Her kan du finde min bedste opskrift på lækre varme hveder, som du kan servere helt lune med smør. Men hvornår spiser man hveder? Mange spiser dem dagen før Store Bededag, men du kan også godt spise dem på selve dagen. Hjemmebagte hveder smager bare bedst, når de er helt friskbagte.
Det er en tradition i Danmark, at vi spiser varme hveder eller hvedeknopper aftenen før Store Bededag. Oprindeligt bagte bagerne hvederne dagen før Stor Bededag, fordi de havde lukket på Store Bededag. Ved at bage dem dagen før, så kunne folk stadig spise noget daggammelt brød om fredagen.
Prøv også disse opskrifter:
Fødselsdagsboller | Chokoladeboller | Mini pølsehorn
Om fredagen blev de så ristet og spist. Det har siden ændret sig, så vi spiser de varme hveder aftenen før Store Bededag. Hveder minder rigtig meget om krydderboller. Når de skal spises, skæres de halvt over og ristes på begge sider enten på brødristeren eller i ovnen. Derefter serveres de med smør, der smelter så skønt på den varme bolle.
Varme hveder
Udstyr (reklamelink)
- (reklamelink)Røremaskine kan dog også røres med håndmixer med dejkroge
Ingredienser
- 2,5 dl sødmælk, Letmælk kan også bruges, men helst sødmælk
- 25 g gær, 10-12 g hvis du koldhæver hvederne
- 1 spsk sukker
- 1 æg
- 1-2 tsk kardemomme, brug gerne kardemommefrø du selv maler, de smager af mere
- 500 g (reklamelink)hvedemel
- ½ tsk salt
- 100 g blødt smør
Sådan gør du
- Hæld mælken i skålen til din røremaskine, tilsæt gær og sukker og rør til gæren er opløst.
- Tilsæt ægget og rør rundt.
- Tilsæt kardemomme, hvedemel og salt og rør dejen et par minutter på røremaskinen til den er sammenhængende.
- Tilsæt det bløde smør i mindre tern til dejen og ælt dejen på røremaskinen til den er helt glat, blank og elastisk.
- Kom husholdningsfilm over skålen eller gør som jeg og brug (reklamelink)et smart silikonelåg. (reklamelink)
- Sæt dejen til hævning et lunt sted i cirka 1 til 1,5 time, eller til dejen er cirka dobbelt størrelse.
- Del dejen i 12 lige store dele, og form til boller. Vej gerne bollerne af så de vejer 75-80 g stykket.
- Sæt bollerne i en bageform med bagepapir. De skal stå tæt ved siden af hinanden (cirka 1-1,5 cm afstand). De vil bage sammen og blive til hvedeknopper.
- Kom husholdningsfilm (eller et firkantet silikonelåg der passer) over formen og lad dem hæve i 1 time. (hvis du vil koldhæve dem lader du dem blot hæve 15-30 minutter og stiller dem så i køleskabet)
- Hvis du foretrækker det kan du pensle hvederne med sammenpisket æg.
- Bag de varme hveder ved 200 grader i cirka 10-12 minutter eller indtil de er gyldne.
- Skær hvederne over på midten og rist dem på begge sider, enten i ovnen eller på brødristeren inden de spises lune med smør.
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Tips til min opskrift - Koldhævede hveder
Du kan sagtens koldhæve dine hveder, hvis du gerne vil have dem endnu friskere på dagen. Hvis du gerne vil gøre det, skal du i stedet tilsætte 10 g gær og altså ikke 25 g. Så følger du opskriften indtil trin 9. Læg så husholdningsfilm over bageformen og lad den stå ved stuetemperatur i 30 minutter.
Herefter stiller du dem på køl natten over eller indtil næste eftermiddag/aften, hvis det er der de skal serveres. Tag dem ud af køleskabet og lad dem stå ved stuetemperatur i 30-60 minutter. Bag så de koldhævede hveder i ovnen ved 200 grader i 10-12 minutter.
💭 Spørgsmål og svar til opskriften
Efter traditionen spiser man det torsdag aften, altså dagen før Store Bededag. Dog hvis man skruer tiden helt tilbage, blev de spist om fredagen, da bageren havde lukket på Store Bededag.
I gamle dage måtte ingen arbejde før efter gudstjenesten på Store Bededag. Det gjaldt også bageren, og derfor fandt bageren på at bage brød, der kunne købes om torsdagen men nydes om fredagen.
Det er der fordi, at det er noget, der altid har været i det traditionelle bagværk. Kardemommen giver en utrolig god duft og en god smag i et bagværk, der ellers er ret simpelt.
Normalt spiser man kun smør til dem, men man kan også spise en god ost eller marmelade på.
Ja, det kan du godt. De smager nu allerbedst, når de er helt friske. Du kan også gøre det, at du koldhæver dine hjemmebagte hveder, så er de klar til at komme i ovnen dagen efter. Det er dejlig nemt.
Comments
No Comments