Her kan du finde min bedste opskrift på vandbakkelser. Creme er for mig noget af det bedste fyld til vandbakkelser, men man kan også lave andet lækkert fyld! Det kan godt være lidt en kunst at lære at lave vandbakkelser, men hvis du bare følger min opskrift, så skal du nok nå i mål.
Vandbakkelser er en skøn kage, som består af en dej, der laves af vand, smør, sukker, mel og æg, der koges op i en gryde under omrøring. Blandingen sættes så i små dupper på bagepapiret og bages i ovnen. Når de bliver bagt i ovnen, hæver de op og bliver luftige i midten med plads til en masse fyld.
Vandbakkelser der ikke falder sammen
I denne opskrift lærer du, hvordan du laver vandbakkelser, der ikke falder sammen! Her er et par hurtige fif til, hvad kan gå galt med vandbakkelser:
- Du må ikke åbne ovnen til vandbakkelserne for tidligt: Hvis de ikke er bagt færdige, risikerer du, at de falder sammen
- Hvis din dej er for tynd, vil den ikke hæve ordentligt op (se gerne min video, hvor du kan fornemme konsistensen på dejen)
- Bag kun én plade vandbakkelser i ovnen ad gangen. En overfyldt ovn vil betyde mere damp, som også kan give et dårligt resultat
Se også disse opskrifter:
Vandbakkelser med vaniljecreme og hindbærskum | Kagemand af vandbakkelse | Fastelavnsboller af wienerbrødsdej
Fyld til vandbakkelser
Vandbakkelser kan fyldes med mange lækre ting. Jeg synes, at denne her simple version med en lækker blanding af vaniljecreme og flødeskum er super lækker! Her har jeg pyntet med kakaoglasur og frysetørrede hindbær. Andre forslag til fyld til vandbakkelser kunne være:
Vandbakkelser med creme
Ingredienser
Vandbakkelser
- 2 dl vand
- 100 g smør
- 1 tsk sukker
- 100 g (reklamelink)hvedemel
- 3 æg, størrelse M/L
Fyld
- 1 portion vaniljecreme
- 2,5 dl piskefløde pisket til flødeskum
Pynt
- glasur
- (reklamelink)frysetørret hindbær
Sådan gør du
Vandbakkelser
- Bring vand og smør i kog i en gryde. Når smørret er smeltet kommes sukker og mel i på en gang.
- Rør dejen godt sammen til den slipper gryde og ske.
- Kom dejen i en skål og lad den køle lidt af.
- Tilsæt 1 æg ad gangen og brug en elektrisk pisker imellem hvert æg. Fortsæt indtil dejen er godt våd og klistret.
- Sæt med 2 spiseskeer eller med sprøjtepose 15 små toppe på en plade med bagepapir. De bliver cirka dobbelt så store, så lav god plads imellem hver vandbakkelse.
- Bag vandbakkelserne midt i ovnen ved 200 grader almindelig ovn i cirka 20 minutter, til de er hævede og gyldne. Luk ikke ovndøren op de første 10 minutter af bagetiden, da vandbakkelserne let falder sammen.
- Tag en enkelt vandbakkelse ud efter endt bagetid og kontroller at den ikke falder sammen. Hvis den falder sammen giver du resten af portionen et par minutter til. Og tager igen en enkelt ud og prøver. Hvis de ikke er færdigbagte vil de falde sammen (de kan dog sagtens stadig spises!)
- Lad vandbakkelserne køle af på en bagerist, klip et lille hul i midten med en saks (der hvor du vil skære dem over) dette lader dampen komme ud, og mindsker risikoen for at de falder sammen.
Fyld
- Lav vaniljecremen efter opskriften, og lad den køle ned.
- Pisk fløden til flødeskum.
- Rør vaniljecremen godt igennem og bland så stille og roligt flødeskummen sammen med vaniljecremen lidt af gangen.
- Kom eventuelt blandingen i en sprøjtepose og sprøjt cremen i dine vandbakkelser. Du kan også bare komme den i med en ske.
- Rør en kakaoglasur sammen og pynt eventuelt med lidt frysetørret hindbær.
Video
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Vandbakkelser falder sammen, hvis du åbner ovnen, inden de er bagt færdige.
