Det er faktisk ganske lang tid siden jeg har bagt vandbakkelser. Engang bagte jeg dem faktisk ret ofte, men det er som om de er gået lidt i glemmebogen herhjemme. Altså lige indtil nu! For nu har jeg bagt de her vanvittig lækre vandbakkelser der er fyldt med vaniljecreme og hindbærskum. Jeg bagte dem som fastelavnsboller, men de kan spises året rundt, og man behøves bestemt ikke at vente til fastelavn.
Men er vandbakkelser ikke svære at bage?
Vandbakkelser har lidt fået et ry for at være svære at bage. Men det synes jeg egentlig er synd. For den lille let sprøde bolle er faktisk ikke svær spor at lave. Vandbakkelser kan falde sammen, hvis de ikke bliver bagt nok, og det er nok det der har givet dem det dårlige ry. Men så længe man overholder bagetiden i opskriften, og ikke åbner ind til ovnen undervejs i bagningen, så burde det altså gå helt fint.
Læs også: Kagemand af vandbakkelsesdej | Gammeldags fastelavnsboller | Vandbakkelser med creme
Fyldet til fastelavnsbollerne
Jeg valgte at fylde mine vandbakkelser med først vaniljecreme og så en lækker luftig hindbærskum og i midten af der også et lille friskt hindbær. Som en lille overraskelse :-) Så blev vandbakkelserne lige tryllet om til lækre fastelavnsboller.
Hvis man gerne vil lave en endnu hurtigere version end denne her, så kan man evt. undlade vaniljecremen og nøjes med hindbærskummen. Og hindbærskummen kan nok også laves med en god hindbærmarmelade i en snæver vending. Du kan også prøve at lave mine andre fastelavnsboller med karamel og hindbær.
Men står du og mangler en opskrift på en virkelig lækker fastelavnsbolle, eller bare nogle lækre vandbakkelser med skønt fyld. Så snup lige opskriften herunder:
Vandbakkelser med vaniljecreme og hindbærskum
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Elpisker
Ingredienser
Vaniljecreme
- 1 portion vaniljecreme
Hindbærskum
- 250 g hindbær, jeg brugte frosne
- 4 spsk sukker
- ½ liter piskefløde
Vandbakkelser
- 2 dl vand
- 100 g smør
- 100 g (reklamelink)hvedemel
- 1 tsk sukker
- 3 æg
Pynt
- 18 friske hindbær
- (reklamelink)flormelis
Sådan gør du
Vaniljecreme
- Start med at lave en portion vaniljecreme efter denne opskrift. Stil på køl til du skal samle fastelavnsbollerne.
Hindbærskum
- Opvarm hindbær og sukker i en lille gryde og lad det småsimre i cirka 10 minutter eller indtil bærrene er helt kogt ud. Hæld i en skål eller dyb tallerken og stil på køl.
Vandbakkelser
- Opvarm en gryde med vand og smør.
- Når smørret er smeltet tilsættes sukker og mel.
- Rør rundt i gryden til dejen er samlet og slipper gryden og skeen.
- Kom dejen over i en stor skål og lad den afkøle let i 3-4 minutter.
- Tilsæt 1 æg ad gangen og pisk med en elpisker imellem hvert æg du tilsætter.
- Dejen vil først se ud som om den skiller og til sidst vil den samle sig og blive en våd og klistreret dej.
- Hæld dejen i en sprøjtepose eller bruge 2 skeer til at sætte 12 små toppe fordelt på to bageplader med bagepapir. Der skal være god plads imellem da de bliver cirka dobbelt størrelse.
- Sæt én plade med vandbakkelser i ovnen ved 200 grader i 25 minutter. De skal være hævet op og gyldne når de er færdige.
- Tag vandbakkelserne ud og sæt dem på en rist til afkøling.
Samling og pynt
- Pisk fløden til flødeskum og vend lidt af skummen i skålen med de kogte hindbær. Bland det godt sammen og hæld derefter det hele over i flødeskummen. Vend det forsigtigt sammen med en dejskraber, så luftigheden bibeholdes i skummen. Fordel hindbærskummet i en sprøjtepose med en tyl. Jeg bruger en stjernetylle 12mm.
- Hæld vaniljecremen i en sprøjtepose uden tylle.
- Halvér vandbakkelserne og fordel vaniljecremen i bunden. Du skal muligvis ikke bruge det hele.
- Sprøjt så hindbærskummen ud i vanbakkelsen. Jeg sprøjter først rundt på hele bunden, så ligger jeg et helt hindbær på midten, og så sprøjter jeg igen men kun rundt i kanten.
- Sæt så toppen af vandbakkelsen ovenpå.
- Halvér resten af hindbærrene og læg dem ovenpå vandbakkelserne.
- Drys med lidt flormelis på toppen ved brug af en lille si.
- Spis vandbakkelserne hurtigt efter de er fyldt, da de ellers bliver bløde.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Spørgsmål & svar til opskriften
Du kan desværre ikke lave dem helt klar i forvejen, da vandbakkelsen så vil blive blød af creme og flødeskum. Men du kan sagtens lave vaniljecremen klar dagen før og også hælde den på en sprøjtepose. Så opbevares den blot på køl. Du kan også koge hindbærrene og opbevare dem på køl. Du skal vente med at piske flødeskummen til kort tid før de skal fyldes. Vandbakkelserne skal gerne bages samme dag, men kan godt laves et par timer før og så blot stå på risten. Hvis du pakker dem ind vil de blive bløde. Se svar lidt længere nede på siden, hvis du gerne vil lave selve vandbakkelserne i god tid.
JA! Jeg tænker, at denne skum kan varieres med lige de bær man bedst kan lide. Er sikker på at både jordbær, blåbær, brombær, solbær alle vil fungere rigtig godt i denne
Nej, overhovedet ikke! De smager ligeså godt hvis du bare hælder skummet i en sprøjtepose eller en frysepose og klipper hul i enden. Det bliver bare ikke helt ligeså flot. Men smagen er den samme :-)
Ja! De kan faktisk fryses både ubagte og bagte, men uden fyld!
Frys ubagte vandbakkelser: Sprøjt dem ud på bagepapir og stil dem i fryseren. Vandbakkelserne tages blot ud af fryseren og så skal de tøes op ved stuetemperatur og derefter bages efter opskriften.
Frys bagte vandbakkelser: Lad dem køle af og pak dem derefter ned i en lufttæt beholder, eller i en frysepose uden de rører for meget ved hinanden. Evt. med bagepapir imellem. Tag dem ud af fryseren cirka 1 time før de skal bruges og lad dem tø op ved stuetemperatur. Giv dem gerne omkring 5 minutter i ovnen for at de bliver sprøde igen.
Ja, men de er helt sikkert bedst når de laves samme dag. Men du kan bage vandbakkelserne og lade dem køle af. Dernæst kan de opbevares i en lufttæt beholder og så skal de have et par minutter i ovnen så de bliver sprøde igen.
Hvis dine vandbakkelser falder sammen er det måske fordi du har åbnet ind til ovnen? Det er dampen og varmen i ovnen der får vandbakkelserne til at hæve op, og derfor må man først åbne ind til ovnen når den er fordampet.
Skriv en kommentar