager godt. Altså sådan RIGTIG godt!
Kagen er hvad jeg vil kalde en sund brownie eller chokoladekage. Den indeholder hverken tilsat sukker eller mel og så smager den som sagt ret godt. Det der søder kagen er banan og dadler, og så er der også nødder i som giver en god crunchy fornemmelse. Af de lidt "usunde" ting så er der altså noget chokolade i, men jeg har brugt mørk chokolade på 70 %, som jo skulle være bedre. Men det er altså alligevel ikke det samme som at spise et æble som at spise denne kage :-) Hvis du forsøger at skære lidt ned på sukker eller gluten af den eller den anden grund, så bør du helt sikkert prøve denne kage. Husk at der er sukker i det meste chokolade. Brug en chokolade på over 70 %. Du kan faktisk købe en chokolade på 100 %, hvor der altså ikke er tilsat sukker.
Husk, at selvom det er en sund brownie og denne kage er spækket med en masse gode ingredienser, så er kagen altså ikke kaloriefattig. Både dadler og nødder er energiholdige - men indeholder selvfølgelig nogle rigtig gode ting for kroppen. Så blot husk at bare fordi der ikke er sukker og smør i betyder det ikke at man skal spise hele kagen selv :o)
Sund brownie uden sukker og mel
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Foodprocessor eller lign.
- (reklamelink)Bageform på cirka 20×15 cm
Ingredienser
- 125 g nødder, brug hvad du har
- 150 g (reklamelink)mørk chokolade, gerne sukkerfri chokolade - 100 % kakao
- 50 g (reklamelink)kokosmel
- 1 knivspids salt
- 50 g (reklamelink)kakaopulver
- 1 tsk (reklamelink)bagepulver
- 1 tsk vaniljeessens eller 1 tsk vaniljepulver
- 5 (reklamelink)dadler
- 2 modne bananer, eller brug frosne hvis du har det
- 1 dl mælk
- 2 æg
- 75 g (reklamelink)kokosolie
Til pynt
- 50 g blandede nødder
- 25 g kokosmel eller kokoschips/spåner
Sådan gør du
- På en (reklamelink)foodprocessor (reklamelink), blender eller minihakker males 50 gram (husk at ændre hvis du ganger opskriften op!) af nødderne til en fin nøddemel.
- De sidste 75 g (husk at ændre hvis du ganger opskriften op!) nødder og chokoladen hakkes groft.
- Bland nødder (både hakkede og malede), chokolade, kokosmel, salt, bagepulver og kakaopulver sammen i en skål og stil til side.
- Befri dadlerne for sten og blend dem sammen med bananerne i en (reklamelink)foodprocessor (reklamelink).
- Smelt kokosolien let og blend det i dadel/bananmassen sammen med æg, mælk og vaniljeessens.
- Hæld bananmassen over i skålen med de tørre ingredienser og bland det hele godt sammen.
- Beklæd en bageform på cirka 20×15 cm med bagepapir og fordel dejen heri.
- Pynt kagen med lidt hakkede blandede nødder og lidt kokosmel eller kokoschips, hvis du har det.
- Bag kagen ved 165 grader i cirka 40-45 minutter.
Malene Nordenbæk skriver
Min veninde bagte den til mig, det er en vildt lækker kage. Nu skal jeg selv bage den, men er i tvivl om det er på alm. ovn eller varmluft? Dbh. Malene
Louise Dam skriver
Dejligt du kunne lide den! Det er alm. ovn :-)
Camilla skriver
Jeg har prøvet opskriften idag, helt perfekt resultat. Ændrede ikke på noget, det hele passede. Det oplever jeg generelt med dine opskrifter Louise. Om det er aftensmad eller kage, så bliver resultatet altid perfekt. Og dejligt der findes opskrifter til os der ikke kan tåle gluten. Jeg brugte iøvrigt havremælk. Bananer og dadler er en god detalje for at undgå det hvide sukker. Tak for dig
Louise Dam skriver
Hej Camilla
Hvor er det bare skønt at høre. Jeg gør mig også umage med at beskrive mine opskrifter grundigt så det er til at forstå for alle.
Hilsen Louise
Naja skriver
Synes slet ikke den er kedelig, som andre skriver. Man skal ikke regne med, at det er en klassisk chokoladekage, men det er et sundt alternativ, som smager dejligt. Forholdene passer ikke helt, men jeg supplerede bare med vædde:)
Louise Dam skriver
Dejligt du synes om opskriften. Smag er jo altid individuelt, og som du skriver skal man ikke regne med en klassisk chokoladekage. Det her er en anden type kage. Men alle jeg har serveret den for har syntes den var lækker.
renate skriver
sund hvor? næsten 500 kcal per st- et måltid normal er de 500-600 kcal.
