Her kan du finde min bedste opskrift på tarteletter med høns i asparges, lige som de skal smage. I løbet af opskriften vil du kunne finde mine bedste tips til tarteletter med høns i asparges, så du kan servere dem for familie og venner.
Jeg elsker rigtig god gammeldags dansk mad - også det man populært set kalder for mormormad. Det smager altså bare godt, og så bringer det nok også en del minder op når man spiser det. Tarteletter med høns i asparges er helt klart en af de retter! Det er sådan en ret, hvor jeg får julelys i øjnene når den bliver serveret, og hvor jeg altid svarer ja til at kunne spise en til :o) Da jeg lavede en lækker hjemmelavet hønsekødssuppe var det da også med den bagtanke, at kødet fra kyllingen så kunne bruges til tarteletter med høns i asparges.
Læs også: Mørbradbøffer med bløde løg og svampe a la creme | Forloren hare | Stuvet hvidkål
Det er faktisk en meget simpel ret. Det kræver noget kyllingekød - som enten kan være fra en hel kylling, eller fra f.eks. kyllingebryster. Så skal der også asparges i og ellers er det faktisk blot en opbagt sauce med noget hønsefond til at give en god smag. Så når fyldet er på plads tager det ikke lang tid at bikse sammen.
Tarteletter med høns i asparges
Ingredienser
- 60 g smør
- 6 spsk (reklamelink)hvedemel
- 2,5 dl hønsefond, gerne fra din hønsekødssuppe
- 2 dl væde fra aspargeserne
- 3 dl sødmælk
- 600 g kyllingekød/hønsekød - 600 g svarer cirka til en kylling på cirka 1,3 kg, i små stykker
- 2 dåser/glas asparges - 2 dåser = cirka 500 g i drænet vægt, skåret i små stykker
Serveres i
- Tarteletskaller
Sådan gør du
- Smelt smørret i en gryde.
- Tilsæt melet og pisk sammen til en smørbolle. Lad melet 'afbage' i et par minutter imens du rører lidt rundt.
- Hæld nu lidt af hønsebouillonen ned til smørbollen og rør rundt - dette gør du af mange omgange for at undgå der kommer klumper i sovsen.
- Tilsæt så væden fra aspargeserne på samme måde med lidt af gangen imens du pisker i sovsen.
- Så tilsættes mælken igen lidt ad gangen under omrøringen.
- Lad sovsen koge op og småsimre i 1-2 minutter - den skal være tyk i konsistensen.
- Tilsæt kyllingekødet og aspargeserne.
- Rør det hele godt rundt og smag sovsen til med salt, peber og evt. lidt mere hønsefond eller væde fra dine aspargeserne.
- Varm tarteletskallerne i ovnen efter anvisningen på pakken og fyld de lune skaller med tarteletfyldet.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tips til tarteletter
Det gode ved tarteletter er, at du rent faktisk godt kan fryse selve fyldet til dem. Det betyder, at du kan lave fyldet dage eller uger i forvejen og så blot tø det op og varme det inden servering. Det er især rart, når man skal lave tarteletter til mange. Det gør man ofte til eksempelvis påskefrokost eller julefrokost, hvor man ofte spiser tarteletter.
Jeg bruger ofte en hel kylling, når jeg selv skal lave tarteletter. Dog er mit bedste tips til tarteletter med høns i asparges, at du også godt kan koge kyllingebryst i stedet for. Det er trods alt lidt nemmere og hurtigere end at koge en hel kylling.
Jeg køber tarteletskallerne, men de kan også laves fra bunden hvis man gerne vil det. I forhold til de købte er det vist en smagssag om man er til de tykke eller tynde tarteletskaller. Jeg synes selv de store tykke luksus tarteletskaller er lækre.
Tilbehør til tarteletter med høns i asparges
Ofte serveres tarteletter som forret eller som en del af et frokostbord til f.eks. en julefrokost, og her ville jeg servere dem uden tilbehør. Vælger du dog, at servere dem som aftensmad vil jeg anbefale at lave en god mættende salat som tilbehør til dine tarteletter med høns i asparges. Det kunne f.eks. være denne spidskålssalat, men det ville også være lækker med stegte spidskål
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Selve ordet tartelet stammer fra det franske ord tartelette. Tilbage i 15-1600 tallet lavede man i Frankrig små tærter, og det bliv startskuddet til den salte tartelet, som vi kender fra Danmark.
Det kommer meget an på, om I kun skal have tarteletter, eller om det bliver serveret sammen med alt muligt andet. Jeg vil tro, at en 5-7 tarteletter er nok, hvis man udelukkende skal spise det.
Man spiser oftest tarteletter til aftensmaden, da det er en lun ret. Mange spiser det også som en del af påskefrokosten eller julefrokosten, hvor det bliver serveret sammen med andet lækkert.
Man kan ikke kategorisere mad som sundt eller usundt, men lige under opskriften kan du se næringsindholdet på denne opskrift.
Har du en rest tarteletfyld tilbage kan du gemme det i en lukket beholder i køleskabet og varme det op i en gryde eller i mikroovn.
Birthe skriver
skal der samme antal gram asparges (500g) uanset om jeg skal tilberede til 15-30 eller 45 tarteletter???
Louise Dam skriver
Nej, det skulle gerne ændre sig når du ændrer i opskriften. Der står 2 dåser = 500 g drænet vægt. Men fordobler du opskriften står der 4 dåser.
Erik Rudolf skriver
Hvordan laver jeg tarteletterene hønsefyldet fyldes i?
Mange tak. 😀
Louise Dam skriver
Jeg køber mine tarteletskaller. Jeg har desværre endnu ikke en opskrift på hvordan du laver dem selv. Det kan man dog godt.
Anne skriver
skøn opskrift som jeg har lavet til mange og den er super let, hvis det skal gå lidt stærkt til en god frokost.👍
Louise Dam skriver
Dejligt at høre :-)
Kim Nielsen skriver
Lavede tarteletter til 40 personer. Perfekt opskrift.😀👍🍺
Louise Dam skriver
Skønt at høre! :-)
Stine skriver
Skal kyllingebryst koges i en gryde med vand før det tilsættes sovsen? Eller kan det koge i sovsen?
Louise Dam skriver
Jeg plejer at koge det i en gryde med vand, som så også bruges i saucen bagefter.
Tanja Nibe skriver
Jeg glæder mig til at prøve den opskrift på tarteletter.
Louise Dam skriver
Lad mig endelig høre når du har fået prøvet dem :-)