Reklame - opskriften på grøntsagslasagne er udarbejdet i samarbejde med Knorr
Jeg har indgået et samarbejde med Knorr, hvor jeg igennem 4 opskrifter vil forsøge at vise hvordan man kan spise mere klimavenligt og bæredygtigt. Det synes jeg er et super spændende samarbejde! Det er en udfordring for mig, fordi jeg nok spiser ret meget som størstedelen af Danmarks befolkning. Jeg kan godt lide kød, og sammensætter oftest retter ud fra et stykke kød. Jeg vil tro, at der sidder en hel del bag skærmen, der kan nikke genkendende til dette. Men jeg vil faktisk rigtig gerne blive bedre til at skære lidt ned på kødet i hverdagen. Både for klimaet og for min egen sundhed.
I de 4 opskrifter jeg har udviklet i samarbejde med Knorr, viser jeg hvordan man nemt kan bruge deres produkter og blot udskifte kødet med mere klimavenlige alternativer. Dermed får man skabt en mere klimavenlig opskrift.
Spring over hvor gærdet er lavest
Jeg er stor fortaler for at man laver sin mad for bunden når lysten og tiden er til det. Men når lysten ikke er på sit højeste, eller tiden er knap, så synes jeg helt bestemt, at det er i orden at ty til de alternativer, der kan hjælpe én i hverdagen. Især efter jeg er blevet mor, er det noget jeg i den grad sætter pris på. Her må det altså gerne være nemt og hurtigt meget af tiden. Derfor synes jeg også, at det er lækkert, at Knorr's produkter er uden e-numre og tilsætningsstoffer. Så gør det nemlig ikke så meget, når det skal gå stærkt indimellem.
Hvordan spiser man klimavenligt?
Jeg har brugt lidt tid på, at undersøge hvordan man så egentlig spiser mere klimavenligt. Du får derfor 1-2 tips i hvert indlæg sammen med en ny lækker klimavenlig opskrift. I dag bliver det opskriften på en lækker grøntsagslasagne.
Spis mindre kød (især oksekød)
Hvis du gerne vil spise med større tanke på klimaet, så kommer du ikke uden om, at du skal spise mindre kød. Især er oksekød den store synder i forhold til klimaet. Fjerkræ er det mindst klimabelastende kød du kan spise. Derfor kan du enten udelade kødet helt i flere retter, eller du kan lave retterne med mindre kød end du plejer. F.eks. kan man lave denne grøntsagslasagne.
Undgå madspild
Det næste råd jeg vil fremhæve er måske ganske åbenlyst. Men hvis vi mindsker madspild og bruger al den mad der købes ind, så spilder vi ikke jordens ressourcer. Sørg derfor altid for at bruge dine rester. Forskellige rester af grøntsager kan ofte bruges i diverse retter, også selvom det ikke er de specifikke grøntsager der er nævnt i opskriften.
Opskrift på grøntsagslasagne
I min opskrift på grøntsagslasagne, som du får herunder, kan du altså sagtens bruge andre grøntsager. Så hvis du lige har nogle rester liggende i grøntsagsskuffen, der trænger til at blive brugt, så bruger du bare dem. Gulerødderne kan snildt erstattes af andre rodfrugter, almindelige løg kan erstattes af rødløg, squash af aubergine, og sådan er det næsten kun fantasien der sætter grænser, i forhold til hvilke grøntsager du kan bruge i en grøntsagslasagne.
*Kilder: Samvirke.dk, taenk.dk, madpyramiden.dk
Grøntsagslasagne med røde linser og grøntsager
Ingredienser
- 1 stk Knorr fuldkornslasagne eller lasagne dinner kit
Sauce
- 1 løg, kan undlades, da der også er løg i krydderimixet fra Knorr
- 4 små gulerødder, eller 2 store
- 1 peberfrugt
- 250 g champignon
- ½ squash
- 3 dl mælk
- 6 dl vand
- 150 g (reklamelink)røde linser
- 140 g tomatpuré
- salt/peber
Spinat/hytteost
- 250 g hytteost
- 200 g spinat, helbladet fra frost, optøet
- salt/peber
Topping
- 125 g mozzarella, frisk (1 kugle)
- Olie til stegning
Sådan gør du
- Skyl linserne grundigt.
- Rengør alle grøntsagerne og skær dem i små tern.
- Pres overskydende væde fra spinaten og bland sammen med hytteosten. Krydr med salt og peber.
- Opvarm en gryde med lidt olie.
- Svits løget i olien til de er klare.
- Tilsæt resten af grøntsagerne og svits dem godt af.
- Tilsæt saucemixen fra pakken, mælk, vand, linser og tomatpuré.
- Rør rundt og lad det simre i 20 minutter.
- Smag saucen til med salt og peber.
- I et fad cirka 31x21 cm i størrelsen lægger du først ⅓ del af saucen, så 3 lasagneplader, dernæst spinat/hytteostblandingen, 3 lasagneplader, ⅓ af saucen, 3 lasagneplader, resten af saucen og toppes med mozzarella i mindre strykker.
- Sæt lasagnen i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.
- Lad gerne lasagnen hvile i cirka 5 minutter.
- Servér f.eks., med en lækker tomatsalat.
Noter
Næringsindhold (OBS! Kun vejledende)
Knorr og bæredygtighed
Vidste du at Knorr's produkter er særdeles bæredygtige? Jeg vidste det ikke, men er nu blevet så meget klogere! Faktisk er 95 % af deres grøntsager bæredygtige, og det er noget de virkelig arbejder intensivt med. Fra 2020 vil det tal være helt oppe på 100 %! Allerede nu er flere af deres grøntsager faktisk produceret 100 % bæredygtigt. Du kan læse mere på Knorr.dk, eller du kan læse Dortes rigtig fine beretning fra hendes tur på Knorr's bæredygtighedrejse. Her fortæller hun rigtig fint om hvordan Knorrs tomater produceres.
Spis verden bedre med Knorr - det skal være nemt, genkendeligt og ikke mindst smagfuld at spise mere klimavenligt. Du kan læse mere om kampagnen på Knorr.dk eller Knorr's Facebookside.
Malene skriver
Jeg ved ikke om du er klar over det, men der er røget bacon fedtstof fra gris i den pakke fra Knorr. Det er derfor lidt ærgerligt at kalde det for en vegetar ret og vegetarlasagne.
Det ser dog super lækkert ud :)
Louise Dam skriver
Hej Malene
Mange tak fordi du gør mig opmærksom på det! Det var jeg faktisk ikke klar over. Jeg vil omdøbe den til grøntsagslasagne og skriver det lige ind for at gøre opmærksom på det. Igen mange tak!
Hilsen Louise