Louise Dam skriver
Det kommer jo meget an på hvordan du måler sundhed. Der kan godt være mange kalorier i madvarer der er gode for ens krop. I denne kage undgår man tilsat sukker og mel. Men der er stadig kalorier fra bl.a. nødder og dadler - det står også i teksten :-)
P.S. skriver
Stor skuffelse. Smagsløs og kedelig.
Louise Dam skriver
Øv, det er jeg ked af at du synes. Det synes jeg bestemt ikke, og har serveret den for snart mange mennesker, der også synes den var lækker. Men smag er jo individuelt :-)
Allma skriver
Kan man bruge almindelig hvedemel i stedet for kokosmel
og en anden slags olie end kokos olie
Louise Dam skriver
Du kan ikke bare erstatte kokosmel med hvedemel. De har slet ikke samme konsistens. Du kan sagtens bruge en anden olie en kokosolie :-)
Jane skriver
Kan man ikke udelade chokoladen?
Louise Dam skriver
Det vil jeg tro bliver lidt kedeligt. Men jeg har ikke prøvet :-)
Linda skriver
Hej... Virkelig lækker kage.
Du har skrevet 489 kcal, er det pr stykke, når kagen deles i 8?
Kh. Linda
Louise Dam skriver
Ja, det er helt korrekt. Det er pr. stykke, hvis du deler kagen i 8.
Oscar Andersen skriver
Denne kage er bare så lækker. Den skabte stor glæde her i huset og det er ikke sidste gang jeg har bagt den. Tak for en god opskrift.
Louise Dam skriver
Dejligt at høre!
Nishan skriver
Er det 484 kalorier i held kagen?
Louise Dam skriver
Nej desværre :) Det er pr. stykke, hvis du deler kagen i 8.
Helle skriver
Hej
Jeg er i fuld gang med at bage kagen til en babyshower fest i morgen. Nu ser jeg, at der skal bruges en foodprocessor!! Sådan en har jeg ikke 😱 Kan jeg bruge en blender i stedet eller?
Hilsen Helle
Louise Dam skriver
Hej Helle
Det tror jeg godt man kan, hvis ens blender er god nok. Håber det gik :) Jeg kan kun se at tallene inde i teksten ikke retter sig. Det kan funktionen desværre ikke finde ud af, det dette blot er tekst. Det kan være jeg lige skal omformulere det så det passer til alle mål. Var det det du mente?
Hilsen Louise
Nadia skriver
Hej. Kan kagen fryses?
Louise Dam skriver
Jeg har ikke selv prøvet at fryse den. Men kan se der er en anden der har skrevet en kommentar på opskriften at den med fordel kan fryses uden at det forringer smagen. Så det vil jeg tro du kan.
Mikkel skriver
Det er en fin opskrift hvis man vil forsøge at skære lidt ned på det usunde, men siden du benytter dig af chokolade, som mig bekendt kun fås med sukker eller kunstige sødemidler, så virker titlen på opskriften lidt misvisende :|
Louise Dam skriver
Hej Mikkel
Det er rigtigt at der er sukker i det meste chokolade. Man kan dog godt få chokolade der 100 % kakao og dermed uden sukker. Ellers kan man vælge at bruge en chokolade på 80-85 % og så er der ikke meget sukker tilsat.
Rikke skriver
Hej Louise,
Hvor mange gram svarer 5 dadler til, for de kan jo være meget forskellige i størrelse.
Mvh Rikke
Louise Dam skriver
Hej Rikke
Det er de store bløde dadler jeg bruger. De vejer cirka 10 gram stykket.
Marianne skriver
Kære Louise,
Jeg har lige et par spørgsmål,
1) hvad gør jeg med de 50 g malede nødder?
- de 75g hakker jeg. Så maler jeg 50g i alt 125g. Hvilke nødder skal så på toppen er de med i de 125.?
2) er 50g kakaopulver korrekt.
Mvh.
Marianne
Louise Dam skriver
Hej Marianne
Alle 125 g nødder skal i dejen - både de hakkede og de malede. Derudover skal du bruge cirka 50 g nødder til at pynte kagen med. De står lidt længere nede. Ja, de 50 g kakaopulver er korrekt.
Hilsen Louise
Fie skriver
Hvorfor er kokosolie streget over i opskriften?