Det er bedst at opbevare vandbakkelser i en lufttæt beholder eller i en lufttæt pose.
Vandbakkelser kan ikke hæve, hvis du har lavet din dej for tynd. Den skal gerne være lidt tyk i konsistensen.
Vandbakkelser er færdige, når de har fået en flot og gylden overflade, men de må endelig ikke blive for brune!
Ja, vandbakkelser kan fryses, når de er bagt, men uden fyld. Tø vandbakkelserne forsigtigt op, varm dem i ovnen 1-2 minutter og kom det ønskede fyld i.
Choux er også vandbakkelser – det er blot den franske betegnelse.
Katrine Buggild skriver
Det er super fine jeg var dog nød til at lave en ny portion fordi den anden blev for våd og nummer to reddet jeg med lidt mel men de blev alligevel fine og luftige har ikke smagt dem endnu men de ser lækre ud
DUygu skriver
Lækker opskrift! Den skal prøves :-)
Skal vandbakkelserne bages i almindelig ovn eller varmluft?
Louise Dam skriver
Jeg bruger almindelig ovn.
kirsten Kunz skriver
Kan man fylde dem med creme ca 2 timer før de skal spises
Louise Dam skriver
Jeg er lidt usikker på om de bliver bløde af det. Men umiddelbart tror jeg godt du kan gøre det.
Alma skriver
almindelig ovn er det med over og undervarme 🙂
Louise Dam skriver
Ja, det er det :-)
Pia skriver
Lavede disse i dag - nurj, de blev gode! Fuldstændig perfekte vandbakkelser 😊
Jannie skriver
Hej Louise
Tak for dine gode opskrifter
Jeg har dog forsøgte mig flere gange med vandbakkelses bollerne og det vil ikke lykkes for mig.
De smager dog super godt.
Når jeg kommer dejen over på bagepladen flyder de ud? mine bliver ikke små toppe.
Jeg ved ikke om dejen er for varm eller jeg ikke pisker det nok sammen? har du et bud?
Venlig hilsen
Jannie
Louise Dam skriver
Hej Jannie, det lyder mærkeligt. Har du set videoen i opslaget? Har dejen samme konsistens som min?
Louise Wandahl skriver
Hej Louise
Vil man kunne lave dem dagen før (og så selvfølgelig først fylde dem med creme på dagen) uden de bliver "kedelig"? Hvis ja, hvordan vil du så opbevare dem?
Mvh louise
Louise Dam skriver
Hej Louise
Det tror jeg godt du kan - de skal nok opbevares i en kagedåse eller andet der er tætlukket. Men det kan godt være de mister noget af sprødheden. Måske kan de lige kan få 5 minutter i ovnen for at blive sprøde igen.
sara skriver
hej Louise
Jeg har gjord alt det der stod i opskriften, o alt gik fint. de blev hævet, men da jeg tog dem ud fald de sammen??
de blev i 20 min i 200 grader.
Louise Dam skriver
Hej Sara
Det kan desværre godt ske. Det kan være at de skal have længere tid i din ovn end i min ovn. Der er desværre stor forskel på hvordan forskellige ovne varmer. Næste gang skal du prøve kun at tage en enkelt ud og se om den falder sammen. Hvis den gør det skal du lade resten få lidt længere tid.
Håber de stadig smagte godt? :-)
Hilsen Louise
sara skriver
Ja de smagte rigtig godt, tak for den rigtig gode opskrift, ; )
Sofies Spisekammer skriver
Mums! Vandbakkelser er bare gode. Jeg forstår heller ikke alles frygt for dem. Så svært er det altså ikke :)
Louise Dam skriver
Nej, det er da bare med at kaste sig ud i det. Det er jo så lækkert!
Madling skriver
De ser så lækre ud! Jeg elsker vandbakkelser. Sidst jeg lavede dem var til waleskager med hindbær. Ved du om man kan fryse vandbakkelser - altså uden creme og pynt? :-)
Louise Dam skriver
Tak! Jeg har læst mig frem til at de sagtens kan fryses. Så er det jo virkelig nemt lige at tage dem op og fylde dem med noget lækkert :-)