Louise Dam skriver
Der var et link med en fejl. Det er nu rettet :-)
Agathe skriver
Uha den lyder lækker den kage!! Skal man bruge varmluft på ovnen? :)
Louise Dam skriver
Det gør jeg ikke.
xD skriver
Så har jeg også prøvet at lave denne kage og nøøøøøøøj hvor er den lækker 👌👌 tusind tak for opskriften 😍😍
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Lea skriver
Lige bagt den. Elsker at prøve anderledes opskrifter end normale sukker/smør bomber. Og må tilstå jeg bedre kan lide denne end almindelig brownie. Den her smager bare bedre, af mere og virker lettere og ikke kvalm.
Guf og tak for opskrift 👍👍👍
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Elisabeth skriver
Hejsa, kan man udelade kokosmel? Eller måske erstatte det med noget andet? Er nemlig ikke den største fan af kokos 😄
Louise Dam skriver
Ja, jeg vil tro du sagtens kan bruge noget andet mel eller måske lidt flere nødder.
Casper skriver
Den er herlig, super godt alternativ til tørre og smagsløse kager med sødemiddel.
Louise Dam skriver
Skønt at høre Casper! Jeg er også vild med den:-)
Anni skriver
Kan man bruge noget andet end banan?
Vi er desværre nogen der aldrig har lært at holde af bananer :-)
Louise Dam skriver
Jeg har ikke prøvet andet. Men man kan ikke smage bananen i kagen - kakao og chokolade overdøver smagen.
Begitte Toxværd skriver
Hvor længe holder den sig frisk og god. Skal bruge den som dessert, og ville helst bage 1-2 dage før.
Louise Dam skriver
Du kan sagtens bage den dagen før.
Sug skriver
Min kage smager for bittert tror det er kakaopulveren. Hvad kan jeg gøre for den skal smage sødt, en eller anden sund form for glasur?
Tine Glarborg Larsen skriver
Jeg har netop bagt denne og tog den ud af ovnen efter kun 30 min. Alligevel blev den desværre meget tør:-(
Louise Dam skriver
Øv, hvor ærgerligt. Jeg har bagt den flere gange uden den er blevet tør. Men der kan desværre godt være meget forskel på hvordan ovne varme. Det kan være din ovn er meget varmere end det du faktisk sætter den på af grader.
Jeanett skriver
Hej, nu har jeg været i hele tre forskellige butikker og ingen har vaniljeessens!! Skal bage kagen nu her. Kan man bruge vaniljesukker i stedet? Hvis ja, hvor meget? :-)
Louise Dam skriver
Hej Jeanett
Ja, det kan du sagtens. Brug 2 tsk så tror jeg det passer fint.
Helle skriver
Ps. Jeg glemte at skrive, at opskriften ikke rettes til i alle ingredienser, når man ændre fra “til 8 Pers” til feks “12”
Hilsen Helle
Sandie skriver
Vildt lækker kage ☺️ Kan med fordel fryses i portions stykker, optøer hurtigt og smager stadig himmelsk.
Louise Dam skriver
Dejligt at høre Sandie, og tak for tippet! ;-)
Cecilia skriver
Tak for en rigtig god opskrift på sund brownie. Den er blevet bagt i dag og den var super god, trods manglende vaniljeekstrakt.
Tror ikke det bliver sidste gang den bliver bagt :)
Louise Dam skriver
Dejligt at høre du kunne lide den. Jeg synes også selv den er ret fantastisk :-)
Sanne Lund skriver
Kan man evt. anvende figner i stedet for dadler?
Louise Dam skriver
Hej Sanne
Jeg har ikke forsøgt, men umiddelbart tror jeg godt du kan. Fignerne er dog ikke helt ligeså saftige som dadler, så du skal måske tilsætte lidt flere eller eventuelt en smule væde.
Sanne Lund skriver
Tak for hurtigt svar, jeg vil forsøge og så skrive hvordan det er gået :) Godt nytår og tak for en god og inspirerende madblog.
Louise Dam skriver
Det glæder jeg mig til at høre. Svesker kunne muligvis også bruges istedet for dadler, eller halvt svesker og halvt figner. Også rigtig godt nytår til dig! :-)
Betina jacobsen skriver
Jeg har lige bagt kagen som muffins gav den 30 min i ovnen, og den er stadig lige klæ i midten... Mums den er SÅ lækker. Jeg har bruge nelli Delli mørk sukkerfri chokolade.
Louise Dam skriver
Det lyder bare rigtig lækkert! :-) Er så glad for at du kunne bruge opskriften.
Carina skriver
En helt fantastisk lækker kage som smager af mere og ingen fatter, at der ikke er brugt sukker, mel og smør! Jeg brugt 85% mørk chokolade. Mums!
Louise Dam skriver
Skønt at høre! :-)
Maria Elisabeth skriver
Super nem at lave - den står i ovnen nu og bager. Kan næsten ikke vente med at skulle smage 😃
Louise Dam skriver
Håber den blev rigtig god! :-)
Michele skriver
man kan bruge raw kakaopulver
Louise Dam skriver
Det vil jeg tro man kan.
Anne Louise skriver
Jeg bagte den til mine kollegaer, tilføjede en ekstra banan, et par ekstra dadler og et ekstra æg + chiafrø og en ekstra dl. mælk. Den kom i køleren natten over og var SÅ god! Den fik mange komplimenter fra pædagog-kollegaerne (som har smagt meget forskelligt kage ;-) en god kop kaffe klæder den ualmindeligt godt. Så den skal jeg helt sikkert lave igen. Tusind tak for en fantastisk god opskrift :)
Louise Dam skriver
Hvor lyder det bare super godt! Er så glad for du kunne bruge den :-)
Susanne skriver
Den ser lækker ud 😉 men der er 400 kcal i et stykke og jeg må kun spise Ca 1100 kcal på en hel dag så alt for meget fed i så skal man være på kuren lchf og den er ikke sund at være på
Louise Dam skriver
Det er klart at man stadig skal spise kagen i små portioner. Men den er ikke fyldt med smør og sukker og er på den måde meget bedre for din krop.
Cæcilie skriver
Hej
Ved du hvordan energifordelingen er i denne kage, da jeg leder efter en kage med lavt kalorieindhold?
Hilsen Cæcilie
Louise Dam skriver
Hej Cæcilie
Nej, det gør jeg desværre ikke lige. Men du burde kunne regne du ud på denne side: http://www.puregreenshop.dk/naeringsindhold
Hilsen Louise
Tina Bynk skriver
Hej
Tænker om ikke man kan bruge færdig malet mandelmel ?
Vil prøve den i dag. ;-)
Louise Dam skriver
Hej Tina
Det er jeg helt sikker på du sagtens kan :-)
Nanna skriver
Hej :) den ser lækker ud! Tror du man kan erstatte mælken med kokosmælk i stedet ?
Louise Dam skriver
Hej Nanna
Det tror jeg sagtens du kan. Der skal muligvis en smule mere i, da kokosmælken jo er lidt tykkere end mælken.
Danielle skriver
Fantastisk god kage, og meget nem at lave
Louise Dam skriver
Dejligt at høre. Jeg er også helt vild med den :-)
Camilla Stephansen skriver
Hej Louise.
Kan kagen fryses ned?:-) og den ser rigtig lækker ud!
Louise Dam skriver
Hej Camilla
Jeg har ikke selv prøvet at fryse den ned, men det tror jeg nu sagtens at den kan.
Christine skriver
Hejsa! Jeg vil prøve at bage denne lækre sag. Men kom til at tænke på, om man kan bruge andet end kokosolie, hvis man ikke lige har det?
Louise Dam skriver
Hej Christine
Du kan sagtens bruge en helt almindelig olie istedet for. F.eks. solsikkeolie eller en anden olie du lige har derhjemme.
A+K/VenterPaaVin skriver
Den ser pragtfuld ud - engang flødeost topping m. espresso ville sikkert være godt derpå.
- Anne
Louise Dam skriver
Tak Anne. Ja, det lyder da slet ikke dårligt!
Christine Bonde skriver
Hvor finder du 70% chokolade uden sukker? :-)
Louise Dam skriver
Hej Christine
Der fik du mig :-) Jeg har ikke brugt sukkerfri chokolade, så her er der selvfølgelig noget sukker i kagen. Men ellers går det nok også med en sukkerfri chokolade på 55 %. Det skulle være til at finde.
Hilsen Louise
Jonas skriver
Jo højere % på chokoladen er, jo mindre sukker er der i, har lavet en kage som denne bare med 85% chokolade og det går lige an ;)
Louise Dam skriver
Det er nemlig rigtigt, så det er med at gå efter en chokolade med en høj procent.
Kim skriver
Wau, den ser virkelig lækker ud. Den må prøves! :-)
Louise Dam skriver
Mange tak! Du må helt sikkert få den afprøvet :-)
Anna skriver
Den ser simpelthen så lækker ud Louise! Guf! ;)
- Anna
anna-mad.dk
Louise Dam skriver
Tak Anna, den smager også helt fantastisk! :-)